Πού τρώει και πίνει η Αθήνα στις αρχές του 2025

Μία 12άδα από γευστικά σποτ που προστέθηκαν πρόσφατα στον αθηναϊκό χάρτη.

Πού τρώει και πίνει η Αθήνα στις αρχές του 2025 © @nosh_lobster_and_brioche

Νέα εστιατόρια, νέα μπαρ, νέα μέρη συνάντησης και απόλαυσης αν προτιμάς, που ήρθαν να εμπλουτίσουν μία ήδη υπερ-πλούσια σκηνή ευ τρώγειν και ευ πίνειν. Εκείνη της Αθήνας δηλαδή. Μέρη που εμφανίστηκαν πολύ πρόσφατα. Σαν τα παρακάτω.

Βουλκανιζατέρ

Όπως μαρτυρά το όνομά του, στην προηγούμενη ζωή του, το εν λόγω bar restaurant ήταν προορισμός για όλους όσοι ήθελαν να περιποιηθούν τα λάστιχα του οχήματός τους. Πλέον, συστήνεται σαν ένα μέρος που κάνει έντονο γκελ στα της αθηναϊκής εστίασης δρώμενα, με πανέμορφο χώρο, ωραίο ήχο και πολύ καλά ποτά από τον Χρήστο Βαγενά. Ατού η κουζίνα του σεφ Θωμά Μάτσα, που μεριμνά για μία γευστική πρόταση σύγχρονη, με σαφείς ελληνικές και μεσογειακές αναφορές αλλά και στοιχεία πολύ πιο μακριά από αυτές. 

Hope So

Το μπαρ Hope So στο Περιστέρι

Στις αρχές Δεκεμβρίου έκανε την εμφάνισή του στο Περιστέρι αυτό το ολοήμερο σποτ και μοιάζει να φέρνει κάτι από όσα συναντάς στο περιβόητο για την μπαρ σκηνή του αθηναϊκό κέντρο στα ΔΠ. Παράλληλα, δείχνει ήδη σημαντική δυναμική ώστε να γίνει στέκι, σημείο για gathering για πάσης φύσεως επισκέπτες. Το "Hope So" επενδύει σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί fine στο πεδίο του καφέ, του ποτού και του φαγητού, δίχως να κάνει υπερβολές. Ποντάρει επίσης στην πολύ καλή μουσική (hip hop, RnB, funk κ.α.) - μεγάλη γκάμα από βινύλια αλλά και πρωινά DJ sets το Σαββατοκύριακο (12.00-17.00) σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Καπάνι Μάρκετ

Το νέο οινορεστοράν του Μεταξουργείου διατηρεί τη φιλοσοφία της αγοράς της συμπρωτεύουσας με μαγειρέματα και συνταγές παραδοσιακές, πράγματα φτιαγμένα στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα. Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας είναι εκείνος που φροντίζει για ό,τι μπαίνει στο πιάτο.

Το εστιατόριο Καπάνι Μάρκετ στο Μεταξουργείο 2

Κάθε Τετάρτη γίνεται σχεδόν ένα με τη λαϊκή αγορά και τους ανθρώπους της σε αυτοσχέδια γλέντια, προσφέροντας από το μεσημέρι σάντουιτς και εκλεκτούς μεζέδες που μπορείς να συνοδεύσεις με τσίπουρο ή κρασί. Έξτρα πόντοι για τις μουσικές επιλογές γνωστών DJs που αναλαμβάνουν τα πικάπ του hi end ηχοσυστήματος, παίζοντας αποκλειστικά δίσκους βινυλίου. 

Nosh

Ξέρω, η Αθήνα δεν είναι εξοικειωμένη με τα ρολά αστακού, με εξαίρεση κάποιες απόπειρες σαν εστιατορικό πιάτο σε περίφημα γευστικά ιδρύματα της πόλης. Κι όμως, το ιδιαιτέρως δημοφιλές σάντουιτς στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στις παράκτιες περιοχές της Νέας Αγγλίας, όπως η Βοστώνη, ίσως να έχει τη στιγμή του και στην ελληνική πρωτεύουσα. Κι αυτό γιατί το "Nosh" το τιμά και μάλιστα με μπόλικη νοστιμιά και ακρίβεια. Εκτός από αυτό όμως -σε δύο εκδοχές- στο νέο sandwich shop στο Κολωνάκι θα βρεις και μπόλικα ακόμη ωραία εδέσματα μέσα ή πάνω σε ψωμάκια, όπως grilled cheese σάντουιτς και tune melt. Εξίσου ενδιαφέροντα sides αλλά και όσα πίνεις εδώ.

