"Koan": Το απροσπέραστο new entry στην έναστρη σκηνή της Κοπεγχάγης

Μινιμαλιστικό, στιλάτο, αιθέριο, με κορεάτικη αύρα σε δανέζικο γευστικό υπόστρωμα. Ο σεφ Kristian Baumann δημιούργησε ένα sui generis εστιατόριο που το λατρεύουν η Κοπεγχάγη και οι γκουρμέ του πλανήτη

Koan Κοπεγχάγη © Neve Qaraday

Συμβαίνει σπάνια αλλά, στην περίπτωση του "Koan", ο Michelin απένειμε 2 αστέρια 70 μόλις ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2023. Το μινιμαλιστικό και στιλάτο εστιατόριο του Κορεάτη σεφ Kristian Baumann είναι μέσα στα οπωσδήποτε για όποιον αναζητά δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες στην Κοπεγχάγη. Ο Baumann, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τυχαίος. Στενός συνεργάτης του Redzepi στο πρώτο "Noma", άνοιξε στη θέση του το δημοφιλέστατο "108" με αστέρι Michelin, που δυστυχώς έπεσε θύμα της πανδημίας και έκλεισε. Έκανε ένα test drive για ένα χρόνο εκεί όπου βρισκόταν παλιότερα το εξαιρετικό "Relæ" και επιτέλους βρήκε μόνιμη στέγη σε μια ανεμοδαρμένη αποθήκη του λιμανιού. Έχει καταφέρει, μάλιστα, η φωτεινή κομψότητα της σάλας του, με τα κορεάτικα μοτίβα στα πάνελ και την ξανθή δρυ, να απηχεί τη φινέτσα της κουζίνας του. 

Η γαστρονομία του έχει τον αέρα ντελικάτων κορεάτικων γεύσεων δουλεμένων με τις τεχνικές που αρέσουν στους Σκανδιναβούς σεφ και παρουσιασμένων με το μινιμαλισμό που τους χαρακτηρίζει. Αυτό το πολύ ξεχωριστό γευστικό στιλ αποθεώνεται στο παιχνίδισμα του εμβληματικού white kimchi: Το ιδεώδες τραγάνισμα λευκού κορεάτικου λάχανου, που έχει περάσει από διαδικασία lacto fermentation, συνδυάζει την umami νοστιμιά του με τη φρεσκάδα γογγυλιού kohlrabi, παρφουμαρισμένου με λάδι elderflower σε μια άκρως φινετσάτη εναλλαγή υφών και γραμμένης γευστικής καθαρότητας· αποκορύφωμα η πανέξυπνη ιδέα του σεφ να μετατρέψει τα ντελικάτα υγρά της ζύμωσης του kimchi σε αιθέριο λεπτοτραγανιστό πάγο που φρεσκάρει απίθανα το σύνολο.

Koan Κοπεγχάγη
© Dimitris Antonopoulos

Άλλη μία έκφραση κορυφαίας λεπτότητας είναι η σφαίρα ντελικάτου τόφου ντυμένου με εξαιρετικό ξανθό χαβιάρι Osetra, που το συνδυάζουν με πράσινες αποξηραμένες και κατόπιν ενυδατωμένες φράουλες και αστακό· συνταιριασμένο, μάλιστα, με λευκό κορεάτικο "σάκε" Takzu (παρασκευάζεται στη Δανία), που έχει αιχμηρό προφίλ και γλύκα δαμάσκηνου, δίνει εκπληκτικό φρουτώδες umami με φανταστική επίγευση. Και πώς να ξεχάσω τη σκοτεινή ομορφιά του sundae, που συνδυάζει την ευγενώς αιμάτινη καραμελωμένη γεύση με τη δύναμη της τρούφας, ή εκείνο το ντελικάτο πιλάφι από τρεις διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού μαγειρεμένες στο παραδοσιακό κορεάτικο μαντεμένιο σκεύος gamasot, που μοσχοβολάει γιασεμί και ξηρούς καρπούς συνδυασμένο με μανιτάρια shiitake, μικρούτσικες τηγανητές αντσούγιες, τρούφα και πικάντικη καραβίδα τυλιγμένη σε βελούδινο λαρδί lardo. 

Koan Κοπεγχάγη
© Neve Qaraday

Απίθανο είναι επίσης το επιδόρπιο Oolong tea and good memories, με εξαιρετικό "μεταξωτό" παγωτό από ψητό φύκι kombu με άρωμα φουντουκιού, τολμηρά σερβιρισμένο με χαβιάρι Osetra gold selection GastroUnika, σε κορυφαίο παιχνίδι αλμυρού - γλυκού, κι ένα σουφλέ τσαγιού αφράτο σαν σαμπαγιόν.

Το "Koan", από το ντεκόρ μέχρι την κουζίνα, είναι μια πολύ elegant και εντελώς sui generis εμπειρία που ανοίγει νέους γευστικούς δρόμους· "koan", άλλωστε, στη "γλώσσα" του βουδιστικού ζεν σημαίνει το σπάσιμο των περιορισμών και των ορίων και τη δημιουργία ανοιχτόμυαλης οπτικής.

koancph.dk, IG: @koancph

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/12/2025

Ένα All Day Resto Bar με κάτι από Νάξο στο Παγκράτι

Πιάτα εμπνευσμένα από την εγχώρια γαστρονομία με twist αλλά και μια, γενικότερη, πολύ αξιόλογη ολοήμερη πρόταση.

11+1 ιδέες για καλό brunch, αλλά και lunch στη χειμωνιάτικη Αθήνα

Πoύ θα φας ωραίο brunch αυτές τις γιορτές, και όχι μόνο. Σε ξενοδοχεία, μπαρ και δίπλα στο κύμα.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

"Villa Grigio 46": Brunch αλά ιταλικά

To aperitivo bar στο Παλαιό Φάληρο τιμά την κουλτούρα των aperitif αλλά και του brunch.

Το brunch που έγινε iconic επιστρέφει στο NEW Hotel

To NEW Hotel επαναφέρει το brunch που καθόρισε μια αγαπημένη συνήθεια και σύστησε στους Αθηναίους τη χαρά του κυριακάτικου πρωινού με στυλ.

"Athens Capital Hotel": Κρέπες, γαλέτες και lifestyle αλά γαλλικά στην καρδιά της πόλης

Aνακαλύψτε στο Galerie Café, στο lobby του "Athens Capital Hotel", ένα γευστικό ταξίδι που παντρεύει τη γαλλική παράδοση με την αθηναϊκή κομψότητα.