Ακόμη μια νέα λίστα για τα 50 Best, αυτή τη φορά για τη Βόρεια Αμερική

Ο θεσμός των The World’s 50 Best Restaurants επεκτείνει το δίκτυο βραβεύσεών του, με μια ειδική κατάταξη για ΗΠΑ, Καναδά και Καραϊβική.

Ακόμη μια νέα λίστα για τα 50 Best, αυτή τη φορά για τη Βόρεια Αμερική

Το 50 Best, ο οργανισμός πίσω από την ετήσια λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου (The World’s 50 Best Restaurants) ανακοίνωσε πρόσφατα πως λανσάρει μια νέα υπο-λίστα που εστιάζει αποκλειστικά στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και τμημάτων της Καραϊβικής.

Αυτή η νέα λίστα, πάντοτε υπό την υποστήριξη των S.Pellegrino και Acqua Panna, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο οργανισμός επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εστιατόρια της Βόρειας Αμερικής. Η κίνηση αυτή έχει λογική καθώς ήδη υπάρχουν ξεχωριστές λίστες για την Ασία, για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ το 2022, το 50 Best δημιούργησε ξεχωριστή λίστα για τα καλύτερα μπαρ της Βόρειας Αμερικής, συμπληρώνοντας την υφιστάμενη κατάταξη για τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου (The World's 50 Best Bars). Ο οργανισμός διευκρινίζει ότι το Μεξικό, η Κούβα και η Δομινικανή Δημοκρατία θα παραμείνουν υπό τη δικαιοδοσία της λίστας με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια της Λατινικής Αμερικής, η οποία υπάρχει από το 2013.

300 ειδικοί της εστίασης —που αποτελούν την Ακαδημία των 50 Best της Βόρειας Αμερικής— θα ψηφίζουν για τη διαμόρφωση της ετήσιας κατάταξης. Τα εστιατόρια δε χρειάζεται να πληρώσουν για να συμμετάσχουν ούτε να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για να ληφθούν υπόψη. 

Η λίστα των 50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου δημιουργήθηκε το 2002 από την William Reed Media και, όπως οι περισσότερες παγκόσμιες λίστες, έχει κάνει βήματα προς τη διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια, με αλλαγές στη σύνθεση του εκλογικού σώματος και αυξημένη προσοχή σε ηπείρους εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιλαμβάνει κυρίως εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας με μενού γευσιγνωσίας, όπως το Disfrutar στη Βαρκελώνη, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση πέρυσι.

Διαβάστε Επίσης

Μια αλλαγή στους κανόνες το 2019 όρισε ότι ένα εστιατόριο θα αφαιρείται από τη λίστα αφού φτάσει στο νο.1, επιβάλλοντας έτσι εναλλαγή στην κορυφή — αυτός ο κανόνας όμως δεν ισχύει για τις τρέχουσες περιφερειακές λίστες, γεγονός που καθιστά πιθανή την επανάληψη νικητών (και πολλά γνώριμα ονόματα στο top-10, χρόνο με τον χρόνο).

Φέτος, το εστιατόριο με την υψηλότερη θέση στη Βόρεια Αμερική στα The World’s 50 Best Restaurants είναι το Atomix στη Νέα Υόρκη, το οποίο κατατάσσεται στην 6η θέση για το 2024. Το μοναδικό άλλο βορειοαμερικανικό εστιατόριο στο top 50 είναι το Single Thread στο Healdsburg της Καλιφόρνιας - τα Cosme (Νέα Υόρκη), Le Bernardin (Νέα Υόρκη) και Smyth (Σικάγο) εμφανίζονται στο "δεύτερο μισό" της λίστας. Δεν υπάρχει κανένα καναδικό ή εστιατόριο της Καραϊβικής στην 100άδα του τρέχοντος έτους.

Το πώς θα διαμορφωθεί η πρώτη λίστα για τη Βόρεια Αμερική μένει να φανεί: Η πρώτη επιλογή θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τελετής απονομής αργότερα μέσα στη χρονιά, αν και η ημερομηνία και η τοποθεσία δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Τα The World’s 50 Best Restaurants 2025 θα λάβουν χώρα στο Τορίνο, τον προσεχή Ιούνιο.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/09/2025

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.

Κωνσταντίνε Δαγριτζίκο, τι ετοιμάζεις στην Ομόνοια;

Ο πολυπράγμων hit maker του αθηναϊκού Κέντρου ετοιμάζει τη δική του εκδοχή της σύγχρονης ελληνικής ταβέρνας εκεί που κάποτε βρίσκαμε το "Αθήναιον", και μας λέει τι θα περιμένουμε στα πιάτα, τα ποτήρια και τις μουσικές του, όταν ανοίξει αργότερα στη σεζόν.

Ένα από τα κορυφαία burgers της Αθήνας ανοίγει (και) στο Κολωνάκι

Αλήθεια, πόσοι Χρυσοί Σκούφοι χωρούν ανάμεσα σε ένα ψωμάκι;

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.