
Ένα εστιατόριο της Μπανγκόκ κατέκτησε την πρώτη θέση για τα κορυφαία ασιατικά εστιατόρια του 2025 από τον σημαντικό θεσμό των The World's 50 Best Restaurants. Το Gaggan είναι γνωστό για την υψηλή γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει, ερμηνεύοντας στην κουζίνα του με τρόπο διαφορετικό και προοδευτικό την ινδική γευστική κουλτούρα.
Το εστιατόριο του Ινδού σεφ Gaggan Anand κέρδισε για πρώτη φορά το κορυφαίο βραβείο έχοντας αναδιαμορφώσει το concept του και αφού μεταφέρθηκε σε νέα τοποθεσία, το 2019, μετά τις νίκες του το 2015, 2016, 2017 και 2018. Πέρυσι, το Gaggan είχε φτάσει στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.
Τι εστί Gaggan
O σεφ και μουσικός Gaggan Anand, που γεννήθηκε στην Καλκούτα, θέλει να ανατρέψει και να επανεφεύρει την εμπειρία του fine dining, πιστοποιώντας για ακόμη μια φορά πως δεν είναι ένας συνηθισμένος μάγειρας. Στο νέο Gaggan μπλεντάρει μουσική, χρώματα και δημιουργικότητα για ένα μενού ινδικής γαστρονομικής κατεύθυνσης με πινελιές υψηλής γεύσης και επιρροές από τη γαλλική, την ταϊλανδέζικη και την ιαπωνική κουζίνα.


Χρησιμοποιεί emojis σε κάθε πιάτο, προτρέπει τους καλεσμένους να φάνε με τα χέρια και παροτρύνει ακόμη και να γλείφει κανείς το πιάτο του, θέτοντας ως αποστολή να δημιουργήσει μια γαστρονομική περιπέτεια των αισθήσεων και ένα συναισθηματικό roller coaster, μαζί με τον επικεφαλής σεφ Fábio Costa.
"Όταν ξεκινήσαμε ως εστιατόριο, είχαμε στο νου μας κάτι που δεν αφορούσε μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την Ασία", δήλωσε μεταξύ άλλων ο θριαμβευτής Anand καθώς αποδεχόταν το βραβείο κατά τη διάρκεια της τελετής, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, το βράδυ της περασμένης Τρίτης. "Όταν ήμουν νέος, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η Ασία θα μπορούσε να είναι γαστρονομικό κέντρο. Και σήμερα, δείτε πού βρισκόμαστε. Δεν είμαστε απλά μια πόλη ή μια χώρα. Είμαστε μια οικογένεια με τόσους ανθρώπους, που εκπροσωπούν τον πολιτισμό μας, τις οικογένειές μας και την κουζίνα μας" συμπλήρωσε ο σημαντικός Ινδός γευσιπλάστης.
Δύο κινέζικα εστιατόρια στο Χονγκ Κονγκ, το The Chairman και το Wing, κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Και τα δύο ανέβηκαν δύο θέσεις σε σχέση με τα περσινά βραβεία (από την τέταρτη και πέμπτη θέση). Ο Vicky Cheng του Wing (Νο. 3) κέρδισε επίσης το βραβείο "Chefs’ Choice Award", το οποίο απονέμεται με ψήφο των συναδέλφων του.
Ο περσινός νικητής, το Sezanne — ένα νεο-γαλλικό εστιατόριο που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Four Seasons Tokyo και 'τρέχει' από τον Άγγλο σεφ Daniel Calvert — κατέλαβε φέτος την τέταρτη θέση. Το τριάστερο Mingles της Σεούλ, το οποίο σερβίρει σύγχρονη κορεατική κουζίνα με τοπικά υλικά και διεθνείς τεχνικές, συμπλήρωσε την πεντάδα των Asia’s 50 Best Restaurants.
Μπορείς να δεις αναλυτικά τη λίστα των Asia's 50 Best Restaurants 2025 εδώ.
Υπενθυμίζουμε πως η φετινή τελετή για τα 50 Κορυφαία Εστιατόρια του Κόσμου για το 2025 (The World’s 50 Best Restaurants 2025) θα συμβεί την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Τορίνο. Το 'α' θα είναι εκεί.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.