"Merci Chef!": Έλληνες και Γάλλοι Σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου 2025, σε ένα φεστιβάλ με βραβευμένους σεφ.

'Merci Chef!': Έλληνες και Γάλλοι Σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους

Για δεύτερη χρονιά, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας, από τις 16 έως τις 21 Μαρτίου 2025, με σκοπό να αναδείξουν και να ενισχύσουν τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα.

9 βραβευμένοι σεφ από τη Γαλλία και 20 Έλληνες και Γάλλοι σεφ που ζουν στην Ελλάδα θα συμμετέχουν.

Aναλυτικά το πρόγραμμα

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025 - 12:00 – 17:00│Εστιατόριο Athénée

BRUNCH Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Παρουσία του Γάλλου Σεφ Gauthier DENIS του εστιατορίου L’Ousteau de Baumanière -3 αστέρια Michelin και του Έλληνα Σεφ του Αρτοποιείου "Το Τρομερό Παιδί" Στέφανου ΛΙΒΑΝΙΟΥ.

Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό  / Επί πληρωμή – κρατήσεις 210 3251430

Από τις 12:00 │ Symposio Festival Βαρβάκειος Αγορά

ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ SYMPOSIO FESTIVAL: Η Ελλάδα και η Γαλλία συναντιούνται συνδυάζοντας γαστρονομία και μουσική./ 16h30│Χαιρετισμός της Πρέσβειρας της Γαλλίας κας Laurence AUER, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα. / Στρείδια από την Γαλλίδα Σεφ βραβευμένη MOF στον τομέα της αλιείας Eulalie RUS και από τον Σεφ του εστιατορίου "Nyx– Académias Hotel" Δημήτρη Κότσαλη. / Μπουγιαμπέσα από τον Γάλλο Σεφ του εστιατορίου "Pourquoi pas"  Julien Hennote και την Σεφ του εστιατορίου "Annie Fine Cooking"  Κωνσταντίνα Κασπαρίδου./ Ταρτάρ - Carpaccio : μαρινάδες από τον Γάλλο Σεφ Stéphane Jakic (Σχολή Ferrandi), και τον Σεφ του " Elounda beach " Albert Hazma./ Ψάρια και Λαχανικά στο μπάρμπεκιου από τον Γάλλο Σεφ του εστιατορίου " L'Auberge Ostape " John Argaud και τον Σεφ του εστιατορίου " Hervé " - 1 αστέρι Michelin Γρηγόρη Κίκη./ Κρέπες από τον Sous-chef της Πρεσβείας της Γαλλίας Τάσο Βλαχιώτη./ 

Croissant Bar από την Délifrance: Φτιάξε το δικό σου κρουασάν/ Μακαρόν με υπογραφή των Σεφ Στέλιου Παρλιάρου, Ophélie Bares, Alain Chartier, Gauthier Denis, Arnaud Larher, Gilles Marchal. Την παρασκευή των μακαρόν επιμελείται ο Σεφ Δημήτρης Χρονόπουλος.

> Βαρβάκειος Αγορά, οδός Αθηνάς / Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Είσοδος ελεύθερη, κατανάλωση επί πληρωμή/ Κρατήσεις : Hasapika Central Market (216 0707026)

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 - 09:00 – 18:00│Gelato Mio, Ασπρόπυργος

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 1η μέρα: Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον βραβευμένο " MOF " Σεφ Alain CHARTIER. Διοργάνωση: εταιρεία La  Fruitière – Grèce FRULATTI.

> Gelato Mio, Λεωφόρος Νάτο, Ασπρόπυργος/ Ιδιωτική εκδήλωση, συμμετοχή κατόπιν εγγραφής / Επί πληρωμή

16:00│Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

WEBINAIRE "Comme des chefs 2025 – Η Γαλλική Ζαχαροπλαστική": Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον Σεφ ζαχαροπλαστικής Gilles MARCHAL σε σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των επαγγελματικών σχολών Σ.Α.Ε.Κ., στο πλαίσιο του διαγωνισμού "Comme des chefs 2025", που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

> Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31 – Athènes / Απευθύνεται στους μαθητές των επαγγελματικών σχολών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό "Comme des chefs 2025".

16:00 – 18:00│Πρεσβεία της Γαλλίας

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με θέμα "Μαγειρική & διατήρηση των πόρων της θάλασσας"
Ευαισθητοποίηση του κλάδου της εστίασης στις προκλήσεις της βιώσιμης αλιείας
Συντονισμός: Elisabeth VALLET, Διευθύντρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης " Ethic Ocean ".

