Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Η έγκριτη La Liste αποκάλυψε το ranking των εστιατορίων για το 2025, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει τη δική της χρυσή 1000άδα των καλύτερων γαστρονομικών σποτ του πλανήτη. Φέτος, 10 εξαιρετικά εστιατόρια από 9 διαφορετικές χώρες με μοιράζονται την ίδια βαθμολογία (99,5 στα 100) στην κορυφή ενώ υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση με τα Delta, Σπονδή, Etrusco και Varoulko Seaside.

Guy Savoy (Παρίσι, Γαλλία), Schwarzwaldstube (Μπάιερσμπρον, Γερμανία), Lung King Heen (Χονγκ Κονγκ), Le Bernardin (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ), Cheval Blanc by Peter Knogl (Βασιλεία, Ελβετία), Matsukawa (Μινάτοκου, Ιαπωνία), SingleThread (Χίλντσμπεργκ, ΗΠΑ), Martín Berasategui (Λασάρτε-Ορία, Ισπανία), Da Vittorio (Μπρουζαπόρτο, Ιταλία) και Robuchon au Dôme (Μακάο, Κίνα) φιγουράρουν στα υψηλά κλιμάκια της γεύσης, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω λίστα. 

'Όσον αφορά τις ελληνικές παρουσίες της λίστας βρίσκουμε τρία αθηναϊκά εστιατόρια και ένα σπουδαίο γευστικό ινστιτούτο από την Κέρκυρα: To Delta (86.00 - μία μονάδα παραπάνω σε σχέση με την περσινή λίστα), τη Σπονδή (84.00 - μισή μονάδα ανόδου), το Varoulko Seaside (75.00 - πτώση 5,5 βαθμών) αλλά και το Etrusco του Έκτορα Μποτρίνι στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας (77.00), που συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά.

Delta

Το πολυσυζητημένο Delta (δύο Χρυσοί Σκούφοι και δύο αστέρια Michelin) παντρεύει τη σκανδιναβική γαστρονομική κουλτούρα με τη ντόπια κουζίνα και την εστιατορική πραγματικότητα της Αθήνας, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο το τρίπτυχο μινιμαλιστική τελειότητα-αξιοποίηση ντόπιων πρώτων υλών-focus σε μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Συμπληρώνει με τεχνικές όπως η ζύμωση και το nordic style preservation, που αποτελούν άλλωστε και τα μέσα που ωθούν προς τη γευστική διαφοροποίηση.

Το Line αναλαμβάνει το μπαρ του Delta 1

Από το 1996 μέχρι και σήμερα, η Σπονδή (Χρυσός Σκούφος και αστέρι Michelin) γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στα γαστρονομικά ελληνικά δρώμενα ενώ παράλληλα υπήρξε και το πρώτο εστιατόριο της χώρας με δύο αστέρια Michelin.

Άνοιξη με οινικές και γαστρονομικές προσκλήσεις στη 'Σπονδή'

The Heritage: H 'Σπονδή' υποδέχεται τα 'παιδιά' της

Κάθε επισκέπτης βιώνει ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι στη μοντέρνα γαλλική, υψηλή κουζίνα, ακροβατώντας μεταξύ της παράδοσης, του μοντερνισμού και του κλασσικού, με τις προτάσεις του Arnaud Bignon και της ομάδας του να ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά τον γαστρονομικό πήχη κάθε φορά.

Nαυαρχίδα της θαλασσινής καλοφαγίας με ιστορία που περιλαμβάνει σταθερή παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους, αλλά και το πρώτο αστέρι Michelin της χώρας, το οποίο ανανεώνει για 20 συναπτά χρόνια, το Varoulko (Χρυσός Σκούφος και καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας στη χώρα) δεν είναι τυχαία σημείο αναφοράς στον εστιατορικό χάρτη της πόλης.

