'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Ο Λούκα Πισκάτσι στο εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα

Λίγες μόλις ημέρες ύπαρξης μετρά στη Γλυφάδα και στην οδό Κύπρου το νέο εστιατόριο του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi και ήδη δείχνει τα εξελίσσεται σε darling των ΝΠ, κρίνοντας από τα γεμάτα τραπέζια ενός απογεύματος Κυριακής. Ο σεφ -και πατρόν πια- Luca τρέχει μαζί με τη σύζυγό του, Charlotte Luykx, και μια σβέλτη και ευγενική ομάδα στο σέρβις το 'Pino', με το μαγαζί να 'βαπτίζεται' από το παρατσούκλι που είχε στα μικράτα του ο δημιουργός του.

Το ιταλικό εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα 1

Έτσι ακριβώς τον φώναζε η -με καταγωγή από το Αμπρούτσο- γιαγιά του, στην κουζίνα της τελευταίας άλλωστε ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών το ταξίδι του ίδιου του Luca στο σύμπαν της γεύσης. Το νέο εστιατόριο περικλείει λοιπόν κομμάτια της ιστορίας του και αντανακλά ουσιαστικά το πάθος του για τη γευστική κουλτούρα της γείτονος. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε ένα ανοιχτόκαρδο μέρος με απαλούς τόνους, ευχάριστο vibe και τη ζωντάνια της ρωμαϊκής τρατορίας.

Στο Pino κάνεις μια πολύ ευχάριστη αρχή με το Negroni σου ή κάποιο άλλο από τα cocktails της λίστας, συνοδεία των fritti (suppli al telefono και φετουτσίνι α λα παπαλίνα με τρούφα) αλλά και μιας μικρής ποικιλίας από τα αγαπημένα τυριά και αλλαντικά του σεφ, ενώ αξίζει να δοκιμάσεις και την εδώ εκδοχή της burrata με σύκα σε καραμελωμένο βαλσάμικο με προσούτο Πάρμας Don Romeo 24 μηνών.

Το ιταλικό εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα 9


Η πίτσα ρομάνα συστήνεται ως το επίκεντρο της γευστικής προσοχής, δίχως όμως να είναι και το μόνο. "Η βασική ιδέα ήταν να φτιάξουμε ένα μέρος όπου μεταξύ άλλων ο επισκέπτης θα δοκιμάζει πίτσα και μπουρμπουλήθρες" μου λέει μεταξύ άλλων ο πολυβραβευμένος γευσιπλάστης. Όπου μπουρμπουλήθρες, βάλε μία προσεκτικά επιλεγμένη γκάμα από ιταλικούς αφρώδεις οίνους που καταφθάνουν από τη γείτονα - μερικοί εξ' αυτών κατ΄ αποκλειστικότητα. 

Αλλά ας επανέλθουμε στην καρδιά της ευ τρώγειν διεργασίας που δεν είναι άλλη από την πίτσα. Η κατά τον Luca ρωμαϊκή εκδοχή του απόλυτου comfort food καταφθάνει λεπτή και τραγανή, σαν ένα καλοδουλεμένο 'κράκερ', με ζύμη εύπεπτη και, συνολικά, λειτουργεί ως τερέν που επιτρέπει σε όλα τα υλικά να αναδείξουν μια γεύση βαθύτερη. Τη δαγκώνεις και "σπάει" δίχως να είναι ξερή, καταλαβαίνοντας απόλυτα το τι υπάρχει ως τόπινγκ. 

Το ιταλικό εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα 7

Τη βρίσκεις σε 11 συνολικά εκδοχές - για τους μερακλήδες ενδείκνυται η casa del diavolo (ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, nduja, σαλάμι spianata και -το υλικό που τελικά κάνει τη διαφορά- πικάντικο μέλι) ενώ όσοι θέλουν να παίξουν με κάτι διαφορετικό υπάρχει η ιντριγκαδόρικη Anni 80' (με μαρούλι ρομάνα, γαρίδες και σος κοκτέιλ). Long story short, η πίτσα του Pino είναι λεπτή, αρκετά τραγανή, ελαφριά και με καλή πρώτη ύλη on top.

Στο πεδίο των ζυμαρικών, η καρμπονάρα καταφθάνει απευθείας από τα παιδικά χρόνια του Luca, όταν η nonna Filomena, την έφτιαχνε χρησιμοποιώντας και το ασπράδι των αυγών (!). Το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό, χορταστικό αν μη τι άλλο πιάτο αλέγρας comfortιάς. 

Το ιταλικό εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα 8

Πολύ πιο εστιατορική πρόταση, είναι τα προσεγμένα ραβιόλι, γεμιστά με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά, Parmigiano Reggiano 24μηνης ωρίμανσης και νιφάδες κακάο. Έχε κατά νου πως υπάρχουν και pollo και saltimbocca alla Romana.

Έξτρα πόντοι για το τιραμισού και το diy παγωτό του φινάλε αλλά και για τις μπίρες από μικροζυθοποιίες της Ρώμης. 

Το ιταλικό εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα 2

Το ιταλικό εστιατόριο Pino στη Γλυφάδα 4


Info

Κύπρου 18, Γλυφάδα
Τηλ. 210 8941 777
pino.gr

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς θα βρεθείς στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου και θα φας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί να ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική για ένα γαστρονομικό ταξίδι εξπρές στα κορυφαία εστιατόρια της Μυκόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
01/10/2025

Στην κουλ γαστροταβέρνα του Νέου Κόσμου για φιλέτο προβατίνας και λευκό Negroni με χαμομήλι

Η Strouga είναι ένα σποτ που συγκεντρώνει τα φώτα στη δημοφιλή πλέον γειτονιά.

Τι θα τρώμε στο ολοκαίνουριο "Garum", Χρήστο Γλωσσίδη;

Ο executive chef των "Feedeλ" εγκαινιάζει το πρώτο προσωπικό του εστιατορικό εγχείρημα, ένα ασιατικό – ελληνικό fusion στεγασμένο σε ατμοσφαιρικό νεοκλασσικό του Μετς, με τις ζυμώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Επιστροφή του brunch στο Bungalow 7

H πιο ωραία συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Λένε πως αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την εθνική μας γεύση πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Πόσα microbakeries χωράει στ’ αλήθεια η Αθήνα;

Μερικές σκέψεις πάνω στο μαζικό άνοιγμα φούρνων νέας γενιάς σε μια πόλη όπως η ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τις όποιες συνέπειες των 'ζυμώσεων'.

Από το βιβλίο στο κρασί και από το φαγητό στην τέχνη- Το πολύπλευρο "Gary"

Λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό Κεραμικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το "Gary" arts books ’n wines project, ένα concept που δύσκολα περιγράφεται με μία μόνο λέξη.