Ο «Βλάσσης» σερβίρει την ανακουφιστική γοητεία του κλασικού

Στην αρχοντική σάλα της Μαιάνδρου στα Ιλίσια, οι γεύσεις διατηρούν τη διαχρονική τους αγνότητα. Σύντομα, η απόλαυση θα ξεκινά από νωρίς στο νέο coffee corner, το οποίο θα πλαισιωθεί από τις αστεράτες πίτες της κουζίνας και προτάσεις πρωινού.

Ο «Βλάσσης» σερβίρει την ανακουφιστική γοητεία του κλασικού

Εχει μια γλυκιά φθινοπωρινή αύρα που σου μαλακώνει την ψυχή αυτή η al fresco σάλα του «Βλάσση», κάτω απ’ τις πρασινάδες της Μαιάνδρου στα Ιλίσια. Σε συνδυασμό με την κλασική νεοαστική αρχοντιά που εκπέμπει η μινιμαλιστική φινέτσα της κυρίως αίθουσας, με τα μαλακά κι ολόλευκα λινά της, και τις καλοβαλμένες παρέες που τη γεμίζουν, η επαναφορά στην πόλη και στους ρυθμούς της γίνεται λίγο πιο ομαλή.

Μεγάλα τραπέζια, γεμάτα γέλια κι ιστορίες αποκαλόκαιρου, απλώνουν σ’ αυτή την ήσυχη γωνίτσα της Αθήνας μια γάργαρη χαρά ξανασμιξίματος, την ώρα που τα αρώματα απ’ τα πιάτα, μπολιασμένα μ’ αυτήν την καθησυχαστική ποιότητα του κλασικού, σε παίρνουν απ’ τη μύτη και σε μεταφέρουν στο σκηνικό ενός ιδανικού κυριακάτικου τραπεζιού. Αυτήν την εικόνα επιζητά, άλλωστε, το ιντελεκτουέλ κοινό που γεμίζει τα τραπέζια του «Βλάσση» εδώ και χρόνια, δίνοντας στο υποδειγματικό αυτό ελληνικό μπιστρό, το πλήθος που του ταιριάζει.

Ο «Βλάσσης» σερβίρει την ανακουφιστική γοητεία του κλασικού - εικόνα 1

Αυτή την πατίνα του διαχρονικού αστικού φαβορί μετατρέπει η κουζίνα του «Βλάσση» σε γεύσεις, γνέφοντας το νήμα μιας ατάραχης ιστορικής συνέχειας μέσα από πιάτα, όπως τα ντελικάτα και κομψά ντολμαδάκια, με το λαμπερό κι αφράτο αβγολέμονο, ή τα κομψευόμενα φρυγαδέλια του, που έρχονται τρυφερά και ζουμερά, αγκαλιασμένα από την εκμαυλιστική λιπαρότητα της μπόλιας τους, αλλά και η Αθηναϊκή με σφυρίδα και κάππαρη, που εδώ δεν χρειάστηκε να ξαναγίνει της μόδας για να επανέλθει, αφού πολύ απλά δεν έφυγε ποτέ. Η κάρτα έχει εμπλουτιστεί τελευταία με μερικούς ενδιαφέροντες νεωτερισμούς, όπως τα τυλιχτά με γαρίδες, που έρχοται τραγανές και ζουμερές, παρέα με αρωματικό καρεδάκι ντομάτας, ξαπλωμένα σε μια μικρή handmade πιτούλα εν είδει μαλακού tacos, ενώ τα λαδερά του μενού ακολουθούν την εποχή, με τα ρεβίθια φούρνου, αν και κομματάκι στεγνά, να φέρνουν στο πιάτο την αγάπη του «Βλάσση» για το αυθεντικό comfort των αναμνήσεών μας.

Μιλώντας για μνήμες, οι πίτες ημέρας φέρνουν ακόμα περισσότερο στο τραπέζι τη χαρά μιας αθωότητας, δεμένης με την εποχή που θα παίρναμε όρκο ότι μπορούμε να τρεφόμαστε αποκλειστικά απ’ την αγάπη που έκλειναν μέσα σε δύο χοντρά και τραγανά σπιτικά φύλλα οι γιαγιάδες μας. Η κολοκυθόπιτα, αφράτη κι αρωματική όπως τη δοκιμάσαμε τη βραδιά που επισκεφθήκαμε το εστιατόριο, ξύπναγε θύμησες με κάθε τραγάνισμα του φύλλου της, και γι’ αυτό είναι σπουδαίο νέο ότι σύντομα θα την απολαμβάνουμε από νωρίς το πρωί, πλάι στους εκλεκτούς καφέδες που θα ετοιμάζει το επερχόμενο coffee corner του «Βλάσση».

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

To Nobu Food Festival είναι και πάλι εδώ

Το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ γεύσης επιστρέφει και φέτος με μία ξεχωριστή διαδρομή που ενώνει τρεις κοσμοπολίτικους ελληνικούς προορισμούς: την Αθήνα, την Πάρο και τη Μύκονο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/06/2025

Gajah: Το μυστικό νησί της Αθήνας είναι και πάλι εδώ

Το εξωτικό bar restaurant στη σκιά του ΣΕΦ επιστρέφει για ένα ακόμη θέρος και σερβίρει νέα πιάτα με έμπνευση από την Ιταλία.

Σε αυτή την ταβέρνα του 1930, οι Αθηναίοι πηγαίνουν ξανά και ξανά

Γεύσεις χωρίς μυστικά, κρασιά που θα έβρισκες σε γκραν ρεστοράν, έργα τέχνης αλλά, κυρίως, μία μόνιμη αίσθηση διακοπών κάνουν τη διαφορά.

Πού θα φας σήμερα ένα από τα καλύτερα παγωτά της Ελλάδας

Μία ξεχωριστή μέρα αυθεντικής γεύσης σε ένα απροσδόκητο σημείο.

Στη Μαργαρώ ζει ακόμα η παλιά ψαροταβέρνα της γειτονιάς

Ξεκίνησε σαν ταβερνάκι για τον κόσμο του λιμανιού, έφτασε να είναι προορισμός. Η Μαργαρώ προσφέρει εκείνη την απλή, καθημερινή "έξοδο για ψαράκι" που έχει λείψει καιρό τώρα από την πόλη, Κι αυτό στηρίζει τη διαχρονική επιτυχία της.

S. Pellegrino: Μας υποδέχεται στο "Sissitio Rhodes Fine Art, Taste & Culture"

Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, το ανανεωμένο στέκι-σημείο αναφοράς στο νησί των Ιπποτών για την ολιστική εμπειρία εξόδου που προσφέρει, ανοίγει διάπλατα και φέτος τη γαστρονομική του βεντάλια, πλήρως συντονισμένο με τις διεθνείς τάσεις της αγοράς.