Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.

tavernes8

Ο "Paleos" αφίχθηκε μόλις πριν ένα μήνα στην αρχή της Αδριανού, ατενίζοντας το συναρπαστικό αρχαίο κάλλος της Αθήνας και μαζί μια από τις πλέον τουριστικές της περαντζάδες. Στη θέση του επίσης δικού της και βραχύβιου "Oh Dio" η πάντα δραστήρια Φωτεινή Παντζιά αποφάσισε να αλλάξει πλήρως τη ρότα και να επιστρέψει στα παλιά, ύστερα από την παρότρυνση του συνεταίρου της σε αυτό το εγχείρημα και ιδιοκτήτη της ηλεκτρονικής κάβας botilia.gr Άγγελου Δαμουλιάνου. Ο παππούς του είχε κάποτε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Κεφαλονιάς και είναι επίσης εκείνος που θα δείτε να απεικονίζεται στην όμορφη αφαιρετική τοιχογραφία μπαίνοντας στο μαγαζί. 

Ο χώρος έχει ένα μπροστινό κομμάτι με τραπεζάκια έξω, που αυτήν την εποχή προφυλάσσεται από το κρύο με σόμπες και την ανάλογη επένδυση, και μια μεγάλη μακρόστενη σάλα με σκούρο ξύλο στην επίπλωση, εμφανές τουβλάκι στους τοίχους και ράφια γεμάτα μεταλλικούς τενεκέδες σε στιλ παντοπωλείου να κάνουν μια πρώτη αναφορά στο παρελθόν. Μιαν άλλη κάνει η κλασική παραμάνα που αριβάρει στο τραπέζι φορτωμένη μεζεδάκια για να επιλέξεις: κρουστοί πανάλαφροι γίγαντες κοκκινιστοί, ντολμαδάκια γιαλαντζί με τρυφερό φύλλο, ταραμάς παλιακός, χοντρόκοκος. 

paleos2

Καμία πινελιά μοντερνισμού, καμία εκζήτηση, μονάχα γύρω στις 15 συνταγές που μαζεύτηκαν από φίλους και γνωστούς από διάφορες μεριές της Ελλάδας και μαγειρεύονται από τον σεφ Διονύση Μούσουρα (φωτό πάνω) με πίστη στο πρωτότυπο, νοστιμιά σπιτική και προορισμό τους το κέντρο του τραπεζιού. Η πίτα ημέρας (τυρόπιτα στην περίπτωσή μου) είναι αφράτη και κιμπάρικη θυμίζοντας κυριακάτικο τραπέζι, τα κεφτεδάκια έχουν κι αυτά γεύση καθαρού κιμά από τα παλιά και χυμώδες εσωτερικό, η ρεβυθάδα, απλή, λευκή, με σκόρδο, κρεμμύδι και κύμινο, θέλει κι άλλο μέλωμα για να γίνει περισσότερο ρεβυθάδα και λιγότερο νερουλή σούπα. 

Το παστίτσιο με τη συνταγή του παππού Άγγελου (ή Άντζουλου όπως θα δείτε να αναγράφεται στον κατάλογο) είχε δυστυχώς τελειώσει, βρήκα όμως ωραιότατο μουσακά, ελαφρύ και με τις μελιτζάνες και τις πατάτες του να κρατάνε ευχάριστα στο δάγκωμα. Βρήκα επίσης μελομακάρονα, που εδώ τα σερβίρουν ανεξαρτήτως εποχής σαν μπισκοτάκια που πάνω τους πέφτει καλό μέλι κι έχουν ωραίο παγωτό καϊμάκι για συνοδεία, αλλά και αφράτο εκμέκ με βάση τσουρεκιού, κρεμ πατισερί και καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου να συμπληρώνει τον γλυκό επίλογο. 

paleos4

Δώστε βάση στην τσικουδιά τους που τη φέρνουν από την Κρήτη και στα λίγα αλλά πολύ ενδιαφέροντα κρασιά ήπιας παρέμβασης που επιλέγει ο Άγγελος. Από Πέμπτη μέχρι Σάββατο τα βράδια και τα μεσημέρια της Κυριακής θα φάτε συνοδεία ζωντανής μουσικής (ρεμπέτικα, λαϊκά κλπ), που δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε αυθόρμητο γλέντι όπως παλιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για λίγες ακόμη ημέρες, μπορείς να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/10/2025

Όταν το κοντοσούβλι μπαρμπούνι συνάντησε το ocean negroni

Η cocktail list του Τραβόλτα με την υπογραφή του head bartender και mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου εισάγει νέα δεδομένα στην ποιοτική ψαροφαγία.

Το πιο value for money ρομαντικό δείπνο για βραβείο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, μερικά απ’ αυτά όμως είναι ιδανικά για τετ α τετ όχι μόνο με τη γαστρονομία, αλλά και με το έτερο ήμισυ.

Ο Βεργιώτης που ξέρει από καλό κρέας

Δοκιμάσαμε τις γεύσεις του εστιατορίου που έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από το σωστά ψημένο, εκλεκτό κρέας και ανακαλύψαμε γιατί αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κρεατοφάγο που σέβεται τον εαυτό του.

Η Τρελή Ροδιά: Η νέα άφιξη στα Άνω Πετράλωνα όπου θα φας καλά και φθηνά

Η νέα γαστροταβέρνα των Πετραλώνων είναι ένας ιδανικός γευστικός προορισμός. Δοκιμάσαμε ορισμένα highlights του μενού και ιδού όλα όσα ξεχωρίσαμε.

12 με Τόνο

Ένα μικροσκοπικό στέκι με μεγάλα κότσια, στην εκτός ραντάρ πιάτσα της Νέας Ερυθραίας, μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Matcha Latte: Tο trend της εποχής και πού θα το βρεις στην Αθήνα

Τι είναι το φιστικί ρόφημα που έχει κατακλύσει το feed σου και πού μπορείς να το δοκιμάσεις στην πόλη μας;