"Koan": Το απροσπέραστο new entry στην έναστρη σκηνή της Κοπεγχάγης

Μινιμαλιστικό, στιλάτο, αιθέριο, με κορεάτικη αύρα σε δανέζικο γευστικό υπόστρωμα. Ο σεφ Kristian Baumann δημιούργησε ένα sui generis εστιατόριο που το λατρεύουν η Κοπεγχάγη και οι γκουρμέ του πλανήτη

Koan Κοπεγχάγη © Neve Qaraday

Συμβαίνει σπάνια αλλά, στην περίπτωση του "Koan", ο Michelin απένειμε 2 αστέρια 70 μόλις ημέρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του το 2023. Το μινιμαλιστικό και στιλάτο εστιατόριο του Κορεάτη σεφ Kristian Baumann είναι μέσα στα οπωσδήποτε για όποιον αναζητά δυνατές γαστρονομικές εμπειρίες στην Κοπεγχάγη. Ο Baumann, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τυχαίος. Στενός συνεργάτης του Redzepi στο πρώτο "Noma", άνοιξε στη θέση του το δημοφιλέστατο "108" με αστέρι Michelin, που δυστυχώς έπεσε θύμα της πανδημίας και έκλεισε. Έκανε ένα test drive για ένα χρόνο εκεί όπου βρισκόταν παλιότερα το εξαιρετικό "Relæ" και επιτέλους βρήκε μόνιμη στέγη σε μια ανεμοδαρμένη αποθήκη του λιμανιού. Έχει καταφέρει, μάλιστα, η φωτεινή κομψότητα της σάλας του, με τα κορεάτικα μοτίβα στα πάνελ και την ξανθή δρυ, να απηχεί τη φινέτσα της κουζίνας του. 

Η γαστρονομία του έχει τον αέρα ντελικάτων κορεάτικων γεύσεων δουλεμένων με τις τεχνικές που αρέσουν στους Σκανδιναβούς σεφ και παρουσιασμένων με το μινιμαλισμό που τους χαρακτηρίζει. Αυτό το πολύ ξεχωριστό γευστικό στιλ αποθεώνεται στο παιχνίδισμα του εμβληματικού white kimchi: Το ιδεώδες τραγάνισμα λευκού κορεάτικου λάχανου, που έχει περάσει από διαδικασία lacto fermentation, συνδυάζει την umami νοστιμιά του με τη φρεσκάδα γογγυλιού kohlrabi, παρφουμαρισμένου με λάδι elderflower σε μια άκρως φινετσάτη εναλλαγή υφών και γραμμένης γευστικής καθαρότητας· αποκορύφωμα η πανέξυπνη ιδέα του σεφ να μετατρέψει τα ντελικάτα υγρά της ζύμωσης του kimchi σε αιθέριο λεπτοτραγανιστό πάγο που φρεσκάρει απίθανα το σύνολο.

Koan Κοπεγχάγη
© Dimitris Antonopoulos

Άλλη μία έκφραση κορυφαίας λεπτότητας είναι η σφαίρα ντελικάτου τόφου ντυμένου με εξαιρετικό ξανθό χαβιάρι Osetra, που το συνδυάζουν με πράσινες αποξηραμένες και κατόπιν ενυδατωμένες φράουλες και αστακό· συνταιριασμένο, μάλιστα, με λευκό κορεάτικο "σάκε" Takzu (παρασκευάζεται στη Δανία), που έχει αιχμηρό προφίλ και γλύκα δαμάσκηνου, δίνει εκπληκτικό φρουτώδες umami με φανταστική επίγευση. Και πώς να ξεχάσω τη σκοτεινή ομορφιά του sundae, που συνδυάζει την ευγενώς αιμάτινη καραμελωμένη γεύση με τη δύναμη της τρούφας, ή εκείνο το ντελικάτο πιλάφι από τρεις διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού μαγειρεμένες στο παραδοσιακό κορεάτικο μαντεμένιο σκεύος gamasot, που μοσχοβολάει γιασεμί και ξηρούς καρπούς συνδυασμένο με μανιτάρια shiitake, μικρούτσικες τηγανητές αντσούγιες, τρούφα και πικάντικη καραβίδα τυλιγμένη σε βελούδινο λαρδί lardo. 

Koan Κοπεγχάγη
© Neve Qaraday

Απίθανο είναι επίσης το επιδόρπιο Oolong tea and good memories, με εξαιρετικό "μεταξωτό" παγωτό από ψητό φύκι kombu με άρωμα φουντουκιού, τολμηρά σερβιρισμένο με χαβιάρι Osetra gold selection GastroUnika, σε κορυφαίο παιχνίδι αλμυρού - γλυκού, κι ένα σουφλέ τσαγιού αφράτο σαν σαμπαγιόν.

Το "Koan", από το ντεκόρ μέχρι την κουζίνα, είναι μια πολύ elegant και εντελώς sui generis εμπειρία που ανοίγει νέους γευστικούς δρόμους· "koan", άλλωστε, στη "γλώσσα" του βουδιστικού ζεν σημαίνει το σπάσιμο των περιορισμών και των ορίων και τη δημιουργία ανοιχτόμυαλης οπτικής.

koancph.dk, IG: @koancph

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
14/09/2025

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.

Κάβος 1964

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.