Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας αδελφοποιούνται δημιουργικά

Όταν τα κορυφαία δημιουργικά μυαλά στη γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας σφίγγουν τα χέρια ουσιαστικά.

Μποτρίνι-Παπαζαχαρίας

Θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και δείπνο της χρονιάς αυτή την Four-Hands Michelin Star συνάντηση του Γιώργου Παπαζαχαρία με τον Έκτορα Μποτρίνι στο "Selene" στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της εξαιρετικής οινικής εκδήλωσης "Selene Vedema 2024" που διοργάνωσε ο Όμιλος Katikies και ο Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Οι δύο σεφ που τελευταία έχουν αναπτύξει δυνατή αλληλοεκτίμηση και φιλία μεταξύ τους έβαλαν στο ίδιο μενού μερικές από τα εμβληματικές  τους δημιουργίες, και το αποτέλεσμα ήταν ένα μοναδικό, άψογα συνδυασμένο βαλς ταιριαστών γεύσεων με ήρεμες και εκρηκτικές εναλλαγές.

Selene Vedema 2024

Το δέσιμό τους δε είναι τόσο δυνατό, που θα εκφραστεί με απρόσμενο τρόπο και στο "Delta" στην Αθήνα και στο "Etrusco" στη Κέρκυρα. Ρωτάω τον Μποτρίνι τι του αρέσει στην κουζίνα του Παπαζαχαρία. "Πρώτα απ΄ όλα μου αρέσει το αβάντ γκαρντ πνεύμα του. Είναι ατρόμητος, δεν φοβάται να τσαλακωθεί, κάνει πράγματα πολύ τεχνικά και αρκετές φορές πολύ εξτραβαγκάντ, καταλήγοντας σε μια κουζίνα αντικομφορμιστική. Μου αρέσει πολύ γιατί δουλεύει στο ίδιο πεδίο, με στοιχεία της φύσης ή παραστατικές μιμήσεις εντόμων, διατηρώντας σταθερή τη φιλοσοφία του. Είναι πολύ ωραίο να έχεις προσωπικότητα στη γαστρονομία, σήμερα που ο ένας αντιγράφει τον άλλο. Αν τον γνωρίσει από κοντά θα διαπιστώσεις ότι τα πιάτα του θυμίζουν τον εαυτό του παρ ότι δείχνουν ίσως το αντίθετο μερικές φορές. Τρως όμως ένα πιάτο και λες αυτό θα μπορούσε να είναι του Παπαζαχαρία".

Έκτορας Μποτρίνι

"Μας έφερε πολύ κοντά η αγάπη που του μετέδωσε για τη μαγειρική ο πατέρας του ο Etrusco" μου λέει ο Παπαζαχαρίας "αλλά και οι δυσκολίες που συνάντησε στην καριέρα του. Είναι πολύ διαφορετικός από την εικόνα που βγάζει η τηλεόραση, κολλήσαμε. Χρησιμοποιεί εύστοχα εξαιρετικές πρώτες ύλες εκφράζοντας μαγειρικά τις εικόνες που μαζεύει στα ταξίδια του, όπως λ.χ. τις kokotxa(σ.σ. τα σαγόνια του μπακαλιάρου που αρέσουν στους Βάσκους) που τις εντάσσει ωραία στο δικό του τσιγαρέλι. Δεν αντιγράφει".

Selene Vedema 2024

Που θα καταλήξει αυτό; "Θα ανταλλάξουμε πιάτα στα εστιατόριά μας" μου λένε χαμογελώντας και οι δύο. "Στο μενού του 'Etrusco' θα βάλω το λουλούδι την calla του Γιώργου με μια σάλτσα cacio e pepe" ∙ "του έχω ζητήσει όμως τα 3 αγαπημένα του υλικά  και του πατέρα του για να φτιάξω μ΄αυτά μια σπέσιαλ γέμιση που θα έχει άρωμα Έκτορα και Etrusco" συμπληρώνει ο Παπαζαχαρίας. "Μ' αρέσουν πολύ τα αλλαντικά του και του έχω ζητήσει να μας φτιάξει ‘nduja από τόνο και από χοιρινό, και μαζί με τα άλλα παστά του θα δημιουργήσουμε για το 'Delta' ένα πιάτο αφιερωμένο σ' αυτόν". 

Χειροκροτώντας την αβροφροσύνη τους, κάτι μου λέει ότι είναι έτοιμοι και για άλλα ωραία πράγματα μαζί.

Γιώργος Παπαζαχαρίας

ΥΓ: Σημειώνω επίσης ότι στη διάρκεια αυτού του πολύ σπέσιαλ event, τις σπεσιαλιτέ τους συνόδευσαν μεταξύ άλλων δύο πολύ ξεχωριστά κρασιά σαν τα St. John Amphora 2022 (κομψότατη, πυθαράτη, οξειδωτική φρεσκάδα) του οινοποιείου Βενετσάνου και το Nykteri 2013 του οινοποιείου Καραμολέγκου (υποδειγματική παλαίωση λευκού κρασιού έτσι που να θυμίζει Riesling και Vin Jaune).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.