@grandhotellestroisrois
Η έγκριτη La Liste αποκάλυψε το ranking των εστιατορίων για το 2025, φιλοδοξώντας να παρουσιάσει τη δική της χρυσή 1000άδα των καλύτερων γαστρονομικών σποτ του πλανήτη. Φέτος, 9 εξαιρετικά εστιατόρια από 7 διαφορετικές χώρες μοιράζονται την ίδια βαθμολογία στην κορυφή ενώ υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση με τα Delta, Σπονδή και Varoulko Seaside.
Το Cheval Blanc by Peter Knogl του Grand Hôtel Les Trois Rois στη Βασιλεία της Ελβετίας, το Guy Savoy στο Παρίσι, το L'Enclume στο Cartmel του Ηνωμένου Βασιλείου, το La Vague d’Or στο Σεν Τροπέ, το Le Bernardin στη Νέα Υόρκη, το Lung King Heen στο Χονγκ Κονγκ, το Matsukawa στο Μινάτο του Τόκιο, το Schwarzwaldstube στο Baiersbronn της Γερμανίας και το SingleThread στο Healdsburg της Καλιφόρνια σημείωσαν βαθμολογία που άγγιξε την τελειότητα, με σκορ 99.50 έκαστο.
Μισή μονάδα πιο κάτω (99.00) συναντάμε 12 εστιατόρια, τα: Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Brunico, Ιταλία), Caprice (στο ξενοδοχείο Four Seasons του Χονγκ Κονγκ), Da Vittorio (Brusaporto, Ιταλία), L'Ambroisie (Παρίσι, Γαλλία), L'Assiette Champenoise (Tinqueux, Γαλλία), Le Louis XV - Alain Ducasse (Μονακό), Martín Berasategui (Lasarte-Oria, Ισπανία), Plénitude - Cheval Blanc Paris (Παρίσι), Régis et Jacques Marcon (Saint-Bonnet-le-Froid, Γαλλία), Robuchon au Dôme(Μακάο, Κίνα), Victors Fine Dining by Christian Bau (Perl, Γερμανία) και Waldhotel Sonnora (Dreis, Γερμανία).
'Όσον αφορά τις ελληνικές παρουσίες της λίστας βρίσκουμε τρία αθηναϊκά εστιατόρια, όλα βραβευμένα με Χρυσούς Σκούφους αλλά και αστέρια Michelin: To Delta (85.00), τη Σπονδή (83.50) και το Varoulko Seaside (80.50).

Το πολυσυζητημένο Delta παντρεύει τη σκανδιναβική γαστρονομική κουλτούρα με τη ντόπια κουζίνα και την εστιατορική πραγματικότητα της Αθήνας, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο το τρίπτυχο μινιμαλιστική τελειότητα-αξιοποίηση ντόπιων πρώτων υλών-focus σε μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Συμπληρώνει με τεχνικές όπως η ζύμωση και το nordic style preservation, που αποτελούν άλλωστε και τα μέσα που ωθούν προς τη γευστική διαφοροποίηση.

Από το 1996 μέχρι και σήμερα, η Σπονδή γράφει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στα γαστρονομικά ελληνικά δρώμενα ενώ παράλληλα υπήρξε και το πρώτο εστιατόριο της χώρα με δύο αστέρια Michelin. Κάθε επισκέπτης βιώνει ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι στη μοντέρνα γαλλική, υψηλή κουζίνα, ακροβατώντας μεταξύ της παράδοσης, του μοντερνισμού και του κλασσικού, με τις προτάσεις του Arnaud Bignon και της ομάδας του να ανεβάζουν όλο και πιο ψηλά τον γαστρονομικό πήχη κάθε φορά.

Nαυαρχίδα της θαλασσινής καλοφαγίας με ιστορία που περιλαμβάνει σταθερή παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους, αλλά και το πρώτο αστέρι Michelin της χώρας, το οποίο ανανεώνει για 20 συναπτά χρόνια, το Varoulko δεν είναι τυχαία σημείο αναφοράς στον εστιατορικό χάρτη της πόλης. Πίσω από τη διαδρομή του βρίσκεται πάντα ο ναύαρχος του ψαριού, σεφ και ιδιοκτήτης Λευτέρης Λαζάρου, που μας υποδέχεται στη σάλα του πειραιώτικου εστιατορίου όπως θα μας υποδεχόταν στο σαλόνι του σπιτιού του, για να μας ξεναγήσει στους θησαυρούς της θάλασσας που συγκεντρώνει καθημερινά στην κουζίνα του.
Υπενθυμίζουμε πως τα 1000 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη σύμφωνα με τη La Liste (και ασφαλώς το σκορ τους) -δίπλα στο αντίπαλο δέος του οδηγού Michelin και των The World’s 50 Best Restaurants- προκύπτουν από παράγοντες και δεδομένα. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψιν χιλιάδες ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις, δημοσιεύσεις και κριτικές από τα πιο έγκριτα Μέσα του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το Αθηνόραμα. Ρόλο στην τελική βαθμολογία κάθε εστιατορίου διαδραματίζει επίσης το feedback των πελατών μέσω των reviews τους αλλά και πληροφορίες από έγκυρα blogs.
Αναλυτικά όλα τα εστιατόρια της La Liste 2025 στο επίσημο σάιτ του θεσμού.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
