
Σηματοδοτώντας την επιστροφή στις ρίζες της, η ιδιοσυγκρασιακά δημιουργική Σταυριανή Ζερβακάκου παρουσιάζει εδώ και δύο χρόνια το δικό της εστιατόριο. Κοντά στην Αρεόπολη, στο off-Broadway και κινηματογραφικής αισθητικής Σταυρί της λακωνικής Μάνης (αν βρεθείς ειδικά εκεί κάποιο βράδυ με φεγγάρι θα νιώσεις απόλυτα το τι ακριβώς γράφω), σε μία αεράτη, ατμοσφαιρική βεράντα απλώνει τα τραπέζια της η 'Aspasia'.


Η σεφ εδώ φροντίζει για/και μαγειρεύει μία ελληνική κουζίνα με προσωπικότητα και ξεκάθαρο το στίγμα της δημιουργού της - ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού την έχουμε δοκιμάσει έως τώρα, τουλάχιστον στα εντός αθηναϊκών τειχών εστιατορικά πεπραγμένα της. Γενικά, τα κάνει όλα με τον δικό της τρόπο η Σταυριανή και αυτό είναι ίσως το σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης. Εκείνο ρε παιδί μου που τη βοηθά να ξεχωρίζει, τόσο για την προσέγγιση όσο και για αυτό που πραγματικά μετρά: την ίδια τη γεύση. Στην τελευταία, εύκολα ή δυσκολότερα, θα διακρίνει κανείς μία ιδιαίτερη θαλπωρή.

Το μενού στην 'Aspasia' διαφοροποιείται τακτικά, με εκλεκτή πρώτη ύλη που καταφθάνει καθημερινά από παραγωγούς, ψαράδες και ζωοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, για να μετουσιωθεί σε πιάτα με αναμνησιακή φροντίδα, απροσδόκητα παντρέματα και νοστιμιά ολότελα χαρακτηριστική.





Άγρια σπαράγγια με αρνίσια γλυκάδια και κόκκινη γαρίδα, πέτουρα σε ζωμό θαλασσινών και χυμό πορτοκαλιού, με φιλέτο χριστόψαρου στα ξυλοκάρβουνα και παστουρμά, συν αρκετές ακόμη ιδέες επισφραγίζουν τα ακριβώς παραπάνω και συμπληρώνονται από προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.
Η 'Aspasia' θα ανοίξει για την εβδομάδα των Χριστουγέννων, από τις 21 έως και τις 28 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτό θα ανοίγει τα τριήμερα με θεματικές ενώ η καθιερωμένη τροφοσυλλογή δε θα είναι απλά το κέντρο μόνο των γευστικών γεγονότων: "Θα είναι η ίδια η Μάνη, με ένα πιο βιωματικό τρόπο", όπως άλλωστε τονίζει και η ίδια η Σταυριανή.
Φαντάσου δηλαδή την τροφοσυλλογή σαν ένα είδος συναισθηματικού αδειάσματος, με φόντο ένα άκρως γοητευτικό τοπίο, καθώς διασχίζεις μονοπάτια που γνωρίζει καλά η σεφ, στην εντός έδρα εμπειρία που θα προσφέρει και, ασφαλώς, θα αποτελεί μέρος της γενικότερης αντίληψης για το τι πρεσβεύει η 'Aspasia'.

"Θα αποτελεί μέρος ενός πακέτου, θα περιλαμβάνει δηλαδή και διαμονή εκτός από όλα τα υπόλοιπα, σε ένα πλάνο που βρίσκεται ακόμη υπό σχεδιασμό. Από το Πάσχα, θα μπούμε σε πιο... γρήγορους ρυθμούς, ενώ η Aspasia θα παίξει και σε 2-3 pop-ups στο Canal του ΚΠΙΣΝ, με wine pairing από το Heteroclito" συμπληρώνει η Μανιάτισσα γευσιπλάστρια.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.