
Αν λογιέστε για pizza-lover αποκλείεται να μην έχει πέσει στην αντίληψή σας η πιο πρόσφατη αγάπη της πρωτεύουσας και των pizzaioli της για την ναπολιτάνικη ζύμη. Φτιαγμένη χωρίς ζάχαρη έχει ένα ανάλαφρο και αφράτο αποτέλεσμα και αποκτά καψαλισμένο χρώμα χάρη στη μαεστρία του εκάστοτε pizzaiolo, κατά την διαχείρισή της στον φούρνο. Να, όπως σ' αυτόν που πρωτοστατεί στην Πιτσαρία Νεάπολη στην οδό Ιπποκράτους, προ(σ)καλώντας με τα αρώματά του τους θιασώτες της ιταλικής συνταγής για μία απολαυστική στάση.

Η ανοιχτή κουζίνα, ορατή και για όσους επιλέξουν να καθίσουν στον εξωτερικό χώρο, ανοίγει για τα καλά την όρεξη, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με industrial αισθητική. Οι περισσότεροι τοίχοι παραμένουν γυμνοί μόνο με τσιμέντο, ενώ πετρόλ πλακάκια ντύνουν τους υπόλοιπους δίνοντας χρώμα στον χώρο. Την εικόνα συμπληρώνουν neon φώτα και art στοιχεία που φέρνουν λίγη αίσθηση Βερολίνου στο ιταλικό κατά τ' άλλα σποτ, ό,τι πρέπει για χαλάρωση μετά τη δουλειά, χάζι των περαστικών και φουλ αστικά feelings.
Η αληθινή εμπειρία όμως ξεκινά όταν η ναπολιτάνικη πίτσα φτάσει στο τραπέζι. Η ζύμη είναι μαλακή και ελαφριά ζύμη, από άλευρα που φτάνουν εδώ από τη γείτονο, και ωριμάζει για 48 ώρες ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο, πεντανόστιμο αποτελεσμα. Η πρώτη ύλη παίζει πρωταρχικό ρόλο και στην επιλογή όσων χρησιμοποιούνται για toppings και έχουν επίσης ιταλικό διαβατήριο. Οι San Marzano τομάτες πρωταγωνιστούν όποτε η συνταγή απαιτεί κόκκινη σάλτσα, όπως στη Napolitana που συνοδεύεται από αντζούγιες, κάππαρη, σκόρδο, ελαιόλαδο, τοματίνια κονφί και ρίγανη ή στην ομώνυμη με το μαγαζί, όπου mozzarella fior di latte, τοματίνια κονφί και σαλάμι ventricina συναντούν καραμελωμένα κρεμμύδια, mozzarrela di bufala και φρέσκο βασιλικό. Άχαστη η Mushroom με κρέμα μανιταριών, ποικιλία ψητών μανιταριών, mozzarella fior di latte και di bufala, κατσικίσιο τυρί και flakes παρμεζάνας.

Θα ξεκινήσετε ωστόσο το γεύμα σας με focaccia sticks ή σκορφόψωμο, απλό ή με τυρί, αλλά και με μία από τέσσερις περιποιημένες σαλάτες πάντα σε ιταλιάνικο πνεύμα (Arugula prosciutto, ceasars, panzanella και burrata). Από pasta ο σύντομος κατάλογος περιέχει μόνο κανελόνι μπολονέζ, τα οποία αξίζει να μοιραστείτε, προτού φτάσετε στο επιδόρπιο που γράφεται με γλυκό calzone.
Όσο περιεκτικός είναι ο κατάλογος της πίτσας, άλλο τόσο είναι και των κρασιών, τα οποία η Πιτσαρία Νεάπολη τα αγαπά πολύ, εξού και θα τα δείτε σε περίοπτη θέση μπαίνοντας στον χώρο. Ετικέτες από Ελλάδα αλλά και διεθνείς κάνουν άψογη συντροφιά στις γευστικές επιλογές, μπορείτε ωστόσο να κινηθείτε σε κάποια από τις ιδιαίτερες μπίρες (Moretti ή Molotov IPA) ή σε ένα aperitivo coktail.
