Μάριος Κάλφογλου: ένα αντίο στον πρώτο κριτικό γαστρονομίας στην Ελλάδα

Ο Μάριος άφησε εποχή. Ήταν το άγνωστο πρόσωπο που όλα τα εστιατόρια και οι άνθρωποί τους έψαχναν αγωνιωδώς να ανακαλύψουν ποιος ήταν και ταυτόχρονα ήταν ο αγαπημένος Κρίτωνας του κοινού

Κρίτων Παπαδόπουλος, Μάριος Κάλφογλου, κριτικός γαστρονομίας, αθηνόραμα

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο δημοσιογράφος Μάριος Κάλφογλου ζήτησε μια συνάντηση μαζί μου στα γραφεία του "αθηνοράματος". Θυμάμαι ότι αναρωτήθηκα τότε τι μπορεί να θέλει από εμένα και το "αθηνόραμα" ένας πολιτικός συντάκτης και περίμενα με ενδιαφέρον τη συνάντησή μας. Ο άντρας που μπήκε στο γραφείο μου ήταν γύρω στα 50, κι αυτό που τον χαρακτήριζε περισσότερο απ’ όλα ήταν το συχνό, ανοιχτό, σχεδόν παιδικό χαμόγελό του. Μου δήλωσε αμέσως το λόγο της επίσκεψής του. Επιθυμούσε διακαώς να αναλάβει την κριτική των εστιατορίων στο "αθηνόραμα".

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Ουάσιγκτον όπου εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ελεύθερο ρεπορτάζ, αλλά διατηρώντας παράλληλα στην ίδια εφημερίδα τη στήλη της κριτικής εστιατορίων, ήταν ήδη έμπειρος στον τομέα και έτοιμος να εφαρμόσει και στην Ελλάδα με τις ίδιες προδιαγραφές τη δημοσιογραφία της γαστρονομικής κριτικής.

Συζητήσαμε για πολλή ώρα τις εμπειρίες του, τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το θέμα, τη γνώμη του για το εστιατορικό status της Αθήνας, αλλά και τον αντίκτυπο που θα είχε στο κοινό η δημιουργία αυτής της νέας δημοσιογραφικής στήλης. Οι απόψεις μας ταίριαζαν απολύτως θεωρητικά, έμενε να διαπιστώσω αν ταίριαζαν και στην πράξη. Ήταν άψογος. Αγγλοσαξονική προσέγγιση στα κείμενά του, έμπειρος, ψύχραιμος, με ήθος, με σωστή κρίση και με κατανοητό λόγο για τους μη επαΐοντες. Συμφωνήσαμε να υπογράφει με ψευδώνυμο ώστε εστιάτορες και σεφ να μην έχουν τη δυνατότητα να ταυτοποιούν τον "πελάτη" Μάριο Κάλφογλου με τον κριτικό Κρίτωνα Παπαδόπουλο, όπως υπέγραφε τις κριτικές του καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς συνεργασίας μας.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο "θρύλος" του πρώτου κριτικού εστιατορίων της Ελλάδας, του Κρίτωνα Παπαδόπουλου. Ο ίδιος, ωστόσο, λυπόταν κάθε φορά που η κριτική του ήταν αρνητική (και ήταν συχνό το φαινόμενο). Τον απασχολούσε συναισθηματικά η δυσαρέσκεια ή η στενοχώρια που θα προξενούσε η κριτική του στους κρινόμενους και συχνά στο κλείσιμο του κειμένου του έβρισκε τρόπο να δώσει –σε επιχειρηματίες και σεφ– ελπίδα για το μέλλον.

Ο Μάριος άφησε εποχή. Ήταν το άγνωστο πρόσωπο που όλα τα εστιατόρια και οι άνθρωποί τους έψαχναν αγωνιωδώς να ανακαλύψουν ποιος ήταν και ταυτόχρονα ήταν ο αγαπημένος Κρίτωνας του κοινού, το οποίο παρακολουθούσε τις κριτικές του και έσπευδε να δοκιμάσει το νέο "διαμαντάκι" που είχε ανακαλύψει.

Γεια σου Μάριε. Σε ευχαριστώ για όλα τα χρόνια που περάσαμε μαζί, για όσα πέτυχες με την παρέμβασή σου στην εστιατορική σκηνή, για το λιθαράκι που έβαλες στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας, για την αγάπη σου στον πολιτισμό της γεύσης και στο "αθηνόραμα". Θα σε θυμάμαι πάντα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
12/12/2025

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Θamon Contemporary Restaurant": Πώς λένε τη μπιστρονομία στα ηπειρώτικα;

Στο καλοστημένο μπιστρό του Θανάση Τάσσου στα Γιάννενα η ηπειρώτικη κουζίνα τιμάται όπως της αρμόζει.

Η 'Ζιγκοάλα' μόλις ήρθε στην Ομόνοια και είναι υπέροχη

Το επόμενο εστιατορικό ντάρλινγκ της Αθήνας άνοιξε πριν λίγα 24ώρα και έχει άποψη, απλότητα και νοστιμιά.

Ένα κομψό εστιατόριο με γαλανόλευκο συνταγολόγιο στην Κηφισιά

Σε ένα ταξίδι στο γευστικό παρελθόν της χώρας, ο σεφ Γαβριήλ Κουβαράς φέρνει την ελληνική κουζίνα στο προσκήνιο, εμπλουτίζοντάς τη με δημιουργικές πινελιές.

"Διόνυσος": Τοπική κουζίνα με χαρακτήρα στην Αριδαία

Στην Όρμα της Αλμωπίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ξακουστά ιαματικά λουτρά Πόζαρ, ο "Διόνυσος" στέκει εδώ και τρεις δεκαετίες ως αυθεντικός πρεσβευτής της τοπικής αλλά και ευρύτερα μακεδονίτικης γαστρονομίας.

"Πασατέμπος": Τοπική γεύση με ζεστό χαμόγελο στην Καστοριά

Στην πιο όμορφη γειτονιά της Καστοριάς, το "Πασατέμπος" είναι το στέκι που έχει αγαπηθεί για τη ζεστασιά του, τη φιλική του ατμόσφαιρα και τη μαγειρική του ταυτότητα, που τιμά την τοπική γη.