Η Μάνη της Σταυριανής Ζερβακάκου

Η σεφ του εστιατορίου «Aspasia», ζει και αναπνέει για τη Μάνη ως γέννημα-θρέμμα της. Μάς ξεναγεί λοιπόν σε αυτή όπως η ίδια μόνο ξέρει.

Σταυριανή Ζερβακάκου

"Οι μέρες δεν περνούσαν για να πάω στην Μάνη. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, βρίσκομαι σε προσμονή. Κάθε ξημέρωμα, ήταν μια ακόμα δοκιμασία αντοχής μακριά της. Κάθε κλείσιμο 24ωρου, αποτυπωνόταν με ένα "Χ” πατημένο δεκάδες φορές με στιλό μπικ στο ημερολόγιο τοίχου, ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου: 50 μέρες για το Πάσχα, 10 μέρες για το λιομάζωμα, τόσοι μήνες για το καλοκαίρι. Μανιατοπούλα και από τις δυο πλευρές, μάνας και πατέρα. Και να μην ήμουν, πάλι εκεί θα κατέληγα συναισθηματικά, νομίζω. Δεν έχω μεγαλύτερη ανακούφιση από το να κάθομαι στην γλύστρα του Γερολιμένα με έναν πικρό καφέ στο χέρι, αντικριστά με το Κάβο Γκρόσο και να λέμε τα νέα μας. Μου προσφέρει μεγάλη ασφάλεια η ύπαρξη του βράχου αυτού, εκτός από την ηδονή της σκοτεινής ομορφιάς του. Άλλες πάλι φορές, τρέχω να κρυφτώ στα λιοπερίβολα του Κατωπαγγίου, εκεί που έβρισκα καταφύγιο, όταν μου έπεφτε βαριά η κουλτούρα του περιβάλλοντός μου.

Διαβάστε Επίσης

Αν είναι και χειμώνας, ακόμα καλύτερα, γιατί ο τόπος βρίσκεται σε ένα απίθανο μπουρδούκλωμα άγριων χόρτων και λουλουδιών και είναι τελικά αυτά που θα με γυρίσουν πίσω στην καλή εκδοχή του εαυτού μου. Τα μεσημέρια, όταν όλοι έπεφταν για ύπνο, έπαιρνα το ποδήλατο και ανέβαινα την ανηφόρα για τα Πεντάκια, το νεκροταφείο μας. Εκεί, προτιμούσα να πηγαίνω τα καλοκαίρια ή την άνοιξη. Η μυρωδιά από το λιβάνι και τα ζεσταμένα από τον ήλιο αγριόσταχα με τρέλαινε. Από εκεί, έβλεπα όλο τον κάμπο μέχρι και την Άνω Πούλα, την αρχαία και απόκοσμη ακρόπολη της Μέσα Μάνης. Μου άρεσε να διαβάζω τις επιγραφές στα μνήματα. Μάλιστα, είχα και κάποια αγαπημένα.

Στις μεγάλες εξάρσεις χαράς, πάω ακόμα στο Αλμυρό, κοντά στα Άλικα, την αγαπημένη μου παραλία και θα κάτσω μέσα στην σπηλιά, μέχρι να αρχίσω να κρυώνω και να θέλω να βγω πάλι στον ήλιο. Έχει μια μοναδική ενέργεια η διαδρομή για την θάλασσα αυτή, δεν την έχω βρει πουθενά αλλού στην Μάνη. Είναι επίσης, εντυπωσιακό το πόσο διαστέλλει τα ρουθούνια μου το διάχυτο σαν ομίχλη άρωμα από τα βότανα και τα κυπαρίσσια που ζουν εκεί. Διάβασα πρόσφατα πως ήταν ένας σημαντικός θρησκευτικός προορισμός της αρχαιότητας, με τον ναό της Αρτέμιδος που κάποτε υπήρχε εκεί, να είναι ο λόγος της γιορτής αυτής του θέρους. Είναι η αγαπημένη μου Θεά, τελικά όχι τυχαία. Αν παρατηρήσει κανείς τα μεγαλιθικά σπιτάκια μεσα στα παλιά μποστάνια που είχε το Αλμυρό, θα διακρίνει κιονόκρανα από τον ναό της Άρτέμιδος και αυτό, είναι συγκλονιστικό.

Διαβάστε Επίσης

Την Μάνη την αγαπώ για αυτή την ίδια. Για το σώμα της και την άγρια φύση της, για την καλοσύνη και την διακριτικότητά της, για την ομορφιά της και το αδιανόητο άρωμα της. Την αγαπώ, γιατί δεν με φακελώνει, δεν με εκδικείται, παρά με περιβάλει με απύθμενη αγάπη, φροντίδα. και στοργή. Ξέρει τα πάντα για μένα και εξακολουθώ να νιώθω ισότιμα στην σχέση μας, παρόλο που εγώ, δεν ξέρω τα πάντα για εκείνη. Είναι, με το χέρι στην καρδιά, η καλύτερη μου φίλη."

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Βεργιώτης που ξέρει από καλό κρέας

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις του εστιατορίου που έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από το σωστά ψημένο, εκλεκτό κρέας και ανακαλύψαμε γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/10/2025

Η Τρελή Ροδιά: Η νέα άφιξη στα Άνω Πετράλωνα όπου θα φας καλά και φθηνά

Η νέα γαστροταβέρνα των Πετραλώνων είναι ένας ιδανικός γευστικός προορισμός. Δοκιμάσαμε ορισμένα highlights του μενού και ιδού όλα όσα ξεχωρίσαμε.

12 με Τόνο

Ένα μικροσκοπικό στέκι με μεγάλα κότσια, στην εκτός ραντάρ πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Matcha Latte: Tο trend της εποχής και πού θα το βρεις στην Αθήνα

Τι είναι το φιστικί ρόφημα που έχει κατακλύσει το feed σου και πού μπορείς να το δοκιμάσεις στην πόλη μας;

To Yaboo στον Πειραιά κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και μας προσκαλεί σε πάρτυ

Bar bites, κοκτέιλ και χορευτική μουσική μας περιμένουν στο ντιζαϊνάτο εστιατόριο.

Σάββατο με BBQ στο Colonial στο Golf της Γλυφάδας

Επιστροφή με γεύσεις και μουσική κάθε Σάββατο μεσημέρι.

Βεργιώτικο

Στο ατμοσφαιρικό του εστιατόριο στη Βέροια, ο Νίκος Μαλλιάρας συνεχίζει να υπηρετεί επίμονα την τέχνη του κρέατος και την απόλαυση του μακριά από τις συνήθεις ταξιδιωτικές συντεταγμένες.