Συμμετέχουν:

  • Eulalie Rus, Σεφ Βραβευμένη με τον τίτλο MOF στον τομέα της αλιείας
  • Julien Hennote, βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin
  • Stéphane Jakic, καθηγητής γαστρονομίας (Σχολή Ferrandi)
  • Νίκος Βελισσαρόπουλος, διευθυντής της σχολής Le Monde
  • Margaux Gairin-Michaux, εκπρόσωπος της εταιρίας Caviar Sturia
  • Παύλος Παυλίδης, επαγγελματίας ψαράς
  • Κωνσταντίνος Στεργίου, καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • Killian Papadimitriou, υδατοκαλλιεργητής (εταιρία Philosofish)
  • Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος γεύσης, κριτικός γαστρονομίας

Θα ακολουθήσει υπογραφή της Χάρτας Ethic Océan από την Διευθύντρια της " Ethic Ocean " Elisabeth VALLET και τον Σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας Jean-Marie Hoffmann

Ελληνικά – Γαλλικά (ταυτόχρονη μετάφραση)

> Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7 –Αθήνα / Είσοδος μόνο με πρόσκληση

19:00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος– Auditorium Theo Angelopoulos  

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ:  " "Délicieux, Το Πρώτο Εστιατόριο" ", ιστορική κομεντί του Eric Besnard. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους John ARGAUD Σεφ του εστιατορίου "l'Auberge Ostape", Julien HENNOTE βραβευμένου Σεφ με 1 Αστέρι Michelin του εστιατορίου " Pourquoi pas " και Γρηγόρη ΚΙΚΗ Σεφ του εστιατορίου "Hervé". Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Τάνια ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Το Βήμα.

Γαλλική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

> Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31 - Athènes / Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025 - 09:00 – 18:00│ Gelato Mio, Ασπρόπυργος

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 2η μέρα: Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον βραβευμένο " MOF " Pastry Chef Alain CHARTIER. Διοργάνωση: εταιρεία La Fruitière – Grèce FRULATTI.

> Gelato Mio, Λεωφόρος Νάτο, Ασπρόπυργος /  Ιδιωτική εκδήλωση, συμμετοχή κατόπιν εγγραφής /  Επί πληρωμή

11:00│Νοσοκομείο "ΜΕΤΑΞΑ" │ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τον Σεφ Δημήτρη ΚΟΦΙΝΑ

Παρασκευή και διανομή χυμών και κρουασάν παρουσία της επικεφαλής σίτισης Ελπίδας Παπαδοπούλου, με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Délifrance  και την υποστήριξη της Air France. Η εταιρία Robot-Coupe θα δωρίσει στο νοσοκομείο έναν αποχυμωτή σε συνεργασία με την εταιρία. EMKO Koutelas.

12:00 │ Κατάστημα Nora’s Deli - ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Δημιουργίες από τον Σεφ Stéphane Jakic με στόχο την ανάδειξη των γαλλικών προϊόντων.

> Nora’s Deli, Αναπήρων Πολέμου 10, Κολωνάκι  Αθήνα/ Εκδήλωση για επαγγελματίες – μόνο με πρόσκλησεις

Διαβάστε Επίσης

15:00 │ Πρεσβεία Γαλλίας - ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΧΑΒΙΑΡΙΟΥ STURIA ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Το χαβιάρι Sturia είναι ένα 100% γαλλικό χαβιάρι που παράγεται στην Ακουιτανία (Aquitaine). Συνδυάζει παράδοση και ανθεκτικότητα. Συνοδεία σαμπάνιας Moët-Hennessy.

> Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7 Αθήνα/ Εκδήλωση για επαγγελματίες – μόνο με πρόσκληση

19h00 – 21:00│Académias Hotel στο Plato Lounge bar

" A FRENCH AFFAIRE " ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΑ - Παρουσία των προσκεκλημένων Γάλλων Σεφ

> Académias Hotel, Ακαδημίας 38 & Ομήρου Αθήνα / Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό /  Δωρεάν – πληροφορίες : 210 367 0000

20:00 │ Εστιατόριο Annie - Fine Cooking

ΔΕΙΠΝΟ 8 ΧΕΡΙΑ (Dîner à huit mains)  από 4 γυναίκες Σεφ: τις Γαλλίδες Σεφ Eulalie RUS και Ophélie BARÈS, την Σεφ του εστιατορίου Annie - Fine Cooking Κωνσταντίνα ΚΑΣΠΑΡΙΔΟΥ, και την Ελληνίδα Σεφ Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Οι 4 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού 6 σταδίων στο εστιατόριο Annie - Fine Cooking που παρουσιάζεται ανάμεσα στις προτάσεις του οδηγού Michelin.

> Annie - Fine Cooking, Μεναίχμου 4, Νέος Κόσμος - Αθήνα / Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – Κρατήσεις : 210 9213690

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 - 11:00│Πρεσβεία της Γαλλίας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ:  Συνάντηση των δημοσιογράφων με τους καλεσμένους Γάλλους Σεφ John ARGAUD, Ophélie BARÈS, Alain CHARTIER, Gauthier DENIS, Julien HENNOTE, Stéphane JAKIC, Arnaud LARHER, Gilles MARCHAL et Eulalie RUS.

> Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7,  Αθήνα / Εκδήλωση για δημοσιογράφους - Είσοδος μόνο με πρόσκληση

12:00 – 14:00│Πρεσβεία της Γαλλίας

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Γευσιγνωσία γαλλικών κρασιών από την εταιρία Trinity Wines.

> Πρεσβεία Γαλλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 7 –Αθήνα / Είσοδος μόνο με πρόσκληση

14:00 – 15:30│Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών "Le Monde"

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ  με τη συμμετοχή των Γάλλων Σεφ ζαχαροπλαστικής Gilles MARCHAL και Arnaud LARHER.

> Σχολή "Le Monde", Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο, 183 46 Αθήνα / Απευθύνεται στους μαθητές της Σχολής

17:30 – 19:30│Πολυκατάστημα attica City Link (4ος όροφος) - ATELIER GOÛTER - Γνωρίστε την τέχνη της απογευματινής συνήθειας των Γάλλων

Με τους Σεφ Ζαχαροπλαστικής Arnaud LARHER και Δημήτρη ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ, σε συνεργασία με τις εταιρίες Deals και Valrhona.

> Πολυκατάστημα attica City Link (4ος όροφος), Πανεπιστημίου 9 – Αθήνα / Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Δωρεάν

18:00│Πρεσβεία της Γαλλίας

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΣΙΑ -Ταιριάζοντας πίνακες με αντίστοιχα κρασιά:   η Ελληνίδα σομελιέ Σοφία Τσίκου ταιριάζει γαλλικά και ελληνικά κρασιά με 13 πίνακες του Σεφ Ιωσήφ ΠΕΤΡΟΦ, σε συνεργασία με τις εταιρίες Brix, Deals, Pure Spirit Wines και Trinity Wines.

> Πρεσβεία Γαλλίας , Βασιλίσσης Σοφίας 7 – 10671 Αθήνα / Εκδήλωση για επαγγελματίες / Είσοδος μόνο με πρόσκληση

20:00│Athens Capital Hotel – MGallery Collection, εστιατόριο MFlavours

ΔΕΙΠΝΟ 8 ΧΕΡΙΑ (Dîner à huit mains)  από τους Έλληνες Σεφ Δημήτρη ΜΠΟΥΤΣΑΛΗ (Executive Chef) και Δημήτρη ΑΡΣΕΝΙΔΗ (Chef de Cuisine) και από τους Γάλλους προσκεκλημένους Σεφ John ARGAUD και Ophélie BARÈS. Οι 4 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού 8 σταδίων στο εστιατόριο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel.

> Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα/ Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό /  Επί πληρωμή – Κρατήσεις: 214 444 2000

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 - 10:00│ Λεόντειος Σχολή Αθηνών

" BIEN MANGER " Με την Γαλλίδα Σεφ Ζαχαροπλαστικής Ophélie BARÈS και τον Σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας Jean-Marie HOFFMANN.

> Λεόντειος Σχολή Αθηνών Νεϊγύ 17, Αθήνα/ Απευθύνεται στους μαθητές της Σχολής

11:00 – 14:00│Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών "Le Monde"

MASTER CLASS ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ από την προσκεκλημένη Γαλλίδα Σεφ Eulalie RUS

> Σχολή "Le Monde", Θεσσαλονίκης 45, Μοσχάτο, Αθήνα / Απευθύνεται στους μαθητές της Σχολής

14:30│ Académias Hotel

THE PERFECT MATCH : Γευσιγνωσία γαλλικών και ελληνικών κρασιών από τον Χρήστο ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ, σομελιέ του εστιατορίου " Hervé ", συνοδεία αρτοσκευασμάτων από τον Γάλλο Σεφ Gauthier DENIS και την Ελληνίδα αρτοποιό του " Line Athens " Φαίδρα ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ – σε συνεργασία με την Trinity Wines.

> Académias Hotel, Ακαδημίας 38 & Ομήρου - Αθήνα/ Είσοδος για επαγγελματίες μόνο με πρόσκληση

17:00 – 19:00│ Ξενοδοχείο "St. George Lycabettus Hotel" - "Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ"

Συζήτηση με την Σεφ Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι.

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

> St. George Lycabettus Hotel Κλεομένους 2 Κολωνάκι, Αθήνα/ Είσοδος μόνο με πρόσκληση

20:00 │ Εστιατόριο Makris Athens (Χρυσός Σκούφος και αστέρι Michelin)

ΔΕΙΠΝΟ 6 ΧΕΡΙΑ (Dîner à six mains)  από τον Έλληνα Σεφ του εστιατορίου Πέτρο ΔΗΜΑ και τους Γάλλους προσκεκλημένους Σεφ Julien HENNOTE και Gilles MARCHAL . Οι 3 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού στο βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο "Makris Athens" . Wine pairing με γαλλικά κρασιά από την Βουργουνδία της εταιρίας Brix Wines.

> Εστιατόριο Makris Athens, Άστιγγος 10 & Ερμού 119 - Αθήνα/ Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό /  Επί πληρωμή – Κρατήσεις: 21 6004 7777

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, από 17 έως 21 Μαρτίου 2025

• ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ "Το Τρομερό Παιδί" : γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα του Γάλλου Σεφ Gauthier DENIS θα πωλούνται στο κατάστημα καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. (Το Τρομερό Παιδί Παπαδιαμαντοπούλου 30 - Αθήνα/ Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – πληροφορίες : 210 777 7537).

> Athens Capital Hotel – MGallery Collection Galerie Café: Kαθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 15:00 έως τις 20:00 γλυκίσματα από την Γαλλίδα Σεφ Ophélie BARES και την Ελληνίδα Σεφ ζαχαροπλαστικής Νάντια ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα / Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – πληροφορίες : 214 444 2000).

Lobby Plato – ACADEMIAS HOTEL : Afterwork γαλλικών τυριών και κρασιών καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 17:00 έως τις 20:00 στο Lobby του ξενοδοχείου. (Académias Hotel, Ακαδημίας 38 & Ομήρου – 10672 Αθήνα / Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – πληροφορίες : 210 367 0000).

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Από τα μεσημέρια των 80s στα βράδια του σήμερα: Το 'Παραδοσιακό Καφενείο' επιστρέφει στο Κολωνάκι

Σαράντα παρά δύο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το "Καφενείο" επανέρχεται ανανεωμένο, γράφοντας μια καινούρια σελίδα στην πορεία του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
18/09/2025

Στο 'Ami' θα ξαναμάθεις ιταλικά

Ο βραβευμένος σεφ Δήμος Σαμουράκης παρουσιάζει ένα νέο μενού με ιταλιάνικη φινέτσα και εποχικότητα.

Πώς θα δοκιμάσεις τα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας σε ειδικά μενού με εξαιρετικές τιμές

Το "αθηνόραμα", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς υποδέχονται στο πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, αλλά και σπουδαία γαστρονομικά δώρα για εκλεκτούς τυχερούς!

Πότε επιστρέφει σε κανονική λειτουργία το Ovio του Πάνου Ιωαννίδη

Η πυρκαγιά μικρής έκτασης και η αποκατάσταση του γνωστού εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης σερβίρει για ένα βράδυ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Μια οινογαστρονομική νύχτα με άρωμα συμπρωτεύουσας σε ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της αθηναϊκής παραλίας.

Το Abra Ovata υποδέχεται τους Yucatan για μια αξέχαστη βραδιά στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Μουσική, διακριτικό ambient φωτισμό και ποτό με finger food, για μια ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία στη φύση.

Γιατί όλοι μιλούν για το 'Batard' στο Παγκράτι

Το μάλλον πιο πολυσυζητημένο microbakery της πόλης τελευταία, πιάνει πόστο στο Παγκράτι και φέρει την υπογραφή των σεφ Δήμου Μπαλόπουλου και Γιώργου Κηρύκου.