Vedema γιορτής και αναστοχασμού για το μέλλον του Σαντορινιού κρασιού

Όλα όσα "τρύγησε" η φθινοπωρινή γιορτή του κρασιού της Σαντορίνης από τον Όμιλο Katikies στο εστιατόριο Selene.

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί Grand Walk Around Tasting

Σάββατο μεσημέρι, στο επιβλητικό αίθριο του εστιατορίου Selene στο ξενοδοχείο Katikies Garden στη Σαντορίνη, και καθώς περιμένουμε τους οινοποιούς του νησιού να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στα σταντ τους που έχουν στηθεί στην εντυπωσιακή Κάναβα του Αγίου Ιωσήφ, ένα "κομβόι” νεαρών επισκεπτών εισβάλει παρασύροντάς μας με τη χαρούμενη διάθεσή του.

Είναι σίγουρα αναζωογωνητικό να βλέπεις χρόνο με το χρόνο, όλο και νεότερο κόσμο με ενδιαφέρον για το κρασί να δίνει το παρών στην έκθεση - θεσμός του σαντορινιού αμπελώνα που ξαναζεί. 

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί


Ο λόγος για τη Selene Vedema 2025, από τον Όμιλο Katikies και τον Master of Wine Γιάννη Καρακάση, και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Η φθινοπωρινή γιορτή του κρασιού της Σαντορίνης συνεχίζει με νέα μορφή και δυναμική τον θεσμό που εμπνεύστηκε ο αείμνηστος οραματιστής εστιάτορας και ιδρυτής της "Σελήνης” Γιώργος Χατζηγιαννάκης θέλοντας να φέρει κοντά τους τοπικούς οινοποιούς και εστιάτορες και να αναδείξει το κρασί του νησιού.  

'Ένα όραμα 40 χρόνων


Ακριβώς πριν από 40 χρόνια, το 1985, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και η σύζυγός του Έβελιν έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για αυτό που έμελλε να αλλάξει για πάντα το γαστρονομικό πεπρωμένο της Σαντορίνης, οραματιζόμενοι ένα εστιατόριο που θα αναδεικνύει με σύγχρονη ματιά τα ιδιαίτερα τοπικά υλικά του νησιού και τις από καιρό χαμένες γαστρονομικές παραδόσεις αυτής της άγριας γης. Το 2021, ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Έκτορας Μποτρίνι ανέλαβε την ευθύνη να συνεχίσει και να εξελίξει την κληρονομιά του Selene, το οποίο μπήκε σε μια νέα εποχή, εγκατεστημένο πλέον στο ξενοδοχείο Katikies Garden στο πρώην καθολικό μοναστήρι του 18ου αιώνα. Περίπου την ίδια περίοδο, ο Γιάννης Καρακάσης MW, ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο, ανέλαβε την ευθύνη του τμήματος κρασιών του εστιατορίου, δίνοντας φυσικά έμφαση στον αμπελώνα της Σαντορίνης και στήνοντας σταδιακά το πιο ξεχωριστό ίσως "κελάρι” του Αιγαίου αλλά και ιδιαίτερες οινικές εμπειρίες tasting. 

Το όραμα και η προσωπικότητα του Γιώργου και της Έβελιν Χατζηγιαννάκη ήταν με τον τρόπο τους και δια στόματος των οικοδεσποτών και των παρευρισκόμενων διαρκώς παρών στη φετινή Selene Vedema, σε ένα εστιατόριο - εργαστήριο ιδεών για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, παραγωγής και κρασιού που ζει τη δεύτερη ζωή του ως μέρος του πολυτελούς ξενοδοχείου Katikies Garden με τον Έκτορα Μποτρίνι επικεφαλής της Χρυσοσκουφάτης γαστρονομικής του πρότασης.

Eστιατόριο - εργαστήριο ιδεών για την τοπική γαστρονομία και το κρασί 

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί

Το εντυπωσιακό σήμερα κελάρι - κάβα, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, ένας από τους περίπου 400 Masters of Wine στον κόσμο, και η γαστρονομική αριστεία του Μποτρίνι σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό χώρο του πρώην εστιατόριο που θα μετέφερε την "ψυχή" του νησιού στα πιάτα των επισκεπτών τους, με βάση τα καθολικού μοναστηριού του 18ου αιώνα, έχουν τις μέρες της Vedema την τιμητική τους κλείνοντας με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη σεζόν και τον τρύγο. 

