Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.

tavernes8

Ο "Paleos" αφίχθηκε μόλις πριν ένα μήνα στην αρχή της Αδριανού, ατενίζοντας το συναρπαστικό αρχαίο κάλλος της Αθήνας και μαζί μια από τις πλέον τουριστικές της περαντζάδες. Στη θέση του επίσης δικού της και βραχύβιου "Oh Dio" η πάντα δραστήρια Φωτεινή Παντζιά αποφάσισε να αλλάξει πλήρως τη ρότα και να επιστρέψει στα παλιά, ύστερα από την παρότρυνση του συνεταίρου της σε αυτό το εγχείρημα και ιδιοκτήτη της ηλεκτρονικής κάβας botilia.gr Άγγελου Δαμουλιάνου. Ο παππούς του είχε κάποτε μια από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Κεφαλονιάς και είναι επίσης εκείνος που θα δείτε να απεικονίζεται στην όμορφη αφαιρετική τοιχογραφία μπαίνοντας στο μαγαζί. 

Ο χώρος έχει ένα μπροστινό κομμάτι με τραπεζάκια έξω, που αυτήν την εποχή προφυλάσσεται από το κρύο με σόμπες και την ανάλογη επένδυση, και μια μεγάλη μακρόστενη σάλα με σκούρο ξύλο στην επίπλωση, εμφανές τουβλάκι στους τοίχους και ράφια γεμάτα μεταλλικούς τενεκέδες σε στιλ παντοπωλείου να κάνουν μια πρώτη αναφορά στο παρελθόν. Μιαν άλλη κάνει η κλασική παραμάνα που αριβάρει στο τραπέζι φορτωμένη μεζεδάκια για να επιλέξεις: κρουστοί πανάλαφροι γίγαντες κοκκινιστοί, ντολμαδάκια γιαλαντζί με τρυφερό φύλλο, ταραμάς παλιακός, χοντρόκοκος. 

paleos2

Καμία πινελιά μοντερνισμού, καμία εκζήτηση, μονάχα γύρω στις 15 συνταγές που μαζεύτηκαν από φίλους και γνωστούς από διάφορες μεριές της Ελλάδας και μαγειρεύονται από τον σεφ Διονύση Μούσουρα (φωτό πάνω) με πίστη στο πρωτότυπο, νοστιμιά σπιτική και προορισμό τους το κέντρο του τραπεζιού. Η πίτα ημέρας (τυρόπιτα στην περίπτωσή μου) είναι αφράτη και κιμπάρικη θυμίζοντας κυριακάτικο τραπέζι, τα κεφτεδάκια έχουν κι αυτά γεύση καθαρού κιμά από τα παλιά και χυμώδες εσωτερικό, η ρεβυθάδα, απλή, λευκή, με σκόρδο, κρεμμύδι και κύμινο, θέλει κι άλλο μέλωμα για να γίνει περισσότερο ρεβυθάδα και λιγότερο νερουλή σούπα. 

Το παστίτσιο με τη συνταγή του παππού Άγγελου (ή Άντζουλου όπως θα δείτε να αναγράφεται στον κατάλογο) είχε δυστυχώς τελειώσει, βρήκα όμως ωραιότατο μουσακά, ελαφρύ και με τις μελιτζάνες και τις πατάτες του να κρατάνε ευχάριστα στο δάγκωμα. Βρήκα επίσης μελομακάρονα, που εδώ τα σερβίρουν ανεξαρτήτως εποχής σαν μπισκοτάκια που πάνω τους πέφτει καλό μέλι κι έχουν ωραίο παγωτό καϊμάκι για συνοδεία, αλλά και αφράτο εκμέκ με βάση τσουρεκιού, κρεμ πατισερί και καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου να συμπληρώνει τον γλυκό επίλογο. 

paleos4

Δώστε βάση στην τσικουδιά τους που τη φέρνουν από την Κρήτη και στα λίγα αλλά πολύ ενδιαφέροντα κρασιά ήπιας παρέμβασης που επιλέγει ο Άγγελος. Από Πέμπτη μέχρι Σάββατο τα βράδια και τα μεσημέρια της Κυριακής θα φάτε συνοδεία ζωντανής μουσικής (ρεμπέτικα, λαϊκά κλπ), που δεν αποκλείεται να εξελιχτεί σε αυθόρμητο γλέντι όπως παλιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
02/12/2025

Καλησπέρα σας, έχετε κάνει "κάποια" κράτηση;

Συνήθως έτσι ξεκινάει η επικοινωνία με το service σε ένα "κάποιο" εστιατόριο της πόλης μας. Μετά ακολουθούν διάφορα. Και καλά, και – δυστυχώς – στραβά…

Τα 1000 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου σύμφωνα με τη La Liste

Ο έγκριτος γαλλικός εστιατορικός θεσμός ξεχωρίζει τους γαστρονομικούς ναούς του τώρα. Ποια ελληνικά σποτ συναντάμε στη φετινή λίστα.

Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής των γαστρονομικών βραβείων Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025

Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της Κύπρου, από το "αθηνόραμα" και τον "Φιλελεύθερο", ανέδειξε για πέμπτη χρονιά τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού με μια λαμπερή τελετή απονομής την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού.

Ένα μητροπολιτικό bar restaurant με ελληνική ψυχή στον Πειραιά

Προορισμός εκλεκτής καλοφαγίας για όσους βολτάρουν στο μεγάλο λιμάνι.