Το εστιατόριο 'Varoulko Seaside'

VAROULKO

Πίσω από τη διαδρομή του βρίσκεται πάντα ο ναύαρχος του ψαριού, σεφ και ιδιοκτήτης Λευτέρης Λαζάρου, που μας υποδέχεται στη σάλα του πειραιώτικου εστιατορίου όπως θα μας υποδεχόταν στο σαλόνι του σπιτιού του, για να μας ξεναγήσει στους θησαυρούς της θάλασσας που συγκεντρώνει καθημερινά στην κουζίνα του.

Διαβάστε Επίσης

Στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, το Etrusco (Δύο Χρυσοί Σκούφοι) Έκτορας Μποτρίνι επιφυλάσσει στην ατμοσφαιρική βεράντα του μια γαστρονομία με υψηλό δείκτη γευστικής έξαψης, τεχνικής δεξιότητας και συναισθηματικής δύναμης.

Ο σπουδαίος σεφ συνεχίζει άοκνα τη δημιουργική του περιπλάνηση ανάμεσα στα Επτάνησα και την Ιταλία, και μέσα από το φίλτρο μιας ιδιαιτέρως εκλεπτυσμένης τεχνικής παρουσιάζει ένα σερί από εξαιρετικές σπεσιαλιτέ όπως το "αυγό της κυρίας Κούλας", τα στρείδια Ηγουμενίτσας, το χοιρινό "φτερό" σαν στιφάδο και η "κολομπίνα" περιστεριού "πριν τη νύχτα του γάμου".

Etrusco

Η σικάτη αίσθηση του χώρου ενισχύεται από τα τραπέζια με τα μακριά λινά τραπεζομάντιλα κάτω από τις μουριές, και το πορσελάνινο κοκοράκι σήμα κατατεθέν του εστιατορίου. Το σέρβις αντάξιο ενός μοντέρνου grand restaurant και στον τομέα του κρασιού ο σομελιέ Νίκος Λίτσης χειρίζεται με γνώση και επιδεξιότητα την εξαιρετική wine list.

Υπενθυμίζουμε πως τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη σύμφωνα με τη La Liste (και ασφαλώς το σκορ τους) -δίπλα στο αντίπαλο δέος του οδηγού Michelin και των The World’s 50 Best Restaurants- προκύπτουν από παράγοντες και δεδομένα. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψιν χιλιάδες ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις, δημοσιεύσεις και κριτικές από τα πιο έγκριτα Μέσα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το Αθηνόραμα. Ρόλο στην τελική βαθμολογία κάθε εστιατορίου διαδραματίζει επίσης το feedback των πελατών μέσω των reviews τους αλλά και πληροφορίες από έγκυρα blogs.

Αναλυτικά όλα τα εστιατόρια της La Liste στο επίσημο σάιτ του θεσμού.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Sanchez' χωρίς το 'Dirty' στο Ψυχικό

Η συνύπαρξη γαστρονομίας, ποτού και ψυχαγωγίας καθιστά το δημοφιλές σημείο του Ψυχικού έναν από τους πιο ελκυστικούς μεξικάνικους προορισμούς της πόλης - πλέον, πιο cozy από ποτέ.

Το πιάτο της εβδομάδας: Κατσικίσιο τυρί με κερήθρα και αγουρέλαιο στο 'Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Μια ανανεωμένη γαστρονομική εμπειρία στο eclectic eatery του κέντρου

Ο αξιόλογος σεφ Νίκος Ζέρβος παρουσιάζει ένα νέο μενού με άποψη και νοστιμιά.

Στο "Sea You Restaurant- Mezeri" η γειτονιά ξαναζεί και η θάλασσα παρτάρει

Κοσμικά party vibes, ψαροφαγική αίσθηση και μια όρεξη... να λερωθούμε στο Κολωνάκι.

Στο βασίλειο της "Δούκισσας", όλοι υποκλίνονται στους εξαιρετικούς μεζέδες

Στην προσεγμένη και κομψή "Δούκισσα", η μεζεδοκατάνυξη ισορροπεί ανάμεσα στο ρουστίκ και το μοντέρνο αλλά το κάνει εντός μιας value for money σχέσης.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο Dada's

Το μοντέρνο στέκι στη Νέα Πεντέλη με το ιδιαίτερο design και την comfort κουζίνα θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή.