Surf 'n turf-ing σε Λισαβόνα και Κασκάις

Η κουζίνα της Πορτογαλίας έχει μακραίωνη σχέση αγάπης με τη θάλασσα, προβάλλει όμως και ένα ζωηρό γήινο προφίλ σε μαγαζιά για κάθε γούστο και βαλάντιο. Ένα γαστρονομικό city break σε Λισαβόνα και Κασκάις αρκεί για να το αποδείξει.

Λισαβόνα

Στη Λισαβόνα, το "Bairro do Avillez" (bairrodoavillez.pt), στην καρδιά της περιοχής Chiado, είναι μια άτυπη γαστρονομική "γειτονιά", δημιουργία του γνωστού υπερδραστήριου σεφ José Avillez, η οποία στεγάζεται σε εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα έκτασης 1.000 τ.μ.

Maré
© Grupo José Avillez
Το "Maré" του διάσημου Jose Avillez στο Κασκάις είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή

Εδώ θα πάρετε μια γεύση του σύμπαντος του Avillez και της πορτογαλικής μαγειρικής αλεγρίας σε τέσσερα διαφορετικά και βαθιά νόστιμα concepts: το παραδοσιακό "Taberna", το εντυπωσιακό "Páteo" (ταράτσα), όπου ο σεφ παρουσιάζει τις τοπικές γεύσεις με ωραίες δημιουργικές πινελιές, η παμπ "Mini Bar" και η "Pizzaria Lisboa", ιδανική στάση αν ο χρόνος σας για γαστρονομικές "γύρες" είναι περιορισμένος. Είναι σίγουρα η γειτονιά που θα ήθελες να μένεις… Το δε κομψό κρεατοφαγικό "Sala de Corte" (saladecorte.pt) του νέου και επίσης δραστήριου σεφ Luis Gaspar είναι από τα πιο αξιόλογα του είδους στην πόλη, με στιβαρές, έξοχα ψημένες κοπές ωρίμανσης και μια ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών στην κάβα του. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το food hall "Time out Lisboa" (timeoutmarket.com/lisboa), που συγκεντρώνει πλέον κάτω από την ίδια στέγη μερικούς από τους καλύτερους σεφ αλλά και καλλιτέχνες της Λισαβόνας.

Το Κασκάις μπορεί να είναι γνωστό ως η "πορτογαλική Ριβιέρα" με τα πανέμορφα αξιοθέατα, τα κτίρια του 19ου αιώνα και το εντυπωσιακό "Boca do inferno" που το χτυπούν τα κύματα μανιωδώς, ωστόσο, λόγω τοποθεσίας, είναι και σημείο αναφοράς για ψάρι και θαλασσινά.

Το "Maré" (marejoseavillez.pt), επίσης του José Avillez, μοσχοβολά ιώδιο, με τα διαμαντάκια του ωκεανού να φιγουράρουν στον πάγο: από γλυκοφάγωτες γαρίδες carabineros, μύδια και χταπόδι μέχρι αχιβάδες, γυαλιστερές και χηνόμυδα (percebes). Εδώ το πλατό με ψάρια και θαλασσινά είναι έπος!

Προορισμός και το ντιζαϊνάτο "Lota da Esquina" (lotadaesquina.com), όπου ο σεφ Vitor Sobral τιμά και επαναπροσδιορίζει την πορτογαλική κουζίνα σε ένα ιστορικό κτίριο 2.000 τ.μ., με τη θαλασσοφαγία να κρατά τα ηνία σε κλασικές και σύγχρονες βερσιόν, αλλά και νόστιμα κρεατοφαγικά πιάτα. Στην καρδιά των foodies μιλά η Mercado da Villa, η τεράστια κεντρική αγορά της πόλης, όπου θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Όσο για τα περίφημα pastel de nata, ένα από τα πιο λαμπρά τοπικά γαστρονομικά διαμαντάκια, θα απολαύσετε την ωραία κρούστα και την πυκνή, βελούδινη κρέμα τους στην καλύτερη εκδοχή τους, δίπλα σε ωραία χαρμάνια καφέ στο ιστορικό "Garrett Estoril" (garrettestoril. pt), που λειτουργεί από το 1934. Βom proveito!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τι τρώμε στο ολοκαίνουριο "Orbital";

Η ομάδα πίσω από τα "Άκρα", δηλαδή το δίδυμο Γιάννης Λουκάκης – Σπύρος Πεδιαδιτάκης, παρέα με τον Βασίλη Κότσικα έχουν ήδη βάλει μπρος έναν μοντέρνο γαστρονομικό πολυχώρο, που θα ξεδιπλώσει όλα του τα πρόσωπα τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητηθεί πολύ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
16/09/2025

Kedros Athens

Λίγο καλοκαίρι ακόμα με ελληνικούς μεζέδες διά χειρός Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση.

Luca Piscazzi, τι τρώμε στο καινούριο σου "Pino" στη Γλυφάδα;

Ο ιταλός σεφ του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο "Pelagos" έκανε το πρώτο, ολόδικό του επιχειρηματικό βήμα με το "Pino" στη Γλυφάδα: μια μοντέρνα τρατορία αφιερωμένη στις γεύσεις της Ρώμης, και μας μιλά για όλα τα νόστιμα που δοκιμάζουμε εκεί.

Κρασί με υπογραφή Κτήματος Μπαϊρακτάρη στα Vibo Bistrot

Τα Vibo Bistrot σε Γλυφάδα και Πειραιά προτείνουν µια ιδιαίτερη οινική εµπειρία.

Όλα τα νέα εστιατόρια και τα φρέσκα σενάρια της σεζόν στην Αθήνα

Νέα εστιατόρια και μπόλικα microbakeries, φρεσκαρισμένα κόνσεπτ και ταβέρνες, street food αφίξεις και καινούριες λιχουδιές για το κοινό της πρωτεύουσας, προσεχώς.

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.