Το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόρια και η εντυπωσιακή υπόγεια Κάναβα του Αγίου Ιωσήφ, που φιλοξενούνται μέσα στο ξενοδοχείο Katikies Garden, αποτέλεσαν αυτό το διήμερο ιδανικό σκηνικό για σπάνιες οινικές και γαστρονομικές εμπειρίες, βιωματικά wine masterclasses, την έκθεση γλυπτικής "Θεραπεύοντας το Χάσμα" του Γιώργου Κυπρή, του καλλιτέχνη που έχει συνδεθεί όσο λίγοι με το νησί, υπό την επιμέλεια της Mati Art Gallery, και φυσικά έγιναν ξανά το σημείο συνάντησης των οινοπαραγωγών του νησιού, στο πλαίσιο της έκθεσης κρασιών που τους φέρνει κοντά. 

Παίζουμε με το μέλλον του Σαντορινιού κρασιού;

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί
Στο Masterclass του Master of Wine Γιάννη Καρακάση "Santorini vs the World"

Όντως, το Grand Walk Around Tasting του σαντορινιού αμπελώνα γνώρισε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συμμετοχή του. Οινόφιλοι από το νησί της Σαντορίνης αλλά και ολόκληρη τη χώρα, εκπρόσωποι των media, ειδικοί του κρασιού και επαγγελματίες συναντήθηκαν μέσα στην ειδικά διαμορφωμένη Κάναβα του Αγίου Ιωσήφ για να δοκιμάσουν το terroir της Σαντορίνης στα ποτήρια τους, να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς και να μυηθούν στα μικρά και μεγάλα μυστικά του μοναδικού στον κόσμο σαντορινιού αμπελώνα. 

Βέβαια, μιλώντας με όσους από τους οινοποιούς έδωσαν το φυσικό παρών δίπλα στα κρασιά τους για τον δύσκολο φετινό τρύγο και το μέλλον, όλες οι συζητήσεις ξεκινούν με το δεδομένο της μεγάλης καταστροφής που έχει υποστεί ο Σαντορινιός αμπελώνας και την εξαιρετικά δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Χαζεύοντας νεόφυτα αμπέλια να ξεφυτρώνουν στα λιγοστά ανεκμετάλλευτα τετραγωνικά μέτρα ανάμεσα στα ξενοδοχεία ανά το νησί, συζητώντας για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και της μέχρι τώρα διαχειρισης του αμπελώνα από τους οινοποιούς, τα λάθη που έχουν γίνει και τη δυσκολία να παρθούν άμεσα μέτρα σε συλλογικό επίπεδο για την αναδιάρθωση του αμπελώνα, τη ρύθμιση των τιμών του σταφυλιού και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τις διχαστικές τοποθετήσεις ανάμεσα σε διαφορετικούς οινοπαραγωγούς αλλά και τη γενική συμφωνία για την απουσία των φορέων και την πίεση που πρέπει να τους ασκηθεί, η εξίσωση για το μέλλον του πιο διάσημου οινικού brandname της Ελλάδας διεθνώς γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. 

Διαβάστε Επίσης


 

Θρυλικό wine dinner

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί Έκτορας Μποτρίνι


Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι στη "Selene Vedema 2025" δοκιμάσαμε Σαντορινιά κρασιά υψηλής ποιότητας (τα οποία μάλιστα όπως έδειξε και η τυφλή δοκιμή στο πλαίσιο του Masterclass του Master of Wine Γιάννη Καρακάση "Santorini vs the World") μπορούν να σταθούν δυναμικά δίπλα σε διεθνείς ετικέτες που συχνά έχουν πολλαπλάσιο κόστος. Αντίστοιχα, έχει ένα επιπλέον ειδικό βάρος να ακούς τον φετινό τιμώμενο καλεσμένο Pierre Lurton, επικεφαλής των θρυλικών γαλλικών Château d’Yquem και Château Cheval Blanc, να επικροτεί τα Σαντορινιά κρασιά, συζητώντας με ενθουσιασμό μαζί μας στην άψογα ενορχηστρωμένη βραδιά του Σαββάτου όπου οι συνδαιτυμόνες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εμβληματικά vintages συνοδευμένα από φευγάτες δημιουργίες του Executive Chef του Ομίλου Katikies, Έκτορα Μποτρίνι και της ομάδας του. 

