Για κρουασάν και κράφιν στο "Holy Llama", το πρώτο vegan bakery της Αθήνας

Γιατί ο βιγκανισμός μπορεί να είναι νόστιμος!

Holy Llama

Η αυστηρή χορτοφαγία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ανερχόμενες τάσεις των τελευταίων ετών όμως για κάποιους δεν είναι απλά τάση αλλά στάση ζωής. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν η Κελλίνα Δημητριάδη και η Εριέττα Κούρκουλου που ως εν δυνάμει vegan αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο vegan bakery της Αθήνας που φυσικά δεν απευθύνεται μόνο σε vegan. 

Holy Llama
Σάντουιτς και vegan scrambled eggs 

Το βρήκαμε σε στενό κρυμμένο λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Υμηττού, είναι μικροκαμωμένο και προσφέρει προϊόντα βιενουαζερί που επιμελείται ο ζαχαροπλάστης Αλέξ Παβλώβ και όμορφα μοστράρονται σε μία μικρή βιτρίνα, έτοιμα να τα πάρεις επί τόπου μαζί με έναν καλοφτιαγμένο vegan cappuccino. Ωραίος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα ακόμα και για κάποιον που δεν είναι vegan. Στο βάθος, μια μεγάλη τζαμαρία που επιτρέπει διακριτικές κλεφτές ματιές στο παρασκευαστήριο που οι φούρνοι και τα ζυμωτήρια δουλεύουν φουλ. "Θέλαμε να στήσουμε ένα vegan bakery με αποκλειστικά προϊόντα βιενουαζερί. Είναι ένα κομμάτι με υψηλό βαθμό δυσκολίας που απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξοπλισμό. Ουσιαστικά η ιδέα στηρίχτηκε σε αυτό που θεωρήσαμε ότι λείπει από εμάς που είμαστε vegans γιατί ένα κέικ ή ένα μπισκότο χωρίς ζωικά προϊόντα το φτιάχνουμε κι εμείςή μπορεί να το βρούμε στην αγορά, ένα φρεσκοψημένο ζεστό κρουασάν όμως φτιαγμένο με ποιοτικά υλικά;", λέει η Κελλίνα τονίζοντας επίσης ότι δίνουν έμφαση στο κομμάτι της ποιότητας. "Δεν χρησιμοποιούμε σε καμία παρασκευή έτοιμα μείγματα παρά μόνο φρέσκα προϊόντα. Θα βοηθούσαν μεν στο λειτουργικό κομμάτι, θα χάναμε όμως την ποιότητα. Ακόμα και τις μαρμελάδες, το φυστικοβούτυρο, την πραλίνα, τις γεμίσεις παντός τύπου, το "μπέικον" από μαριναρισμένο τέμπε (προϊόν σόγιας) τα φτιάχνουμε όλα εδώ. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι Ελλήνων παραγωγών και επίσης δουλεύουμε μόνο με ακατέργαστη ζάχαρη και σε αρκετές περιπτώσεις με βιολογικά προϊόντα εποχής". 

Holy Llama
Το vegan κράφιν (υβρίδιο κρουασάν και μάφιν) του "Holy Llama"

Στη βιτρίνα τους θα βρείτε από ζουμερά brownie cookies με φυστικοβούτυρο, κέικ λεμόνι με τσία, αφράτο κρουασάν απλό και με κρέμα αμυγδάλου, κράφιν με πραλίνα ή καραμέλα, φλαν και babka (είδος τσουρεκιού της ανατολικής Ευρώπης), μέχρι τσουρέκι και σάντουιτς. Η ζύμη των κρουασάν τους είναι κρατσανιστή εξωτερικά, αφράτη και κυψελωτή εσωτερικά. Δοκιμάσαμε την κλασική αλλά ξεχωρίσαμε την εκδοχή με την ήπια γλυκιά γέμιση κρέμα φυστίκι, με τη γεύση του φυστικιού να γεμίζει το στόμα. Στο ίδιο μοτίβο και το κρουασάν με κρέμα αμυγδάλου και το babka που τρώγεται πολύ ευχάριστα αφού -όπως όλες οι γλυκές παρασκευές- περιέχει ζάχαρη και σοκολάτα όσο πρέπει. Από αλμυρά η τσιαπάτα με veganaise (vegan μαγιονέζα), ντομάτα, μαρούλι, φύτρες και "μπέικον" από μαριναρισμένο τέμπε είναι ελαφρύ και νόστιμο σνακ. Τα Σαβ/κα δινουν επιπλέον λόγους για ένα πέρασμα αφού πειραματίζονται με περισσότερες γεύσεις ετοιμάζοντας μεταξύ άλλων και μπολ με "scrambled" τέμπε, μανιτάρια σοτέ και λαχανικά. 

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με μονοποικιλιακό βιολογικό καφέ που φτιάχνουν (στον cappuccino) με βιολογικά vegan ροφήματα και προσφέρονται σε ανακυκλώσιμες ή ανακυκλωμένες συσκευασίες στη λογική του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Μάιο με Ιούνιο μάλιστα αναμένουμε και το "αδερφάκι" του στο κέντρο που θα λειτουργεί όχι μόνο με take-away και delivery αλλά θα έχει και τραπέζια. 

Γρηγορίου Κυδωνιών 8, Υμηττός, Τηλ: 2107626078
Καθημερινά: 8 π.μ-4 μ.μ (εκτός Δευτέρας)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Στο Καβούρι και τον Παπαϊωάννου ο Μάικλ Τζόρνταν: Οι λόγοι της επιλογής του

Ο μύθος του ΝΒΑ προτίμησε το θαλασσινό εστιατόριο της Βουλιαγμένης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Στο Αιγάλεω παίζει ένα από τα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

To "Κομπλέ", στη δημοφιλή γειτονιά των ΔΠ, συνεχίζει την πεντανόστιμη παράδοση του Πειραιώτη "Γιώργου".

To Pelagos on Tour σερβίρει τις καλύτερες στιγμές του

O πολυβραβευμένος σεφ Luca Piscazzi συγκεντρώνει τις αγαπημένες δημιουργίες των τελευταίων τριών ετών σε ένα ειδικό μενού "Best Of".

Λακάνη: Σεβασμός στη γεύση

Στη "Λακάνη" της Ρόδου, η ελληνική παράδοση συναντά τη μοντέρνα γεύση, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Κονταράτου.

Τρία αθηναϊκά εστιατόρια με κορυφαίες λίστες κρασιών ξεχωρίζει το περίφημο Wine Spectator

Basegrill, Travolta και Ateno απέσπασαν τη σημαντική διάκριση του "Award of Excellence" από το κορυφαίο περιοδικό Wine Spectator για τις λίστες κρασιών τους.

Γιατί το Aleria είναι ένα ιδιαίτερο case study της ελληνικής γαστρονομίας

Το Aleria είναι το μοναδικό εστιατόριο που βραβεύεται για χρόνια με τον ίδιο ιδιοκτήτη και σεφ. Κάτι κάνουν καλά ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης και ο Γκίκας Ξενάκης και μιλούν γι' αυτό στο 'α'.