Ο Διονυσάκης φέρνει την κουζίνα της Ζακύνθου στην Αθήνα

Η νοστιμιά του Τζάντε βρίσκει πυρήνα έκφρασης σε ένα ιδιαίτερο μαγειρείο της Δάφνης.

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη

Λίγες εβδομάδες ζωής μετρά στη Δάφνη το πρώτο εστιατόριο της Αθήνας που υπηρετεί τη ζακυνθινή κουζίνα. Ο Διονυσάκης συστήνεται ως παραδοσιακό μαγειρείο, βαπτίζεται από το πιο κοινό όνομα στο Φιόρο του Λεβάντε και είναι 'παιδί' των Νικόλα και Διονύση Κόκκαλη.

Οι προαναφερθέντες "γεννήθηκαν" μέσα στα εστιατόρια των γονιών τους στη Ζάκυνθο - τα εν λόγω μέρη σέρβιραν ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, με επιρροές από την ενετοκρατούμενη περίοδο του νησιού. Κατά την πρώτη τους εστιατορική απόπειρα στην Αθήνα, τα δύο αδέλφια άνοιξαν το Big Nick σαν ανάγκη να εξωτερικεύσουν την αγάπη τους για τα burgers και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συνηθίσει η πόλη. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 14

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 11

Τελευταία ωστόσο ένιωσαν την ανάγκη να βρουν ένα μέρος που θα στέγαζε τη νοσταλγική κουζίνα του νησιού τους. Το εντόπισαν στο παλιό δημοτικό σχολείο, απέναντι από τη Γυμναστική Ακαδημία και μετά από μπόλικο σχεδιασμό και προσωπική δουλειά, γεννήθηκε ο Διονυσάκης. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 15

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 4

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 13

"Σκεφτήκαμε ένα μαγειρείο όπως θα έπρεπε να είναι, με έμφαση στις τεχνικές της Ζακύνθου σαν τη μαγειρική χωρίς νερό, το σκορδοστούμπι (πατημένα σκόρδα με ξύδι), το παχύ αυγολέμονο  που σχεδόν κόβεται με μαχαιροπίρουνο" αναφέρουν σχετικά τα δύο αδέλφια-δημιουργοί του Διονυσάκη.

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 8

Σε έναν άνετο και καλόβολο χώρο όπου κυριαρχεί το μπορντό του Ιονίου και οι γήινες αποχρώσεις, θα βρεις πιάτα και προϊόντα που έρχονται από τη Ζάκυνθο και δύσκολα τα συναντάς αλλού στην Αθήνα, όπως, λαδοτύρι Ζακύνθου, γραβιέρα, πρέντζα (είδος μαλακού τυριού, κοντινό στη φέτα), γλυκό φρυγανιά, σιροπιαστό με λεμόνι και κανέλα. 

Διαβάστε Επίσης

Στα κλασικά πιάτα θα συναντήσεις τις πόλπετες (μεγάλοι κεφτέδες κοκκινιστοί με ντόπιο τυρί, και γιομάτοι, όπως λένε και στη Ζάκυνθο για την πλούσια γεύση), αυγά σάρτσα (με ντομάτα, σκόρδο και λαδοτύρι), μπουτρίδια (μπριάμ), σκορδαλιά βαρία, μπροκολίνες (δηλαδή μπρόκολα με λεμόνι στο ζουμί που το κάνει κόκκινο), ραγού μοσχάρι με μακαρόνια, σεσκλα (σέσκουλα) γιαχνί με κρεμμύδια, και σάρτσα, δηλαδή κρέας μοσχάρι, αργομαγειρεμένο μπρεζέ με κομματάκια λαδοτύρι, ξύδι και μακαρόνια. 

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 3

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 1

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 2

Το μαγειρείο Διονυσάκης στη Δάφνη 12

Όλα τα παραπάνω, συνοδεύονται με ψωμί αργής ωρίμανσης παραγωγής τους, πυκνό και τραγανό. 


Info

Εθνικής Αντιστάσεως 50, Δάφνη
Τηλ. 210 9713037
Ανοιχτά Δευτ. - Σαβ. 11.00 - 18.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
03/10/2025

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.

Ένα κεράκι στην τούρτα για το Sea Satin Athens

Το σημαντικό brand της Μυκόνου γιορτάζει 1 χρόνο παρουσίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου.

Πώς θα βρεθείς στα καλύτερα εστιατόρια της Μυκόνου και θα φας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί να ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική για ένα γαστρονομικό ταξίδι εξπρές στα κορυφαία εστιατόρια της Μυκόνου.