
Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη ανάψει τις φωτιές του! Από 18 Σεπτεμβρίου έως και 15 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς περιμένουν σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια μεγάλη γευστική γιορτή: μια γαστρονομική εξτραβαγκάντσα που μας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές μας περιμένουν στα καλύτερα τραπέζια τις Ελλάδας, και σπουδαία γαστρονομικά δώρα να ψάχνουν τυχερούς αποδέκτες στο τέλος αυτού του μεγάλου χάπενινγκ.
Ιδανική αφορμή, λοιπόν, για να στρέψουμε τον γαστροταξιδιωτικό μας προβολέα στη Θεσσαλονίκη, και να σχεδιάσουμε πεντανόστιμη απόδραση με ειδικά μενού σε ακόμη πιο "νόστιμες" τιμές!
Αλεπού / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Τοπικό αγαπημένο για τους κατοίκους στα Κωνσταντινουπολίτικα, αλλά και προορισμός για όλους τους Θεσσαλονικείς που αναζητούν διαφορετική προσέγγιση στα κλασικά του ελληνικού ρεπερτορίου, το εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού μιξάρει ξυλόφουρνο, κατσαρόλα και ελεύθερη δημιουργική διάθεση, σε μεγάλο, φωτεινό κι ανοιχτόκαρδο χώρο με παιχνιδιάρικη αισθητική. Χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις, όπως τα σαρμαδάκια, που έρχονται εδώ με κρέμα από Αριάνι και γιαούρτι, προτείνονται στη λογική του μεζέ και συμπληρώνονται από κύρια πιάτα όπως η πανσέτα που καραμελώνεται στο τζάκι με φουντούκια και πουρέ πατάτας.
Μενού - €28
Ριγανάδα: Τραγανό σκορδόψωμο, κρέμα φέτας και λάδι φρέσκιας ρίγανης • Ιμάμ αλλιώς: Λεπτές φέτες μελιτζάνα σε στρώσεις με κεφαλοτύρι, σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμύδια και αφρός γραβιέρα με μαύρο σκόρδο • Χοιρινά μάγουλα κρασάτα: Σιγομαγειρεμένα στην γάστρα, με φάβα από λευκό φασόλι και σαλάτα ροβίτσα με ξινόμηλο • Οφτό: Μαγειρεμένο αρνάκι στον ξυλόφουρνο, με πιλάφι στο μαντέμι και φρέσκια σαλάτα από βότανα • Ρυζόγαλο φούρνου με σάλτσα Τόνκα και τσίπς Φλωρεντίνα
Γλυκάνισος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Οι τόνοι του λευκού και ένα διακριτικό, ήπιο πράσινο στις αποχρώσεις της ελιάς κυριαρχούν στο χώρο του Γλυκάνισου. Διακριτικά και τα διακοσμητικά στοιχεία συνθέτουν αυτό που θα ονομάζαμε αστική ερμηνεία του όρου "ψαροταβέρνα". Αν και βρίσκεται στην Πυλαία, σε μία σχετικά "off-Broadway" τοποθεσία, το εστιατόριο του Σταύρου Σωτηρούδη είναι εξαιρετικά δημοφιλές με τη φήμη του να διατρέχει ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι η κουζίνα του chef Δημήτρη Αγόρατζη που δημιουργεί πιάτα απλά, με βάση την ποιοτική πρώτη ύλη που τις περισσότερες φορές προέρχεται από τις γύρω θάλασσες.
Μενού - €35
Σούπα ελληνικής σαλάτας με αφρό φέτας και πάστα ελιάς • Μπρουσκέτα με αλλαντικό τόνου και λευκό ταραμά • Ριζότο με άρωμα γεμιστών και καλαμάρι • Σκορπίνα σωτέ με ντοματίνια, πουρέ μελιτζάνας και λάδι βασιλικού • Semifreddo λεμόνι με λευκή σοκολάτα matcha, μάνγκο και passion fruit
Δέκα Τραπέζια / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το σύγχρονο και δημιουργικό "μεζεδοπωλείο" του Μανώλη Παπουτσάκη απλώνει δέκα τραπέζια σε μία ήρεμη σάλα με ανοιχτή κουζίνα, όπου κυριαρχούν το μπεζ, το ιβουάρ, το μωσαϊκό και το σκούρο ξύλο στις καρέκλες. Το μενού που δημιουργεί ο βραβευμένος σεφ και εκτελεί η ταλαντούχα Πασχαλίνα Καμτσίκη συνδυάζει στην ίδια σελίδα μια σειρά από ιδιαίτερα μοντέρνες σπεσιαλιτέ αλλά και γεύσεις που εκσυγχρονίζουν στοιχεία της παράδοσης, προσφέροντας ένα σερί νόστιμων πιάτων επιπέδου, που δεν σε αφήνει να βαρεθείς. Μια μεγάλη ποικιλία από εκλεκτά εμφιαλωμένα αποστάγματα αλλά και επιλεγμένες ετικέτες ήπιας και φυσικής οινοποίησης συμπληρώνουν την εικόνα. Σέρβις απροσποίητα φιλικό και ορισμένα ακόμα τραπέζια έξω για τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει.
