'Aspasia': Η ξεχωριστή περίπτωση της Σταυριανής Ζερβακάκου

Το τολμηρό εγχείρημα της ιδιαίτερης γευσουργού στο Σταυρί της Μάνης εξελίσσεται, ωριμάζει και εκτείνεται πολύ πιο μακριά από την κουζίνα.

Η Σταυριανή Ζερβακάκου στο εστιατόριο Ασπασία

Σηματοδοτώντας την επιστροφή στις ρίζες της, η ιδιοσυγκρασιακά δημιουργική Σταυριανή Ζερβακάκου παρουσιάζει εδώ και δύο χρόνια το δικό της εστιατόριο. Κοντά στην Αρεόπολη, στο off-Broadway και κινηματογραφικής αισθητικής Σταυρί της λακωνικής Μάνης (αν βρεθείς ειδικά εκεί κάποιο βράδυ με φεγγάρι θα νιώσεις απόλυτα το τι ακριβώς γράφω), σε μία αεράτη, ατμοσφαιρική βεράντα απλώνει τα τραπέζια της η 'Aspasia'.

Το εστιατόριο Aspasia στη Μάνη

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 10
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Η σεφ εδώ φροντίζει για/και μαγειρεύει μία ελληνική κουζίνα με προσωπικότητα και ξεκάθαρο το στίγμα της δημιουργού της - ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού την έχουμε δοκιμάσει έως τώρα, τουλάχιστον στα εντός αθηναϊκών τειχών εστιατορικά πεπραγμένα της. Γενικά, τα κάνει όλα με τον δικό της τρόπο η Σταυριανή και αυτό είναι ίσως το σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης. Εκείνο ρε παιδί μου που τη βοηθά να ξεχωρίζει, τόσο για την προσέγγιση όσο και για αυτό που πραγματικά μετρά: την ίδια τη γεύση. Στην τελευταία, εύκολα ή δυσκολότερα, θα διακρίνει κανείς μία ιδιαίτερη θαλπωρή. 

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 3
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το μενού στην 'Aspasia' διαφοροποιείται τακτικά, με εκλεκτή πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από παραγωγούς, ψαράδες και ζωοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, για να μετουσιωθεί σε πιάτα με αναμνησιακή φροντίδα, απροσδόκητα παντρέματα και νοστιμιά ολότελα χαρακτηριστική.

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 4
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 5
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 7
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 6
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το εστιατόριο της Σταυριανής Ζερβακάκου, Ασπασία, στη Μάνη 8
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Άγρια σπαράγγια με αρνίσια γλυκάδια και κόκκινη γαρίδα, πέτουρα σε ζωμό θαλασσινών και χυμό πορτοκαλιού, με φιλέτο χριστόψαρου στα ξυλοκάρβουνα και παστουρμά, συν αρκετές ακόμη ιδέες επισφραγίζουν τα ακριβώς παραπάνω και συμπληρώνονται από προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.

Διαβάστε Επίσης

Η 'Aspasia' θα ανοίξει για την εβδομάδα των Χριστουγέννων, από τις 21 έως και τις 28 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό θα ανοίγει τα τριήμερα με θεματικές ενώ η καθιερωμένη τροφοσυλλογή δε θα είναι απλά το κέντρο μόνο των γευστικών γεγονότων: "Θα είναι η ίδια  η Μάνη, με ένα πιο βιωματικό τρόπο", όπως άλλωστε τονίζει και η ίδια η Σταυριανή. 

Φαντάσου δηλαδή την τροφοσυλλογή σαν ένα είδος συναισθηματικού αδειάσματος, με φόντο ένα άκρως γοητευτικό τοπίο, καθώς διασχίζεις μονοπάτια που γνωρίζει καλά η σεφ, στην εντός έδρα εμπειρία που θα προσφέρει και, ασφαλώς, θα αποτελεί μέρος της γενικότερης αντίληψης για το τι πρεσβεύει η 'Aspasia'.

Σταυριανή Ζερβακάκου

"Θα αποτελεί μέρος ενός πακέτου, θα περιλαμβάνει δηλαδή και διαμονή εκτός από όλα τα υπόλοιπα, σε ένα πλάνο που βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό. Από το Πάσχα, θα μπούμε σε πιο... γρήγορους ρυθμούς, ενώ η Aspasia θα παίξει και σε 2-3 pop-ups στο Canal του ΚΠΙΣΝ, με wine pairing από το Heteroclito" συμπληρώνει η Μανιάτισσα γευσιπλάστρια.
 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Πώς θα βρεθείς στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου και θα φας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί να ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική για ένα γαστρονομικό ταξίδι εξπρές στα κορυφαία εστιατόρια της Μυκόνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
01/10/2025

Στην κουλ γαστροταβέρνα του Νέου Κόσμου για φιλέτο προβατίνας και λευκό Negroni με χαμομήλι

Η Strouga είναι ένα σποτ που συγκεντρώνει τα φώτα στη δημοφιλή πλέον γειτονιά.

Τι θα τρώμε στο ολοκαίνουριο "Garum", Χρήστο Γλωσσίδη;

Ο executive chef των "Feedeλ" εγκαινιάζει το πρώτο προσωπικό του εστιατορικό εγχείρημα, ένα ασιατικό – ελληνικό fusion στεγασμένο σε ατμοσφαιρικό νεοκλασσικό του Μετς, με τις ζυμώσεις σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Επιστροφή του brunch στο Bungalow 7

H πιο ωραία συνήθεια του Σαββατοκύριακου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Λένε πως αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της Αθήνας

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την εθνική μας γεύση πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις.

Πόσα microbakeries χωράει στ’ αλήθεια η Αθήνα;

Μερικές σκέψεις πάνω στο μαζικό άνοιγμα φούρνων νέας γενιάς σε μια πόλη όπως η ελληνική πρωτεύουσα αλλά και τις όποιες συνέπειες των 'ζυμώσεων'.

Από το βιβλίο στο κρασί και από το φαγητό στην τέχνη- Το πολύπλευρο "Gary"

Λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό Κεραμικού, έχει ανοίξει τις πόρτες του το "Gary" arts books ’n wines project, ένα concept που δύσκολα περιγράφεται με μία μόνο λέξη.