
Λίγες μόλις ημέρες ύπαρξης μετρά στη Γλυφάδα και στην οδό Κύπρου το νέο εστιατόριο του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi και ήδη δείχνει τα εξελίσσεται σε darling των ΝΠ, κρίνοντας από τα γεμάτα τραπέζια ενός απογεύματος Κυριακής. Ο σεφ -και πατρόν πια- Luca τρέχει μαζί με τη σύζυγό του, Charlotte Luykx, και μια σβέλτη και ευγενική ομάδα στο σέρβις το 'Pino', με το μαγαζί να 'βαπτίζεται' από το παρατσούκλι που είχε στα μικράτα του ο δημιουργός του.

Έτσι ακριβώς τον φώναζε η -με καταγωγή από το Αμπρούτσο- γιαγιά του, στην κουζίνα της τελευταίας άλλωστε ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών το ταξίδι του ίδιου του Luca στο σύμπαν της γεύσης. Το νέο εστιατόριο περικλείει λοιπόν κομμάτια της ιστορίας του και αντανακλά ουσιαστικά το πάθος του για τη γευστική κουλτούρα της γείτονος. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα ανοιχτόκαρδο μέρος με απαλούς τόνους, ευχάριστο vibe και τη ζωντάνια της ρωμαϊκής τρατορίας.
Στο Pino κάνεις μια πολύ ευχάριστη αρχή με το Negroni σου ή κάποιο άλλο από τα cocktails της λίστας, συνοδεία των fritti (suppli al telefono και φετουτσίνι α λα παπαλίνα με τρούφα) αλλά και μιας μικρής ποικιλίας από τα αγαπημένα τυριά και αλλαντικά του σεφ, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις και την εδώ εκδοχή της burrata με σύκα σε καραμελωμένο βαλσάμικο με προσούτο Πάρμας Don Romeo 24 μηνών.

Η πίτσα ρομάνα συστήνεται ως το επίκεντρο της γευστικής προσοχής, δίχως όμως να είναι και το μόνο. "Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα μέρος όπου μεταξύ άλλων ο επισκέπτης θα δοκιμάζει πίτσα και μπουρμπουλήθρες" μου λέει μεταξύ άλλων ο πολυβραβευμένος γευσιπλάστης. Όπου μπουρμπουλήθρες, βάλε μία προσεκτικά επιλεγμένη γκάμα από ιταλικούς αφρώδεις οίνους που καταφθάνουν από τη γείτονα - μερικοί εξ' αυτών κατ΄ αποκλειστικότητα.
Αλλά ας επανέλθουμε στην καρδιά της ευ τρώγειν διεργασίας που δεν είναι άλλη από την πίτσα. Η κατά τον Luca ρωμαϊκή εκδοχή του απόλυτου comfort food καταφθάνει λεπτή και τραγανή, σαν ένα καλοδουλεμένο 'κράκερ', με ζύμη εύπεπτη και, συνολικά, λειτουργεί ως τερέν που επιτρέπει σε όλα τα υλικά να αναδείξουν μια γεύση βαθύτερη. Τη δαγκώνεις και "σπάει" δίχως να είναι ξερή, καταλαβαίνοντας απόλυτα το τι υπάρχει ως τόπινγκ.

Τη βρίσκεις σε 11 συνολικά εκδοχές - για τους μερακλήδες ενδείκνυται η casa del diavolo (ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, nduja, σαλάμι spianata και -το υλικό που τελικά κάνει τη διαφορά- πικάντικο μέλι) ενώ όσοι θέλουν να παίξουν με κάτι διαφορετικό υπάρχει η ιντριγκαδόρικη Anni 80' (με μαρούλι ρομάνα, γαρίδες και σος κοκτέιλ). Long story short, η πίτσα του Pino είναι λεπτή, αρκετά τραγανή, ελαφριά και με καλή πρώτη ύλη on top.
Στο πεδίο των ζυμαρικών, η καρμπονάρα καταφθάνει απευθείας από τα παιδικά χρόνια του Luca, όταν η nonna Filomena, την έφτιαχνε χρησιμοποιώντας και το ασπράδι των αυγών (!). Το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό, χορταστικό αν μη τι άλλο πιάτο αλέγρας comfortιάς.

Πολύ πιο εστιατορική πρόταση, είναι τα προσεγμένα ραβιόλι, γεμιστά με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά, Parmigiano Reggiano 24μηνης ωρίμανσης και νιφάδες κακάο. Έχε κατά νου πως υπάρχουν και pollo και saltimbocca alla Romana.
Έξτρα πόντοι για το τιραμισού και το diy παγωτό του φινάλε αλλά και για τις μπίρες από μικροζυθοποιίες της Ρώμης.


Info
Κύπρου 18, Γλυφάδα
Τηλ. 210 8941 777
pino.gr
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.