Ιταλική Κουζίνα 2.0: Οι νέοι κανόνες της τρικολόρε γεύσης

Η δημοφιλέστερη γαστρονομική κουλτούρα του πλανήτη πρωταγωνιστεί πια σε πολλά και διαφορετικά σενάρια στην εστιατορική Αθήνα, αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτήν. Και ερμηνεύεται υπό πρίσματα πρωτοπόρα, διαφορετικά και, φυσικά, νόστιμα.

Ιταλική Κουζίνα 2.0: Οι νέοι κανόνες της τρικολόρε γεύσης

Αν η γεύση μπορούσε να έχει μία και μόνο πατρίδα, κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα ήταν η Ιταλία. Υπερβολικό; Μπορεί. Κοντά στην πραγματικότητα; Σίγουρα. Βλέπεις, λίγα πράγματα μπορούν να κερδίσουν την ποιότητα και τη φρεσκάδα των μεσογειακών υλικών, τη μυρωδιά της φρεσκοψημένης ζύμης, την απλότητα μιας τέλεια μαγειρεμένης πάστα και τη χαρά τού να μοιράζεσαι ένα πιάτο με φίλους. Λίγα πράγματα υπερισχύουν της ιταλικής κουζίνας.

Σε έναν κόσμο γεμάτο περίπλοκες τεχνικές και fusion πειραματισμούς, οι Ιταλοί επιμένουν στη φιλοσοφία τού "λίγα και καλά". Σκέψου ένα spaghetti aglio e olio: μακαρόνια, σκόρδο, λάδι, πιπέρι. Τέλος, άχαστο.

Και, φυσικά, τα πιάτα δεν παίζουν σόλο: Πριν από αυτά, η σπρετσατούρα η ίδια στο ποτήρι, με κάποιο περιποιημένο aperitivo, ενώ κατά τη διάρκεια του όποιου γεύματος οίνοι που ευφραίνουν καρδία με εσάνς Μπότας. Γευστική εμπειρία; Μπα, περισσότερο συναίσθημα που εξελίσσεται σε έρωτα κεραυνοβόλο και διαρκεί δεκαετίες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη – εκεί δηλαδή όπου υπάρχει ιταλικό εστιατόριο.

Το νέο aperitivo bar Nastro στο κέντρο της Αθήνας 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η εστιατορική dolce vita που έχει χρώμα τρικολόρε –λέγε με πράσινο, λευκό, κόκκινο– απαιτεί όμως και εξέλιξη, διαφοροποίηση, προσαρμογή, έκπληξη. Πράγματα που έως τώρα δεν είχαμε γνωρίσει όσο θα έπρεπε –ακόμα και έπειτα από αρκετά ταξίδια στην Ιταλία–, κι όμως βλέπουμε –με χαρά και ενθουσιασμό– να συμβαίνουν στα αθηναϊκά γευστικά σποτ. Και που τα αποδεχόμαστε με τον τρόπο που τους αρμόζει: σε ένα τραπέζι με φίλους.

'Άγνωστες και διαφορετικές πτυχές μιας οικείας κουζίνας

Πόσες φορές έχεις δοκιμάσει cacciucco; Ξέρω, έχεις απορίες: Πρόκειται για τη σούπα των ψαράδων της βορειοδυτικής Ιταλίας, που, σύμφωνα με τους πουρίστες, πρέπει να περιέχει τόσα θαλασσινά όσα και τα C του ονόματός της – ο μύθος μάλιστα λέει πως το πιάτο γεννήθηκε από μια Ιταλίδα που έχασε τον άντρα της και έστειλε τα παιδιά της στους ψαράδες να μαζέψουν τη φύρα απ’ τα δίχτυα, για να τους φτιάξει έναν παχύ ζωμό που θα άπλωνε πάνω σε λίγο παλιό ψωμί. Η μυρωδιά της κατσαρόλας της, όμως, προκάλεσε τέτοια αναστάτωση στη γειτονιά, που όλες οι νοικοκυρές ζήτησαν να μάθουν τη συνταγή.

Monzu εστιατόριο στην Κηφισιά

cima alla Genovese στην Osteria Mamma
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Πόσες φορές, επίσης, έχει τύχει να τιμήσεις cima alla Genovese ή μοσχαρίσια ρολάκια saltimbocca; Το πρώτο αφορά ένα λεπτοκομμένο χειροποίητο αλλαντικό από μοσχαρίσια κοιλιά γεμιστή με χοιρινό λίπος και λαχανικά –ό,τι πρέπει για μερακλίδικος μεζές στο πλάι μιας γκράπα– και το δεύτερο έδεσμα της νοτίου Ιταλίας που περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας, προσούτο και φασκόμηλο, όλα τυλιγμένα και μαγειρεμένα σε ξηρό λευκό κρασί και βούτυρο.

Διαβάστε Επίσης

Για να μη σου μιλήσω για τη χρήση του λουκάνικου (salsiccia) στην παραδοσιακή σούπα με λαχανικά. Αν σου ακούγονται λίγο... εξωτικά για ιταλική κουζίνα όλα τα παραπάνω, μάθε πως μπορείς να τα δοκιμάσεις σε πολύ αξιόλογα μέρη της Αθήνας.

Η συνέχεια στο Esquire

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/11/2025

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το "Φίτα"

Η sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας στη δεύτερη ζωή της, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Sunday Table: Στο The Dolli's Rooftop Restaurant στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.