Τι τρέχει με τον Nusret: H άνοδος και η πτώση του Salt Bae

Πώς ο celebrity σεφ έχασε το momentum του και τι σημαίνει αυτό για τα εστιατόριά του.

Τι τρέχει με τον Nusret: H άνοδος και η πτώση του Salt Bae © We Are Nusr-Et

Φαντάσου ότι μπαίνεις σε χρονομηχανή και γυρίζεις πίσω στο 2017: οι One Direction έχουν διαλυθεί, η Taylor Swift κυκλοφορεί το Reputation, τα κορίτσια στο Instagram φοράνε chockers και μπότες μέχρι το γόνατο και κάθε δεύτερο βίντεο στο τουίτερ είναι ένας Τούρκος σεφ να αλατίζει μια μπριζόλα. Η viral στιγμή του "Salt Bae” ή αλλιώς Nusret Gökçe ξεκίνησε τότε χάρη στον δραματικό τρόπο που έριχνε το αλάτι πάνω στο κρέας που μαγείρευε και στην συνέχεια η φήμη του τον οδήγησε στις κουζίνες των μεγαλύτερων celebrities στον κόσμο, από τον Leonardo DiCaprio μέχρι τον Kylian Mbappe. Δεν άργησε φυσικά να εκμεταλλευτεί το σουξέ του, λανσάροντας ένα brand εστιατορίων με τίτλο Nusr-Et και σκοπό να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία.

Η αρχική επιτυχία του Nurs-Et ήταν κυρίως εξαιτίας ενός συγκεκριμένου κοινού που αναζητούσε την ινσταγκραμική εμπειρία, με τον κατάλογο να υπακούει σε αυτήν την λογική, προσφέροντας ηδονιστικά γεύματα έτοιμα για φωτογράφηση (burgers με φύλλα χρυσού, υπερβολικά μεγάλες μπριζόλες και πολλά άλλα). Έχοντας ως ένδειξη τα έσοδα της αρχής, ο αγαπητός Salt Bae έσπευσε να ανοίξει Nurs-Ets σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Ντουμπάι, με την βιασύνη να εδραιώσει το όνομά και το brand του.

Γρήγορα όμως άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές στο σχέδιο, με το business μοντέλο του σεφ (πολυτέλεια, εντυπωσιασμός, exclusivity) να αντιμετωπίζει σκληρή κριτική από τους πελάτες του, οι οποίοι μιλούσαν για αστρονομικές τιμές που δεν ανταποκρίνονταν σε καμία περίπτωση στην ποιότητα του φαγητού που τους σέρβιραν. Για την ιστορία, να αναφέρουμε το ότι ένα starter κόστιζε 50 λίρες και η μπριζόλα το απίστευτο ποσό των 680 λιρών, ενώ τα περισσότερα  reviews μιλούσαν για ‘στεγνό’ και ‘αδιάφορο’ κρέας και μία γενικότερα απογοητευτική εμπειρία γεύσης.

Σε συνδυασμό με την κατακραυγή του κοινού σε σχέση με τις τιμές, οι επιχειρήσεις του Salt Bae έχουν ‘χτυπηθεί’ και από αρκετά θέματα νομικής φύσεως, όπως μηνύσεις από πρώην υπαλλήλους των εστιατορίων Nusr-Et και κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση, φυλετικές διακρίσεις και κακή συμπεριφορά προς το staff.

Μέσα σε όλη αυτήν τη μάλλον προβληματική εικόνα, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε την online συμπεριφορά του ίδιου του Nusret Gökçe, ο οποίος απαντάει πάντα με καυστικό, ίσως επηρμένο, τρόπο σε οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο. Συχνά μάλιστα έχει προκαλέσει την οργή των φιλόζωων χρηστών social media, οι οποίοι αντιδράνε στις φωτογραφίες που ανεβάζει ως Salt Bae από τα σφαγεία της επιχείρησής του.

Το αποτέλεσμα; Από τις εφτά τοποθεσίες του εστιατορίου Nusr-Et στις ΗΠΑ, πλέον μένουν μόνο οι δύο ενώ εκείνη στο Λονδίνο φημολογείται πως έχει κόψει την θέρμανση στο κτίριο για να κάνει οικονομίες.

Διαβάστε Επίσης

Ένα συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε από την άνοδο και την πτώση του Salt Bae είναι πως η παγκόσμια εστίαση μάλλον απομακρύνεται από τις instagrammable εμπειρίες dining που κυριαρχούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια, με τον πελάτη να αναζητάει ποιοτικό φαγητό, αυθεντικότητα, λογικές τιμές και ευγένεια αντί για μια viral στιγμή.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Δείπνο στις βραβευμένες αυλές και βεράντες της Αθήνας

Τώρα που ο καιρός στρώνει ξανά, εκμεταλλευόμαστε τις καλοσύνες του για όσο κρατήσουν, κλείνοντας τραπέζι στα καλύτερα εστιατόρια με αυλές και βεράντες της Αθήνας, και μάλιστα στις εξαιρετικές τιμές που εξασφαλίζει το δημοφιλέστερο γαστρονομικό happening της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
05/10/2025

Vedema γιορτής και αναστοχασμού για το μέλλον του Σαντορινιού κρασιού

Όλα όσα "τρύγησε" η φθινοπωρινή γιορτή του κρασιού της Σαντορίνης από τον Όμιλο Katikies στο εστιατόριο Selene.

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;