Secta

Στη σκιά του Κάραβελ και στο μικρό χαρακτηριστικό πάρκο, ξεπήδησε από τα μέσα Δεκεμβρίου ένα ολόφρεσκο μπαρ που όμως μοιάζει να διαθέτει την αίσθηση του κλασικού. Στο "Secta" θα βρεις έναν μίνιμαλ χώρο με καθαρές γραμμές, μία επίσης μίνιμαλ αλλά μάξιμουμ σε ποιότητα κάρτα ποτών (δοκιμάζεις την παραλλαγή του Garibaldi, Giuseppe, και το Bloody Mary) καθώς και κάποιες προτάσεις για ελαφρύ brunch. Οι μουσικές είναι ακομπλεξάριστες, σε σωστή ένταση και με διαφορετικό καθημερινά DJ. 

Ryotei 118

Το νέο εστιατόριο του σεφ Αντώνη Κουρκούτα ("Ιθάκη"), που συνεργάζεται αυτή τη φορά με την Κατερίνα Κουρμούλη, τον Γιάννη Νεζιράι και τον Ανδρέα Κωνσταντουδάκη. Το "Ryōtei 118" άνοιξε στα μέσα Νοεμβρίου στη Γλυφάδα και συστήνεται ως μια ανοιχτή σε όλους, χαλαρή και μοντέρνα ιαπωνική gastropub.

Το ιαπωνικό εστιατόριο/παμπ Ryotei 118 στη Γλυφάδα 8

Στήνει την μπάρα του μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα και βγάζει λίγα τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, σε ένα μοντέρνο και άνετο περιβάλλον. Στο μικρό και ευέλικτο μενού του βρίσκεις μεταξύ άλλων σούσι (hosomaki και signature rolls, καθώς και λιγότερες προτάσεις σε σασίμι και νιγκίρι), γκιόζα με χοιρινό, λάχανο και πόνζου σκόρδου, ράμεν με κοτόπουλο, katsu sando καθώς και ένα best seller έως τώρα smash burger με διπλό μπιφτέκι και umami sauce. Πλαισιώνεις με κλασικά κοκτέιλ, μπύρα ή σάκε.

Ιούδα

Έχει ιδιαίτερη αισθητική και γενικότερα σκερτσόζικη ατμόσφαιρα το νέο wine bar που εδώ και λίγες εβδομάδες άνοιξε στον αριθμό 5 της οδού Καρόρη. Μανουάλια, αγαλματίδια, σταυροί, φωτιστικά αλλά και κάποιες λίγο πιο πικάντικες νότες ενθαρρύνουν το ατόφιο, ανάλαφρο και ακομπλεξάριστο fun.

Το wine bar Ιούδα Athens στην Καρόρη
© Μπάμπης Δούκας / @its_the_duke_dude

Με arty vibes, καθόλου comme il faut σκέψεις και ίσως κάποιες αναφορές που θα σου θυμίσουν κάτι από El Pecado. Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες από μικρά οινοποιεία, προσεκτικά διαλεγμένες και μάλιστα σε πολύ καλή τιμολογιακή πολιτική. Το μουσικό χαλί είναι αρκετά high volume, προς house κατευθύνσεις. 

Σούλα Rustic Food

Το εστιατόριο Σούλα Rustic Food στην Κυψέλη
© Wolt

Σποτ για μαγειρευτό φαγητό στην Κυψέλη, με vibes παλιού, κλασικού μαγειρείου. Ο Αντώνης Κύβελος επιμελείται καθαρές ελληνικές σπιτικές γεύσεις δίχως πολλά-πολλά μπαχαρικά. Θα βρεις ακόμη και μερικά πιάτα από άλλες ευρωπαϊκές κουλτούρες όπως γκούλας και χινκάλι. Με λίγη τύχη θα πετύχεις για γλυκό ημέρας το ρυζόγαλο ή το γαλακτομπούρεκο. 

