Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ

Μαγειρεύει, αρθρογραφεί, έχει το ρόλο του editor in chief στο nistikoarkoudi.gr, γράφει βιβλία, δηλώνει... γκουρμέ αναρχικός και φιλοδοξεί, με ένα «μαφιόζικο» χτύπημα, να φτιάξει το πιο value for money εστιατόριο της πόλης. 

Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ

Μαγειρεύει, αρθρογραφεί, έχει το ρόλο του editor in chief στο nistikoarkoudi.gr, γράφει βιβλία, δηλώνει... γκουρμέ αναρχικός και

φιλοδοξεί, με ένα «μαφιόζικο» χτύπημα, να φτιάξει το πιο value for money

εστιατόριο της πόλης.

Ηλίας Σκουλάς: αναρχικό γκουρμέ - εικόνα 1

Αν πιάσετε κουβέντα με τον Ηλία Σκουλά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βαρεθείτε. Μπορώ να το βεβαιώσω. «Τι ετοιμάζεις;» ρωτάω. «Αnarchy in the UK», μου απαντάει γελώντας και ξαφνικά περνάει από το μυαλό μου ο Johnny Rotten με κατσαρόλα και ποδίτσα (πάνκικη, με παραμάνες). Μιλάμε για το νέο του project «Food Mafia», το εστιατόριο που ετοιμάζει στη Γλυφάδα, στη συμβολή Ανδρέα Παπανδρέου και Μεταξά, μαζί με τον Γιώργο Πετρίδη –με τον οποίο έχει ξανασυνεργαστεί στην «Ψιψίνα»– και την Εργίνα Βεντούρη. Είναι λέει απόρροια μιας σειράς σκέψεων του σεφ και πλέον συνιδιοκτήτη περί αναρχικού γκουρμέ (εδώ κολλάνε οι Sex Pistols), alternative, λαϊκής γαστρονομίας και γευστικών κινημάτων καθώς και περί της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο εστιατόριο και στον πελάτη. Ο ίδιος το περιγράφει ως ένα «μεζεδοπωλείο χωρίς σύνορα». και γιατί πιστεύει ότι η γεύση δεν πρέπει να έχει όρια, και γιατί όλη του η έννοια είναι να κρατήσει τις τιμές του σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα. «Θέλουμε να έχουμε κόσμο όλη μέρα», σημειώνει. «Να δοκιμάζει το φαγητό μας πληρώνοντας όσα πληρώνει για να φάει σουβλάκια και προτηγανισμένες πατάτες». Αυτό το φαγητό δεν θα είναι στατικό. Θα αλλάζει κάθε μέρα. Θα υπάρχει μεν ένας κορμός γεύσεων, αλλά καθημερινά θα τυπώνουν και θα αναρτούν στα social media νέο μενού. Ένα μέρος του θα περιλαμβάνει world street food, γρήγορο φαγητό από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βιετνάμ, την Ινδία, τη Γουατεμάλα, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Παλαιστίνη, το Περού και πάει λέγοντας. Καθισμένος στο μπαρ, θα μπορείς –πίνοντας την μπίρα σου– να τσιμπολογήσεις αμερικάνικα hot dogs, βιετναμέζικα dumplings με πάπια και στρείδια και τούρκικη κουμπίρ (σαν να λέμε jacket potato). Ο Ηλίας μάλιστα έχει στα πλάνα και γευστικά jamming sessions με συναδέλφους από αυτές τις χώρες. Ένα άλλο κομμάτι θα είναι –μεταφέρω ακριβώς τη διατύπωση, η οποία... την έχει τη δόση της σε υπερβολή – οι «συνταγές που δημιουργήθηκαν για να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη ηδονή και απληστία». Προφανώς ζητάω περαιτέρω εξηγήσεις. Τις παίρνω. «Εγώ και η ομάδα μου θα αυτοσχεδιάζουμε με μια μικρή δόση υπερβολής και θα δοκιμάζουμε με το κοινό ιδιαίτερα εδέσματα – έτσι για να σπάει η μονοτονία». Δεν μου κάνει εντύπωση η απάντηση. Από ό,τι έχω δει μέχρι τώρα ο Ηλίας σταμπάρει τα πιάτα του με εναλλαγές, αντιθέσεις κι έναν ιδιαίτερο αυθορμητισμό. Για ένα… άπληστο club sandwich με Kobe beef και φουαγκρά, πάντως, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα μέσα του Απρίλη που θα ανοίξει το «Food Mafia» στη συμβολή Γρηγορίου Λαμπράκη και Αγίου Νικολάου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Αθήνα γιορτάζει με νόστιμο τρόπο το Thanksgiving

Απόλαυσε την Ημέρα των Ευχαριστιών με τον πιο νόστιμο τρόπο σε κάποιο από τα παρακάτω εστιατόρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
27/11/2025

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025 από το αθηνόραμα: Τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού

Απονεμήθηκαν τα σημαντικότερα γαστρονομικά βραβεία στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας.

Το 'Ekiben' του Άρη Βεζενέ μόλις άνοιξε και στη Γλυφάδα

Το 'Ekiben Kitchen South' φέρνει στα ΝΠ όλα τα assets του πολύ επιτυχημένου κόνσεπτ της οδού Σκούφου.

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, θα δοκιμάσεις ρουστίκ και στιλάτη κουζίνα

Εδώ και μισό αιώνα, αυτή η ταβέρνα στους Θρακομακεδόνες κουμπώνει το κλασικό με το μοντέρνο σε ένα μαγαζί με βαθιά ρουστικάνικη καρδιά.

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι"

Δεύτερη σεζόν για το αξιόλογο ιταλικό εστιατόριο στο The Margi.

Το Sunday Roast σερβίρεται ξανά στο Vezené

Στο τραπέζι μπαίνουν κλασικά κυριακάτικα, κάποια νέα entries, νόστιμες παρασπονδίες και ωραίες υπερβολές που αξίζουν.

Γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.