Proof Nanobakery: Προζυμένιο ψωμί, σάντουιτς και on tap cocktails στο κέντρο

Στο ισόγειο του ξενοδοχείου Dogpound, ο Βασίλης Νικήτας βάζει το προζύμι στο επίκεντρο και το γαρνίρει με καλό καφέ και βρύσες με cocktails.

Proof Nanobakery στο κέντρο © Λεωνίδας Τούμπανος

"Η μαγειρική είναι ένα πάθος που υπήρχε από παλιά και το διοχέτευσα αρχικά μέσα από το μπαρ. Πριν μερικά χρόνια, κατά την περίοδο της καραντίνας, ξεκίνησα να φτιάχνω ψωμιά με προζύμι. Παρά τις απαιτήσεις και την ταλαιπωρία, μου άρεσε η ενασχόληση με το προζύμι. Εκεί μου μπήκε το μικρόβιο με τη ζύμη" μου λέει ο Βασίλης Νικήτας (που ίσως γνωρίζεις από τη δουλειά του στα ποτά των Lost, Diego κ.α.), που εδώ και λίγες εβδομάδες παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό το Proof Nanobakery.  

Proof Nanobakery στο κέντρο 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Proof Nanobakery στο κέντρο 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Proof Nanobakery στο κέντρο 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Κάνει takeover τον μπροστινό bakery του ξενοδοχείου Dogpound, στα πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης, συστήνεται ως cafe/νέας γενιάς φούρνος/σάντουιτς-σποτ, έχει σκανδιναβικο-βερολινέζικο ύφος και αντλεί έμπνευση για το κόνσεπτ από τα nano-lots του καφέ - ο οποίος αποτελεί ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο εδώ. Στο Proof λοιπόν γίνονται λίγα πράγματα και καλά: Ένα ψωμί με προζύμι και άλλες τρεις προτάσεις σε άρτο, τρία buns (κανέλα, κάρδαμο, σοκολάτα) και έξι σάντουιτς (4 αλμυρά + 2 γλυκά, με βάση το προαναφερθέν προζυμένιο ψωμί), μαζί με δύο μπολ πρωινών. Το όνομα, δε, έχει τρεις ερμηνείες: Της απόδειξης, της αντοχής και του σταδίου της ωρίμανσης του ψωμιού (proofing). 

Proof Nanobakery στο κέντρο 12

Proof Nanobakery στο κέντρο 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μιλώντας για σάντουιτς εδώ θα βρεις ένα με τσορίθο, καπνιστό τυρί και μαγιονέζα με πάπρικες, ένα με καπνιστή πανσέτα, δύο τσένταρ, tajin, φρέσκο κρεμμυδάκι, κόλιανδρο και κόκκους μουστάρδας, ένα με ψητή γαλοπούλα, μπρι, μαγιονέζα τρούφας και ρόκα και ένα Bourdainικό, με μορταδέλα, προβολόνε, ντιζόν, φιστίκι και μαγιονέζα. Στις γλυκές εκδοχές, ανάμεσα στις δυο φέτες προζυμένιου ψωμιού μπαίνουν φιστικοβούτυρο, μαρμελάδα κράνμπερι με μπαχαρικά και παγωτό καρύδα ή κρες φρες, μαρμελάδα μύρτιλο και λάιμ.

Proof Nanobakery στο κέντρο 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Proof Nanobakery στο κέντρο 15
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο Βασίλης Νικήτας φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά τον καφέ και το ποτό, παραμένοντας αρκετά δημιουργικός. Στην πρώτη συνθήκη έχει σερβίρει ένα δικό του blend, μιξάροντας δύο χαρμάνια της Taf (Βραζιλία και Αιθιοπία, η οποία υπερτερεί). Συνδυάζει έτσι τον σοκολατένιο χαρακτήρα του ενός με τον τροπικό και φρουτένιο του άλλου - μίξη που λειτουργεί όμορφα και ισορροπημένα σε ζεστά και σε κρύα ροφήματα, τα οποία σε custom made αρτιζάνικες κούπες, αποκλειστικά κατασκευασμένες για το Proof (από την Ildico Ceramic) - το retail έχει επίσης απήχηση τόσο για τον καφέ όσο και για τις κούπες.

Διαβάστε Επίσης

Στο πεδίο του ποτού, Lager και IPA από το μικροζυθοποιείο Βαβέλ, στην Κερατέα καλύπτουν το πεδίο του ζύθου ενώ παίζουν τρεις επιλογές σε on tap cocktails. Ένα twisted Negroni με προσθήκη ροζέ κρασιού Προβηγκίας, γεγονός που του προσδίδει φρούτο και φρεσκάδα δίχως να αντικρούει τις πικράδες που επιδιώκεις κάθε φορά που παραγγέλνεις το μάλλον πιο δημοφιλές ποτό της εποχής μας, το Caribbean Scotch & Tonic (μία καλή αφορμή για να πιεις κάτι με ουίσκι το καλοκαίρι, με ουίσκι που παλαιώνει σε βαρέλια ρουμιού, αρωματισμένο με δίκταμο και top up με Aegean tonic, συν πίκλα από πορτοκάλι) και το Freez Fly ένα long drink σε λογική gin-σόδα, με το αρκευθούχο απόσταγμα να αρωματίζεται με φινόκιο και να συνυπάρχει με πράσινο τσάι με ροδάκινο σε cordial και σόδα από γιασεμί και λίγα αιθέρια έλαια μέντας, σε ένα μάλλον φρουτώδες, με γλυκά χαρακτηριστικά και αίσθηση φρεσκάδας αποτέλεσμα.

Proof Nanobakery στο κέντρο 14
© Λεωνίδας Τούμπανος

Προσεχώς θα υπάρχουν και events που θα μπλέκουν το ψωμί με το κρασί, με guest από οινοποιούς.


Info 

Αγίας Ειρήνης 8, Αθήνα
Καθημερινά από τις 08.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.