Μενού - €30
Choux, ταραμάς wasabi, γλάσο λεμόνι, αμύγδαλο, πούδρα μυρωδικών • Croustade, μελάνι σουπιάς, σμετάνα, καβούρι, σόγια, χαβιάρι πέστροφας • "Ωμά γεμιστά" με ωμό ψάρι ημέρας • Μπρουσκέτα, κρεμμύδι ψητό, κρέμα μαϊντανού, χέλι, λούντζα • Brioche με ψάρι ημέρας, αγιολί, πολίτικη σαλάτα • Γαρίδες, ρύζι "Παφ", γαλάκτωμα νεκταρίνι • Ντάκος, άγρια χόρτα, ντοματίνι, γαλομυζήθρα, παξιμάδι • Πατάτες τηγανητές, στάκα, αυγοτάραχο, σχοινόπρασο, σύκο, λεμόνι • Ψάρι αχνιστό, μανιτάρια • Choux au craquelin με κρέμα λεμόνι • Cheesecake, σάλτσα άγριου σμέουρου, σμέουρο Ή Πάβλοβα, πεπόνι, φιστίκι Αιγίνης
Grada Nuevo / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Κομψός χώρος με σύγχρονο ντιζάιν και highlight τη θεαματική ψαριέρα κατά μήκος της μπάρας, αλλά και τραπεζάκια έξω, στον posh πεζόδρομο της Καλαποθάκη. Η αυστηρά επιλεγμένη θαλασσινή πρώτη ύλη, το επαγγελματικό σέρβις και στοιχεία όπως η ψαγμένη λίστα στρειδιών εκφράζουν τον ιδιοκτήτη και ψυχή του εστιατορίου Απόστολο Ρήγα, υποστηρίζοντας την κουζίνα της Ελένης Ρήγα που συνδυάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό -παράδειγμα, τα φιλέτα μπαρμπουνιού σε αρωματική κρούστα με μπουγιαμπέσα, το ψάρι μπουρδέτο με γαρίδες και αχιβάδες και ο εξαιρετικός ροφός φρικασέ. Στο μενού ξεχωρίζουν και οι ιδιαίτερες πάστες θαλασσινών, όπως τα λιγκουίνι με καραβίδες και μανιτάρια πορτσίνι. Η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών περιέχει ξεχωριστές ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα και ολοκληρώνει ένα εστιατόριο-σημείο αναφοράς για ψαροφαγία επιπέδου στη συμπρωτεύουσα.
Μενού - €49
Sashimi ψαριού ημέρας με εσαλότ, τζίντζερ, χυμό φράουλας σε ζύμωση και ψητές φράουλες • Λιγκουίνι με αχινό, σκόρδο, τσίλι και αρωματικά • Φιλέτο ροφού μπουρδέτο με γαρίδες και θυμάρι • Αρωματική κρέμα καφέ με bitter σοκολάτα, αχλάδι και παγωτό βανίλια
Ηλιόπετρα / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Το μικρό, προσωπικό εστιατόριο του Γιώργου Ζαννάκη βρίσκεται σε έναν συνοικιακό δρόμο προς την Άνω Πόλη και αποπνέει σπιτική ατμόσφαιρα, απλώνοντας τα τραπέζια του σε δύο δωμάτια ενός παλιού οικήματος και ορισμένα ακόμα στο πεζοδρόμιο. Στην ανοικτή του κουζίνα στο βάθος του χώρου, ο ταλαντούχος σεφ εμπνέεται από ό,τι βρίσκει στην αγορά και παρουσιάζει έναν κατάλογο που αλλάζει σε καθημερινή βάση. Η μαγειρική του, μολονότι αυθόρμητη, εκκινεί σταθερά από το παραδοσιακό και το οικείο, φλερτάρει ενίοτε με άλλες κουλτούρες και δίνει γεύσεις με ένταση, καθαρότητα και βάθος. Τα ντολμαδάκια sushi με αμπελόφυλλο και καρπάτσιο από λαβράκι αλλά και το σκουμπρί στη σχάρα σε ένα δημιουργικό σαβόρο ενισχυμένο με cranberries αποτυπώνουν ανάγλυφα τη μοντέρνα ελληνική του σκέψη.
Μενού - €66,5
Καρπάτσιο με ψάρι ημέρας και ντολμάς - σούσι • Σαλάτα με ντοματίνια, αγγουράκι Κνωσού, δαμασκινοελιές Αργολίδος, κάππαρη Άνδρου και γραβιέρα Πωγωνίου • Bλίτα και κολοκυθάκια στον ατμό, πουρές γλυκοπατάτας, κρέμα γαλομυζήθρας • Μπακαλιάρος αλά Σπετσιώτα • Ψάρι ημέρας στη σχάρα, κρέμα αρακά, τηγανητή σελινόριζα, σος αγιολί • Rib eye, αρωματικό ρύζι με πικάντικη χαρίσα, κάσιους, μαύρη σταφίδα, κράνμπερι • Cheesecake
Όλυμπος Νάουσα / Top Notch & Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό, καλόγουστη και ζεστή, με πανύψηλα παράθυρα που καδράρουν τη θάλασσα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου "ON Residence". Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση που έχει τις ρίζες της σε χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του "Όλυμπος Νάουσα" όπως το πολίτικο μαντί, ο μουσακάς ή το χουνκιάρ μπεγεντί που παρουσιάζονται με νέα οπτική, αλλά και δικές του προτάσεις, με δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και τα εκλεκτά τοπικά υλικά. Σέρβις και art de la table στο ύψος του χώρου, επιμελημένη λίστα κρασιών.
