Στο La Suite Lounge, για γευστική 'αιώρηση' πάνω από την Αθήνα

Μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση από τον σεφ Στέφανο Παπανικολάου στα "υψίπεδα" του Λυκαβηττού και το εστιατόριο του St. George Lycabettus.

La Suite Lounge

Πόσο δύσκολη αποστολή είναι να δημιουργήσεις ένα μενού τόσο γευστικό και ραφιναρισμένο που θα μπορέσει να καθηλώσει όλες τις αισθήσεις; Σκέψου αυτή την πρόκληση όταν μπροστά στα μάτια σου ξεδιπλώνεται η πιο εμβληματική και πολλάκις βραβευμένη διεθνώς πανοραμική θέα στην πόλη. Όχι ότι βρίσκονται σε ευθύ ανταγωνισμό αλλά όταν ανεβαίνεις στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου- τοπόσημου "St. George Lycabettus" και κοιτάξεις από τις τεράστιες τζαμαρίες του εστιατορίου "La Suite Lounge" εύκολα ξεχνάς τη γαστρονομία.

Κάπως έτσι παρασυρμένη από το wow factor ενός συγκλονιστικού κάδρου όπου το αστικό τοπίο γίνεται ένα με τον ορίζοντα, έμεινα να χαζεύω (και να φωτογραφίζω) μια εικόνα άχρονη και ταυτόχρονα σύγχρονη. Μια πόλη χαοτική και παράλληλα γοητευτική. Η επίσκεψη σε αυτό το πραγματικό lifestyle ξενοδοχείο πέντε αστέρων που μετράει μισό αιώνας ζωής με ωθεί να αναθεωρήσω την σχέση αγάπης- μίσους (με έμφαση, τελευταία, στο δεύτερο) που έχω αναπτύξει με την Αθήνα.

Η θέα είναι ασύγκριτη και η διάσπαση προσοχής μου ολοκληρωτικά δοσμένη εκεί, αφού όπως ανέφερα και στην αρχή, δεν είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις το βλέμμα σε ένα πιάτο, όσο αυτό ταξιδεύει από την Ακρόπολη έως τα νησιά του Σαρωνικού.

La Suite Lounge

Αυτή είναι και η αναμέτρηση που καλείται να αντιπαρέλθει ο καινούργιος executive chef που ανέλαβε την κουζίνα του "La Suite Lounge", Στέφανος Παπανικολάου. Ένας νέος, πολύ ταπεινός σχεδόν ντροπαλός άνθρωπος που φέρει ένα έργο βαρύ και επιλέγει να το εκτελέσει με αυτοπεποίθηση και προσοχή.

Μακριά από την επιτηδευμένα ατημέλητη παρουσίαση που ενορχηστρώνουν (βολικά) πολλά εστιατόρια στο βωμό του ανέμελου γαστρο-στεκιού, ο σεφ Στέφανος Παπανικολάου επαναφέρει τη γευστική και οπτική λεπτότητα στο μαγειρικό ρεπερτόριο της πόλης. Στο μενού degustation πέντε σταδίων εναλλάσσονται πιάτα ορθώς δομημένα και ραφινάτα σε μια γευστικά νατουραλιστική φιλοσοφία.

La Suite Lounge

Θα σταθώ λίγο παραπάνω σ’ αυτά, αφού προηγουμένως πλέξω το εγκώμιο σε αυτό που εκτίμησα περισσότερο. Ίσως γιατί μου είχε λείψει. Χάρη στο λεπτό άγγιγμα του σεφ και την σωστή διαχείριση βρώσιμων λουλουδιών, microgreens, tuile και άλλων τεχνικών που αναβαθμίζουν την παρουσίαση ενός πιάτου, φτάνουν μπροστά μου συνθέσεις που θυμίζουν ιμπρεσσιονιστικό πίνακα. Χωρίς να υπηρετούν μια conceptual γαστρονομία με πιάτα- οφθαλμαπάτες, στο "La Suite Lounge" η έμφαση δίνεται εξίσου στη γεύση και την εμφάνιση.

Φινέτσα και γευστική αβρότητα, σημειώσατε Χ

Ενδεικτικό αυτής της κομψότητας αποτελεί η ζουμερή γλώσσα α λα πολίτα. Ένα πιάτο- ανοιξιάτικη αλεγκρία στο μάτι, που όταν το δοκιμάζεις κινητοποιείται το θυμικό σου καθώς η λεμονάτη σάλτσα και η ωραία σύνδεση των α λα πολίτα λαχανικών βρίσκονται ακριβώς εκεί. Απλώς στην πιο ραφιναρισμένη τους εκδοχή.

