Ο Νικήτας Χατζηρούμπης είναι ένας σεφ που 'γεννήθηκε' στο καφενείο του χωριού

Μία μίνι κουβέντα με τον σεφ του εστιατορίου Khora, στη Γενεύη - έναν ακόμη Έλληνα μάγειρα που ξεχωρίζει στις κουζίνες του εξωτερικού.

Νικήτας Χατζηρούμπης

Μεγάλωσε στα Γιάννενα κι από μικρός ασχολείται με τη μαγειρική - επαγγελματικά από το 2009, όταν μπήκα για πρώτη φορά σε τέτοια κουζίνα. Από τότε δεν έχει φύγει ποτέ. Ο Νικήτας Χατζηρούμπης, σεφ του εστιατορίου Khora στη Γενεύη, μιλά στο 'α' για τη μαγειρική του πορεία και κοσμοθεωρία.

Ο Νικήτας Χατζηρούμπης με δικά του λόγια

> Η πρώτη μου επαφή με το φαγητό; Όλα ξεκίνησαν από ένα αγγούρι που μου έδωσαν να φάω ενώ βρισκόμασταν σε έναν κήπο. Ξέρεις, αγγούρι με τα αγκαθάκια του, το χώμα κλπ. Ακόμα έχω αυτή την εικόνα και τη γεύση στο μυαλό μου, και μιλάμε για πάνω από 20 χρόνια πριν.

> Μπήκα λίγο περίεργα στη μαγειρική. Στα 13-14 πήγαινα στο καφενείο του χωριού και έφτιαχνα μεζεδάκια. Από τότε κατάλαβα ότι αυτό θέλω να κάνω, γιατί με εξιτάρει όλη αυτή η διαδικασία.

Νικήτας Χατζηρούμπης 5

> Ξεκίνησα μπερδεμένα στο σπορ, άλλες εποχές τότε. Πέρασα από πολλά εστιατόρια μέχρι να καταλάβω ότι το φαγητό είναι απλό. Πλέον, μου αρέσει να μαγειρεύω απλά, νόστιμα, με την καλύτερη πρώτη ύλη. Εννοείται ότι ακόμα μαθαίνω και ίσως στο μέλλον αλλάξω στυλ, αλλά το μόνο που δεν θα αλλάξω είναι η αγάπη που βάζω στο φαγητό.

> Αγαπημένα υλικά είναι δύσκολο να διαλέξω, γιατί όλα έχουν τη χάρη τους, ανάλογα με την εποχή και την περιοχή. Αλλά νομίζω το ελαιόλαδο είναι πρώτο στη λίστα μου.

> Ένας από τους μέντορές μου είναι ο Γιώργος Ψύχας, το αφεντικό μου στη Σαντορίνη, στο εστιατόριο Sphinx, στην Οία. Ήταν η πρώτη μου δουλειά ως σεφ και εκεί κατάλαβα πόσα λίγα ξέρω. Μου έδειξε πώς είναι το σωστό φαγητό, ξεκινώντας από μια απλή φάβα. Επίσης, ο Παναγιώτης Σιαφάκας των Nomade et Sauvage με ώθησε πολύ στην πορεία μου.

Νικήτας Χατζηρούμπης 1

> Στην πορεία μου έχω περάσει από πολλά μέρη – κλασικός μισθοφόρος, όπου υπήρχε δουλειά. Η κορυφή μου ήταν στο Sphinx στη Σαντορίνη. Μετά ήρθε ο Covid και βρέθηκα στη Γενεύη, στο εστιατόριο Khora, ως sous chef. Δύο χρόνια αργότερα διαγνώστηκα με καρκίνο -ευτυχώς τώρα είμαι καλά- οπότε επέστρεψα στην Ελλάδα για θεραπείες. Αργότερα ξαναγύρισα στη Σαντορίνη, και μετά μου έγινε η πρόταση να αναλάβω το εστιατόριο στη Γενεύη.

