Ο Διονυσάκης φέρνει την κουζίνα της Ζακύνθου στην Αθήνα

Η νοστιμιά του Τζάντε βρίσκει πυρήνα έκφρασης σε ένα ιδιαίτερο μαγειρείο της Δάφνης.

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη

Λίγες εβδομάδες ζωής μετρά στη Δάφνη το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που υπηρετεί τη ζακυνθινή κουζίνα. Ο Διονυσάκης συστήνεται ως παραδοσιακό μαγειρείο, βαπτίζεται από το πιο κοινό όνομα στο Φιόρο του Λεβάντε και είναι 'παιδί' των Νικόλα και Διονύση Κόκκαλη.

Οι προαναφερθέντες "γεννήθηκαν" μέσα στα εστιατόρια των γονιών τους στη Ζάκυνθο - τα εν λόγω μέρη σέρβιραν ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, με επιρροές από την ενετοκρατούμενη περίοδο του νησιού. Κατά την πρώτη τους εστιατορική απόπειρα στην Αθήνα, τα δύο αδέλφια άνοιξαν το Big Nick σαν ανάγκη να εξωτερικεύσουν την αγάπη τους για τα burgers και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συνηθίσει η πόλη. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 14

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 11

Τελευταία ωστόσο ένιωσαν την ανάγκη να βρουν ένα μέρος που θα στέγαζε τη νοσταλγική κουζίνα του νησιού τους. Το εντόπισαν στο παλιό δημοτικό σχολείο, απέναντι από τη Γυμναστική Ακαδημία και μετά από μπόλικο σχεδιασμό και προσωπική δουλειά, γεννήθηκε ο Διονυσάκης. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 15

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 4

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 13

"Σκεφτήκαμε ένα μαγειρείο όπως θα έπρεπε να είναι, με έμφαση στις τεχνικές της Ζακύνθου σαν τη μαγειρική χωρίς νερό, το σκορδοστούμπι (πατημένα σκόρδα με ξύδι), το παχύ αυγολέμονο  που σχεδόν κόβεται με μαχαιροπίρουνο" αναφέρουν σχετικά τα δύο αδέλφια-δημιουργοί του Διονυσάκη.

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 8

Σε έναν άνετο και καλόβολο χώρο όπου κυριαρχεί το μπορντό του Ιονίου και οι γήινες αποχρώσεις, θα βρεις πιάτα και προϊόντα που έρχονται από τη Ζάκυνθο και δύσκολα τα συναντάς αλλού στην Αθήνα, όπως, λαδοτύρι Ζακύνθου, γραβιέρα, πρέντζα (είδος μαλακού τυριού, κοντινό στη φέτα), γλυκό φρυγανιά, σιροπιαστό με λεμόνι και κανέλα. 

Διαβάστε Επίσης

Στα κλασικά πιάτα θα συναντήσεις τις πόλπετες (μεγάλοι κεφτέδες κοκκινιστοί με ντόπιο τυρί, και γιομάτοι, όπως λένε και στη Ζάκυνθο για την πλούσια γεύση), αυγά σάρτσα (με ντομάτα, σκόρδο και λαδοτύρι), μπουτρίδια (μπριάμ), σκορδαλιά βαρία, μπροκολίνες (δηλαδή μπρόκολα με λεμόνι στο ζουμί που το κάνει κόκκινο), ραγού μοσχάρι με μακαρόνια, σεσκλα (σέσκουλα) γιαχνί με κρεμμύδια, και σάρτσα, δηλαδή κρέας μοσχάρι, αργομαγειρεμένο μπρεζέ με κομματάκια λαδοτύρι, ξύδι και μακαρόνια. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 3

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 1

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 2

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 12

Όλα τα παραπάνω, συνοδεύονται με ψωμί αργής ωρίμανσης παραγωγής τους, πυκνό και τραγανό. 


Info

Εθνικής Αντιστάσεως 50, Δάφνη
Τηλ. 210 9713037
Ανοιχτά Δευτ. - Σαβ. 11.00 - 18.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο Ελ. Βενιζέλος, για ένα εστιατόριο-έκπληξη

Γνώριζες πώς μπορείς να απολαύσεις πιάτα που αντλούν έμπνευση από την ελληνική παράδοση, μέσα από μια σύγχρονη, εκλεπτυσμένη ματιά, παρατηρώντας αεροπλάνα να πηγαινοέρχονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
19/11/2025

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Bagatelle Athens

Το διάσημο global spot γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, τo Σάββατο 22 Νοεμβρίου.

Ολόφρεσκο μενού στο πιο προνομιούχο "Balcony" με θέα την Ακρόπολη

Κομψό μπαλκόνι στο Κουκάκι "μαγειρεύει" καινούργιες προτάσεις μοντέρνας ελληνικής κουζίνας.

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.