Πιάτα όπως το λαυράκι μαρινάτο με ζωμό ελληνικής σαλάτας και ούζο υπογραμμίζουν τις ελληνικές αφετηρίες, καθώς όπως και ο ίδιος ο σεφ αναγνωρίζει "ήθελα ένα μενού βασισμένο στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, όσο μπορώ να δημιουργήσω πάνω σε αυτή, πάντα με σεβασμό γιατί είναι λεπτές οι ισορροπίες".

La Suite Lounge

Πιθανότατα δεν περιμένεις να βρεις στην καρδιά της Αθήνα μια πλούσια κακαβιά, με κρόκο Κοζάνης, μπλε καβούρι και μαραθόριζα. Παρότι οι διαφορές στις θερμοκρασίες μεταξύ του ζωμού τύπου chowder και του μπλε καβουριού μου άφησαν μια αμηχανία, η γενναιόδωρη γεύση του ιωδίου συνδυαστικά με την γήινη επίγευση του κρόκου συνθέτουν μια ωραία αντίθεση.

Η απόλυτη comfort στιγμή, το χειροποίητο κριθαράκι από τον Ταΰγετο μαζί με μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο και κρέμα από αρσενικό Νάξου. Ούτε ιδιαίτερα μπαχαράτο ούτε βαρύ, ακόμη και αυτό το πιάτο που στις περγαμηνές του γράφει "μερακλίδικο", εδώ έρχεται φίνο μα πλούσιο σε γευστική αβρότητα.

Αξίζει να σταθώ και στο steak κουνουπίδι, με κρέμα ψητής γλυκοπατάτας και πέστο μυρωδικών που είτε το πιάσεις από την πολυεπίπεδη νοστιμιά του είτε από την αφοπλιστική απλότητά του, είναι λόγος για να δελεάσεις και τους ορκισμένους κρεατοφάγους να το δοκιμάσουν. Τα γλυκά σε ανάλογο επίπεδο με σοφιστικέ φοντάν σοκολάτας με παγωτό βανίλια Μαγαδασκάρης και φράουλες καθώς και με μια δροσερή lemon pie με σορμπέ μάνγκο να υποστηρίζουν μια αστική κομψότητα.


Info

Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416191, www.sgl.gr, IG: @stgeorge_lycabettus_hotel, Fb: St. George Lycabettus Lifestyle Hotel,

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ιταλική κουζίνα με ανατρεπτική ματιά στο νέο εστιατόριο της πλατείας Αγίας Ειρήνης

Στην πλέον δημοφιλή πλατεία του ιστορικού κέντρου, το 'Brera' έχει μιλανέζικο αέρα και πολυπρόσωπη νοστιμιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
23/10/2025

Deos Athens

Με γαστρονομική κατεύθυνση εστιασμένη στην ελληνική κουζίνα με μοντέρνες comfort πινελιές και επιλεγμένα τοπικά υλικά, το ατμοσφαιρικό εστιατόριο στα ψηλά του Πύργου Απόλλων κρατά στο προσκήνιο όχι μόνο την πανοραμική θέα, αλλά και τη γεύση.

Το Sister τη βλέπει λαϊκά και πάλι, κάθε Κυριακή

Τα μεσημέρια της πιο ανέμελης ημέρας της εβδομάδας παίρνουν ξανά απροσδόκητα διασκεδαστική τροπή στο thai bar restaurant του Ψυχικού.

Το Hafu του Σωτήρη Κοντιζά ανοίγει πλέον και το μεσημέρι

Σε περίπτωση που αναζητούσες μια ακόμη επιλογή για lunch στο αθηναϊκό κέντρο, μόλις τη βρήκες.

Το τέλος του πράσινου αστεριού της Michelin ίσως να μην αφορά τελικά κανέναν

Ο περίφημος γαστρονομικός οδηγός αφαιρεί αθόρυβα τα Green Stars και δε δίνει λογαριασμό πουθενά. Ήταν όμως ποτέ το πράσινο αστέρι κάτι περισσότερο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Flame: Η νέα εποχή ενός αγαπημένου εστιατορίου στη Βούλα

Με fine casual φιλοσοφία και μενού που ξεχωρίζει για τη γεύση και την ισορροπία του, το Flame επανασυστήνεται ως all-day προορισμός με χαρακτήρα.

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.