> Η Γενεύη σαν εστιατορική σκηνή έχει καλή πρώτη ύλη, θα την τοποθετούσα κάπου ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία. Αυτό που της λείπει είναι η αγάπη στο φαγητό. Για παράδειγμα, το ελληνικό φαγητό τους αρέσει γιατί είναι ελαφρύ. Αλλά έχουν συγκεχυμένη εικόνα – γύρος και μουσακάς. Προσπαθώ να τους δείξω μια άλλη φιλοσοφία: Για παράδειγμα πως ο μουσακάς μπορεί να παίξει σε κροκέτα με κρέμα κεφαλοτύρι. Είναι δύσκολο έργο, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.

Νικήτας Χατζηρούμπης 2

> Από την άλλη, η nikkei κουζίνα είναι ένα challenge για μένα, αλλά με ενδιαφέρει. Έχει φιλοσοφία κοντά στη δική μας και με βοήθησε να ανταπεξέλθω και να εξελιχθώ.

> Τη σκηνή της Αθήνας την παρακολουθώ, βλέπω τι γίνεται καθώς κατεβαίνω συχνά. Λατρεύω το Φίτα και το Wine is Fine. Η εξέλιξη οφείλεται στο ότι οι ίδιοι οι μάγειρες ανοίγουν πλέον εστιατόρια. Όταν ένας μάγειρας κάνει αυτό που του αρέσει, βγαίνει σωστό και αυθεντικό.

> Φυσικά και θέλω κάποια στιγμή να κάνω κάτι στην Ελλάδα. Όταν νιώσω ότι είμαι έτοιμος, θα κάνω την κίνησή μου. Το πού… θα δείξει!

> Μαγειρεύω γιατί μου αρέσει. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι καινούργιο και δε βαριέσαι ποτέ. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις, μαγειρεύεις. Εκεί λέγονται όλα. Μαγειρεύεις γιατί σε γεμίζει. Μαγειρεύεις γιατί κάτι μέσα σου γελάει όταν βλέπεις άλλον να δοκιμάζει και να λέει "μμμ…”.

Νικήτας Χατζηρούμπης 4

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για νόστιμη World Pasta Day, σε αυτά τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τη σημερινή, μεγάλη γιορτή των μακαρονάδων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
25/10/2025

"Bottomless Brunch + Βeats" στο "Sebastian" του "Ace Hotel"

Από 1 Νοεμβρίου, κάθε Σαββατοκύριακο, το μπιστρό "Sebastian" στη Γλυφάδα μάς υποδέχεται για brunch, διαφορετικό όμως από τα συνηθισμένα.

'Πλυτά': Το καθημερινό στέκι που ψάχναμε για αστεράτους μεζέδες

Απλό, προσιτό και φιλικό σαν καφενείο, αλλά με γεύσεις "από χέρι" και μενού της αγοράς και της ημέρας, το ολοκαίνουργιο και πολυσυζητημένο Πλυτά είναι το μαγαζί που θα λαχταρούσες να έχεις στη γειτονιά σου, για να το χαίρεσαι όσο συχνά μπορείς.

Δύο ταβέρνες, ένα μενού, για μια μόνο μέρα στην Αθήνα

Η Taverna Paris έρχεται από την Πόλη του Φωτός στα Άνω Πετράλωνα και την Ταβέρνα Οικονόμου, σε ένα άχαστο gathering, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.

Στο BurntBone οι εκλεκτές κοπές έχουν τον πρώτο λόγο

Το καρνιβορικό στέκι της Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να περηφανεύεται για άρτια ψησίματα σε premium κρέατα.

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας δίνουν και φέτος ραντεβού στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Βραβευμένοι σεφ από δέκα εστιατόρια της χώρας έρχονται να μαγειρέψουν την ξεχωριστή κουζίνα τους στο Symposio at Ark, το φεστιβάλ-θεσμό που συνδιοργανώνουν το "Ark" και το "αθηνόραμα". Κλείστε θέση.