Ζεστό, τίμιο και αθεράπευτα μερακλίδικο, το "Πεσκέσι", στο κέντρο της Κοζάνης, είναι από εκείνα τα μεζεδοπωλεία που μυρίζουν τσίπουρο πριν καν σερβιριστεί. Όχι άδικα, αφού στον κατάλογό του φιλοξενεί 34 διαφορετικά αποστάγματα από όλη την Ελλάδα, από Κοζάνη και Τύρναβο μέχρι Δράμα, Γιάννενα και Θεσσαλονίκη.

Το μεράκι για το καλό φαγητό ενώνεται με τις παραδοσιακές συνταγές και τα ντόπια αγνά υλικά, ώστε τα μεζεδάκια που έρχονται στο τραπέζι να πρωταγωνιστούν με τη βαθιά νοστιμιά τους. Από τον μαριναρισμένο γαύρο και το καπνιστό σκουμπρί μέχρι τη μελωμένη μελιτζάνα και τις τηγανητές πατάτες με φέτα, όλα έχουν αυτό το φορτίο της ελληνικής οικειότητας, που δεν χρειάζεται λεζάντα.

Οι σαλάτες –ντοματοσαλάτα με παξιμάδι, ταμπουλέ, λαχανοσαλάτα πολίτικη– παρεμβαίνουν σαν μικρές στάσεις δροσιάς πριν βγουν τα "βαριά" χαρτιά: γαρίδες, κουτσομούρες, χταπόδι σχάρας.
Chef’s tip
Αν δεν είσαι άνθρωπος του τσίπουρου, έχουμε τη λύση: 56 ετικέτες κρασιού, από δροσερές Μαλαγουζιές και Ξινόμαυρα μέχρι βαρελάτα Chardonnay.
Βασιλείου Φόρη 10, Κοζάνη, 2461100717, peskesi-kozani.gr, peskesi_kozani, @peskesi_kozani