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Παρασκευής ένα 4-Hands Dinner δυο κορυφαίων σεφ βραβευμένων με Χρυσούς Σκούφους και αστέρια Michelin σεφ, παρέα με ένα κοσμοπολίτικο wine pairing που έφερε κοντά το Αιγαίο και τη Νέα Ζηλανδία. Ο 'Έκτορας Μποτρίνι υποδέχθηκε τον Γιώργο Παπαζαχαρία του "Delta" με την ανοιχτή κουζίνα του Selene να βγάζει ειδικά για τη βραδιά ξεχωριστές δημιουργίες των δύο σεφ όπως η θαλασσινή, Κορφιώτικη εκδοχή της Cacio e Pepe ή το Μπιάνκο του χθες του σήμερα και του αύριο του Μποτρίνι, αλλά και ο Crispy, εικονικός κατά το ήμισυ, Αχινός του Παπαζαχαρία, γεμιστός με ωριμασμένα αβγά ψαριού εμποτισμένα με τις ηλιόλουστες γεύσεις του Αιγαίου, όπως υποσχόταν ο υπότιτλος.  

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου η Selene Vedema 2025 κορυφώθηκε σε μία σπάνια βραδιά που "ήρθε να συνδέσει τα κρασιά της Σαντορίνης με τα σημαντικότερα γλυκά κρασιά του κόσμου", όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καρακάσης MW. Το Wine Legends Dinner, παρουσία του ίδιου του Pierre Lurton, επικεφαλής των σπουδαίων Château d'Yquem και Château Cheval Blanc, έδωσε την ευκαιρία στους εκλεκτούς παρευρισκόμενους να γευτούν vintages των Château d’Yquem, Ygrec, και Château Cheval Blanc, συνδυασμένα με αριστοτεχνικά πιάτα από τον Έκτορα Μποτρίνι, και την ομάδα του. 

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί

Το pairing που μας έδωσε και την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε avant premiere μερικά πιάτα από το επόμενο μενού της Selene ήταν πολύ υψηλού επιπέδου κάνοντας ορισμένες γεύσεις να μοιάζουν ειδικά φτιαγμένες για να συνοδεύσουν τις οινικές επιλογές, ακόμη κι όταν, όπως μας αποκάλυψε ο σεφ, είχε απλά προσθέσει μερικές πινελιές επί τούτου για να απογειώσει τις αρμονίες, όπως το ροδάκινο στις κόκκινες γαρίδες Μάνης / καρότο/ χαβιάρι. Αξέχαστες στιγμές η μπραντάδα αστακού που αναμένεται να μπει στο μενού του ερχόμενου καλοκαιριού και το Di Margo, μια εκδοχή του ψαριού σαβόρο με σταφίδες και λευκή σοκολάτα που συνόδευσαν επάξια δύο διαφορετικές χρονιές του εμβληματικού Château d'Yquem επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση του Luton ότι τα συγκεκριμένα γλυκά κρασιά αξίζουν να μπουν στο τραπέζι μας συνοδεύοντας κυρίως πιάτα πριν το επιδόρπιο, στρατηγική που αποτελεί προτεραιότητα για το brand.

Vedema 2025 Selene Katikies Σαντορίνη κρασί Pierre Lurton
Ο Pierre Lurton, επικεφαλής των θρυλικών γαλλικών Château d’Yquem και Château Cheval Blanc


"Παίζω με το ρίσκο, παίζω με το κλίμα. Προσπαθώ να εξασφαλίσω πώς θα περάσω στην επόμενη γενιά την κληρονομιά που παρέλαβα διατηρώντας στο ύψιστο την ποιότητά της." μας είπε χαρακτηριστικά ο Lurton, ο οποίος στη διάρκεια της βραδιάς πέρασε από όλα τα τραπέζια και μοιράστηκε τις σκέψεις και την ιστορία του με τους καλεσμένους. Ελπίζουμε όσοι "παίζουν" με τον Σαντορινιό αμπελώνα, που περιμένει να ενταχθεί στην άυλη πολιτιστική κληρονομιάς της UNESCO, να επιδείξουν την ευθύνη και την αγάπη που του πρέπει διασώζοντας όσο είναι δυνατόν καλύτερα το μέλλον του. 

Διαβάστε Επίσης


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/10/2025

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Sea Satin Athens

Το σημαντικό brand της Μυκόνου γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου.