Η κατευναστική νοστιμιά του "Tanpopo"

Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα του, το ραμενάδικο του Σωτήρη Κοντιζά παραμένει μητροπολιτικά επίκαιρο.

Το εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά

"To ράμεν δεν είναι φαγητό, είναι μια ζεστή αγκαλιά" έλεγε πίσω στον Φεβρουάριου του 2023 ο Σωτήρης Κοντιζάς, όταν και άνοιγε το -τότε- νέο του εστιατορικό παιδί, στη γωνία της Ευριπίδου με την Αριστείδου. Το Tanpopo έκανε αμέσως σουξέ -ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς- εντάσσοντας το ράμεν, σοβαρά πια, στα της αθηναϊκής γεύσης δρώμενα. 

Στο σήμερα, διατηρεί ανόθευτη αυτή την αίσθηση ηλεκτρισμένης χαράς, του απροσποίητου coolness και της ιδιαίτερης προσμονής που εκπέμπουν τα δεκάδες άτομα που στήνονται στην ουρά, σχεδόν καθημερινά, για να διεκδικήσουν μια θέση στα τραπέζια του εσωτερικού χώρου, περιμετρικά της κουζίνας, αλλά και -κυρίως- στον εξωτερικό πάγκο. Εκεί όπου είναι η 'φάση' του μαγαζιού.

Το εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά 4

Το εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά 1

Εκεί όπου εισπράττει κανείς όλο το μητροπολιτικό vibe μιας γαστρονομικής σκηνής που βράζει -ακριβώς όπως οι λαχταριστές νουντλόσουπες- αλλά και τη σαν σε ιεροτελεστία διαδικασία από το να βρεις μια θέση στην ουρά μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσεις. Παράλληλα, μαρμίτες αχνίζουν ζεματιστούς ζωμούς, υλικά ψιλοκόβονται, νεανικό crowd πηγαινοέρχεται.

Διαβάστε Επίσης

'Επειτα, το φαγητό. Σημειώνεις το δελτίο με το μενού και μολύβι για την παραγγελία σου, αφού προηγουμένως έχεις μάθει άγνωστες λέξεις από το επισυναπτόμενο γλωσσάρι που σου λύνει κάθε απορία για το τι συμβαίνει με το οτιδήποτε εδώ. Και μετά, απολαμβάνεις. 

Κάνεις δυνατή αρχή με ένα προσεγμένο τιραντίνο με γάλα τίγρη και οξύτητες τόσο-όσο και με την αέρινη gyoza με την εθιστική γέμιση χοιρινού iberico, προτού περάσεις στα βαριά χαρτιά. 

Το tirantito στο εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Ζωμοί διαυγούς κομψότητας και εξαιρετικές σε όλα τους νούγιες, παρέα με μελωμένα αυγά και ντελικάτα επεξεργασμένο κρέας (όπως εκείνες του χοιρινού chashu), μαζί με τις λεπτομέρειες που προσθέτουν το κάτι τις τους, είναι λόγοι για να επιστρέφεις ξανά και ξανά εδώ, ακόμη κι αν χρειαστεί να το κάνεις solo - νομίζω πως το Tanpopo και η μπάρα του είναι ιδανικά για κάτι τέτοιο.

Το εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά 3

Ένα φάουλ θα έλεγα μόνο πως παίζει -τουλάχιστον την ημέρα που βρέθηκα εκεί- κι αυτό αφορά το Tanpopo KFC (Korean fried chicken). Παρότι είχε στοιχεία σπιντάτης και γεμάτης σπιρτάδας νοστιμιάς, η υφή του δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή: ούτε ζουμερό υπήρξε, ούτε την κατάλληλη τραγανή κρούστα διέθετε. Έχοντας τιμήσει πολλάκις την αντίστοιχη εκδοχή στο Nolan (παλαιότερα, προφανώς), δε γίνεται να μην υπάρξει σύγκριση. 

Το τηγανητό κοτόπουλο στο εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Το No Garnish Martini στο εστιατόριο Tanpopo του Σωτήρη Κοντιζά
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Τέλος, ένα στοιχείο που δίνει ένα έξτρα πόντους στο Tanpopo είναι τα cocktails του Τάσου Κοράκη - αρκεί να δοκιμάσεις οτιδήποτε από το μενού ή, ακόμη καλύτερα, να παίξεις το pairing του No Garnish Martini με παγωμένο gin, mirin αρωματισμένο με φρέσκο τζίντζερ και λοβούς από κάρδαμο και ξηρό γαλλικό βερμούτ που στέκεται φανταστικά μαζί με οποιοδήποτε ράμεν.  

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Tanpopo

Αριστείδου 1, Αθήνα
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΝΤΙΝΑ ΓΚΡΟΥΜΟΥΤΗ
17/11/2025

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το "Φίτα"

Η sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας στη δεύτερη ζωή της, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Sunday Table: Στο The Dolli's Rooftop Restaurant στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.

Κάποια από τα πιο δυνατά κυριακάτικα τραπέζια της Αθήνας

Και brunch και lunch, σε τραπέζια που αξίζουν την προσοχή σου για την πιο ανέμελη ημέρα της εβδομάδας.

Moo Casa: Κυριακές με αστακό και μπριζόλα στο Νέο Ηράκλειο

Το brunch του ιδιαίτερου εστιατορίου συγκινεί με το δημοφιλές Egg Experience, τα comfort πιάτα και φυσικά το άχαστο δίπολο του Steak & Lobster.

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη δοκιμάζει φαγητό με παριανή ψυχή στο "Kedros Athens"

Ο Γιάννης Παρίκος άνοιξε στη γειτονιά της Λυκόβρυσης το εστιατόριο που έχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται μια παρέα για να περάσει καλά: ωραία ατμόσφαιρα και νόστιμους μεζέδες.