Μενού - €50
Κολοκυθάκι Τηγανητό (Τραγανή φωλιά από κολοκυθάκι, Τζατζίκι, Κολοκυθάκι baby σε τραγανό κουρκούτι) • Ντολμάς Θαλασσινών (Καβούρι, Ρύζι, Λάχανο κατσαρό, Απόσταγμα από ζωμό ψαριών) • Αρνί (Αρνίσια παϊδάκια & κεμπάπ, Παντζάρι, Γλυκό κρεμμύδι, Κεφίρ, Πατάτα) • Μπακλαβάς (Κρέμα φιστικιού Αιγίνης, Παγωτό ροδόνερο, Στρώσεις λεπτών φύλλων, Αρώματα Ανατολής)
Salonika Restaurant & Bar / 1 Χρυσός Σκούφος & Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Η λουσάτη σάλα και η βεράντα του Salonika με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα. Το πλούσιο μενού εκτείνεται από εξαιρετικά ωμά μέχρι αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι και αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, αλλά και ψάρια-θαλασσινά ημέρας όπως τα παραγγείλεις. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα καλοφτιαγμένα πιάτα ζυμαρικών και τα ψητά στα κάρβουνα. Η εξαιρετική κάβα, το επαγγελματικό σέρβις και η ζεστή υποδοχή ολοκληρώνουν μια ξεχωριστή γαστρονομική έξοδο.
Μενού - €65
Κρύα σούπα ντολμαδάκια γιαλαντζί με σταφίδες • Sushi ala grecque • Λαυράκι στα κάρβουνα με κρέμα καπνιστής πατάτας με γλυκό σκόρδο • Μοσχαράκι με καφέ • Η μπουγάτσα του Salonika
Χαρούπι / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας

Η πρώτη μαγειρική έδρα του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη παραμένει το καλύτερο κρητικό εστιατόριο στην Ελλάδα, με τον καλόγουστο, συμβατό με την κρητική λιτότητα χώρο του, να γίνεται πεδίο ανάδειξης της αυθεντικότητας των γεύσεων της Λεβεντογέννας. Εκλεκτές πρώτες ύλες - εν πολλοίς από την Κρήτη - γίνονται βάση για ατόφιες συνταγές αλλά και πετυχημένα twists, με προτάσεις όπως ο κρόκος αυγού κονφί με κρέμα στάκας, τραγανό απάκι και φρέσκια τρούφα, ή τα κάστανα στιφάδο με crèmebruleκυδωνιού να έχουν πια ταυτιστεί με αυτήν την κρητική γωνιά στα Λαδάδικα, αλλά και πιάτα σαν το κουνέλι με κυδωνάτες τηγανητές πατάτες, ή το πολυϋμνημένο γαμοπίλαφο με ζυγούρι να αποτελούν βαριά χαρτιά του εστιατορίου. Στα συν, η εκλεκτή ποικιλία κρητικών τυριών και αποσταγμάτων και η λίστα κρασιών του κρητικού αμπελώνα.
Μενού - €30
Ντάκος σε ταρτάκι κρούστας, κρέμα κρητικών τυριών, τοματίνια, ρίγανη • Χόρτα σχάρας εποχής, ανθότυρος, ψητή πιπεριά, καβουρδισμένα αμύγδαλα στο στακοβούτυρο • Ανοιχτή Μαραθοτυρόπιτα: Ξεροτήγανο, κρέμα μάραθου και μυρωδικών, κρέμα μυζήθρας • Χοχλιοί μπουμπουριστοί με φρέσκο δεντρολίβανο, παλαιωμένο ξύδι μαρουβά και ψητό σκόρδο • Κουσκουσάκι σαν γεμιστά με κρέμα από γωνιανό τυρί • Αρνί τσιγαριαστό στιφάδο με σκιουφιχτά χαρουπιού, γραβιέρα και κρέμα στάκας • Σοκολατόπιτα: σοκολάτα, ελαιόλαδο, μαρμελάδα κυδώνι, χαρούπι, καραμελωμένα φιστίκια
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ιστοσελίδα του θεσμού Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας ενώ το event θα πραγματοποιείται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), και οι κρατήσεις θα γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια, με προπληρωμή του δείπνου.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα (https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/), ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grand Hyatt Athens" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "SENSE Restaurant", "GB Roof Garden" και "Tudor Hall", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα.
Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε 1 συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο https://www.xrysoiskoufoi.gr/vravevmeni_gastronomia/ (εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική κράτηση στο εστιατόριο) εξασφαλίζει 5 συμμετοχές. Ραντεβού για δείπνο λοιπόν!