Hygge

Ο νέος φούρνος Hygge στα Εξάρχεια 8
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μία ακόμη αξιόλογη προσπάθεια από το σύμπαν της ζύμης εμφανίστηκε στην Ιπποκράτους. H Anne Meurling κατάγεται από τη Σουηδία και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 11 χρόνια. Καθώς της έλειπε κάτι σε φούρνο που να θυμίζει την πατρίδα της αλλά και τη γενικότερη σκανδιναβική προσέγγιση στο σπορ, αποφάσισε να το κάνει μόνη της. Το "Hygge" απέκτησε στέγη σε έναν παλιό, 3 γενεών φούρνο της περιοχής και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο (και με την εξαιρετική Εμμανουέλα Δελατόλα στο ρόλο της head baker), υπό διαφορετική ωστόσο προσέγγιση αλλά με κοινή συνιστώσα την αγάπη για το καλό ψωμί και τα εξίσου ποιοτικά αρτοσκευάσματα.

Starlight Burgers

Μπιφτεκόψωμα από άλλον πλανήτη υπόσχεται το νέο burger spot που άνοιξε στη γωνία της Πραξιτέλους με την Κολοκοτρώνη μερικές εβδομάδες πριν. Καλό το smash burger σε μπριοσένιο ψωμάκι και τραγανές πατάτες και γλυκοπατάτες.  

Διαβάστε Επίσης

Καΐρειον

Κάπου ανάμεσα στο feelgood καφενείο και τη γαστρο-ταβέρνα, το "Καΐρειον" στρέφει τη γευστική προσοχή στην πιο παλιά στοά της Αθήνας. Ξεκάθαρα μαγαζί με vibe γειτονιάς, οικείο και άνετο, εξόχως ταιριαστό με το χωροταξικό του location και παράλληλα προσεκτικά designάτο και ποπ. Φροντισμένη ελληνόστροφη κουζίνα με πινελιές από Βαλκάνια και κοντινή Ανατολή, υπό την επιμέλεια του σεφ Γιώργου Νούσια, με πιάτα που μόνο τυχαία δεν τα λες.

Το εστιατόριο Καΐρειον στην Αθήνα 4

Δοκιμάζεις το ρουστίκ λουκάνικο προβατίνας που καταφθάνει με πουρέ πατάτας, λάχανο τουρσί και μία σπιθάτη μουστάρδα, τα μοσχαρίσια μάγουλα με κριθαράκι και ξηρή μυζήθρα ή το μερακλίδικο τσεβάπ με μαϊντανοσαλάτα. Πλαισιώνεις με ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα.

Osteria Mamma

To "Osteria Mamma" πιάνει πόστο στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος και απλώνεται σε έναν χώρο σχεδόν κινηματογραφικό. Ανοιχτόκαρδο εστιατόριο και ένα σύμπαν που μοιάζει να χωρά εικόνες και λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια των δημιουργών του σε Ρώμη, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάρμα, Μόντενα και Σικελία.

Η σεφ Ελένη Σαράντη παρουσιάζει την ιταλόστροφη γευστική της οπτική, έχοντας περάσει αμέτρητες ώρες για το χειροποίητο κομμάτι και δουλεύοντας πάνω σε κάθε πιάτο. Στο περιεκτικό -12 πιάτα όλα κι όλα- μενού βρίσκεις μεταξύ άλλων προτάσεις που δεν παίζουν αλλού, όπως η πληθωρική cima alla Genovese με άγρια μανιτάρια και τα φροντισμένα μοσχαρίσια ρολάκια saltimbocca που πλαισιώνονται με gnocchi alla Romana.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Osteria Mamma

Σαλαμίνος 64 και Παραμυθιάς, Κεραμεικός
  • Ethnic κουζίνες

Βουλκανιζατέρ

Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Ryotei 118

Γούναρη 118, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Ιούδα Athens

Καρόρη 5, Αθήνα
  • Bars

Καπάνι Μάρκετ

Χίου 29, Μεταξουργείο
  • Εστιατόρια

Nosh

Καψάλη 5, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Starlight

Πραξιτέλους 1, κέντρο
  • Εστιατόρια

Hope So

Σοφοκλή Βενιζέλου 26, Περιστέρι
  • Bars

Secta

Αντήνορος 40, Παγκράτι
  • Bars

Σούλα Rustic Food

Ξάνθης 10, Κυψέλη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

My Cookie Dough: Γλυκιά άφιξη με αέρα Λονδίνου στο αθηναϊκό κέντρο

Η ζύμη μπισκότου γίνεται το νέο viral γλύκισμα της πόλης και να πού πρέπει να πας για να την γευτείς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
05/09/2025

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.