
Είχα καιρό να έρθω στο "Mappemonde", το rooftop εστιατόριο και μπαρ στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου "Athens Capital Hotel-MGallery" στην αρχή της Πανεπιστημίου, για φαγητό ή ποτό και με το που βρέθηκα καθισμένη στην ταράτσα του υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην ξαναφήσω τόσο καιρό να περάσει μέχρι να ξανάρθω. 'Άλλωστε, οι επιλογές εδώ καλύπτουν διαφορετικές διαθέσεις και budget, αφού στα ψηλά τραπέζια με τα stools μπορείς να καθίσεις για ένα ποτήρι από την πολύ αξιόλογη λίστα κρασιών, και εξαιρετικές επιλογές σε bar food και ποικιλία sushi.

Η θέα της πόλης τόσο στην Ακρόπολη που μοιάζει εξαιρετικά κοντά αλλά κυρίως στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και το αττικό πανόραμα (η εικόνα της φωτισμένης Πανεπιστημίου χωρίς να ακούς την κίνηση, καθώς καλύπτεται από τη μουσική και το ύψος είναι από τις ομορφότερες urban όψεις της Αθήνας) είναι από μόνη της λόγος να πιάσεις θέση σε ένα από τα ευχάριστα μίνιμαλ τραπέζια σε γκρι τόνους, δίπλα στην πισίνα ή πιο χαμηλά, πάνω από την πόλη.
Αν δεν έχεις έρθει ποτέ εδώ, αξίζει να δεις από κοντά τη μνημειακή εικαστική εγκατάσταση του Γιώργου Λάππα που δίνει το όνομά της στο εστιατόριο και διατρέχει ολόκληρη τη ραχοκοκαλιά του πολυτελούς ξενοδοχείου.

Το μενού που επιμελείται ο executive chef του ξενοδοχείου Δημήτρης Μπούτσαλης, σε συνεργασία με τον Chef de Cuisine Δημήτρη Αρσενίδη και την Pastry Chef Κωνσταντίνα Μακρυγιάννη, κινείται σε σύγχρονο ύφος με αρκετές ελληνικές αναφορές δίνοντας έμφαση στην πρώτη ύλη. Μια πανδαισία φύσης και εποχικότητας φέρνει στο τραπέζι η εντυπωσιακά αέρινη σαλάτα Πράσινη Σαλάτα Twenty με 20 διαφορετικά μικρόφυλλα σαλατικά και βρώσιμα άνθη, φουντούκια, τσιπς αμάρανθου και ντρέσινγκ από παλαιωμένο Ασύρτικο ξύδι Σαντορίνης.
Δίπλα μας δυο Αμερικανίδες απολάμβαναν το τελετουργικό σερβίρισμα της αποδομημένης αλλά παραδοσιακής στη γεύση σπανακοτυρόπιτας, η οποία προετοιμάζεται μπροστά στους επισκέπτες αλλά και τη θαλασσινή γεύση της κακαβιάς. Εμείς ξεχωρίσαμε το εντυπωσιακά παρουσιασμένο σεβίτσε ολόκληρου ψαριού ημέρας με λευκή σόγια, yuzu kosho, finger lime, wasabi tobiko και αβγά σολομού.

Είτε πρόκειται για τα ωμά είτε για τα πιο comfort μαγειρευτά φαγητά, όπως το ραβιόλι μπουράτα με κολοκύθι και βασιλικό, ντομάτες κονφί και dashi καπνιστής ντομάτας, ή το (ψάρι-με-χόρτα-αλλιώς) λαβράκι στον ατμό που πατά πάνω σε μαγιονέζα οστρακοειδών, σαλάτα χόρτα, φύκια, σπαράγγια, αγγούρι και περιχύνεται με κονσομέ καλοκαιρινών λαχανικών, τα πιάτα είναι σοφιστικέ και κατανοητά ταυτόχρονα, έχουν βαθιά νοστιμιά και γειωμένη, καθαρή γεύση που αναδεικνύει τις πρώτες ύλες.

Ιδανικό τελείωμα το ψητό τσίζκεϊκ με κόκκινα φρούτα και παγωτό λουίζα αλλά και το signature του ξενοδοχείου ακροκέραμο που εδώ έρχεται φτιαγμένο από μους σοκολάτα gianduja με πιπέρι timut και συνοδεύεται από σορμπέ βερίκοκο – λεβάντα.
Πέρα από την πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, το cocktail menu σε επιμέλεια του Γιώργου Μαργιάννη ανεβάζει την εμπειρία σε άλλο level με το Mediterranean Breeze με Gin Mare, Italicus, Majuni Bittersweet λικέρ, φρέσκο χυμό λάιμ και Le Tribute Olive Lemonade αλλά και το Twisted Berrytini με Beefeater Gin, Martini Extra Dry και σπιτικό σιρόπι βατόμουρου να αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Χαλαρό και κοσμοπολίτικο ταυτόχρονα, με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής και ευγενέστατο σέρβις, το "Mappemonde” σου θυμίζει με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει αβίαστα fine εμπειρία εξόδου στην καλοκαιρινή Αθήνα.