"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Dominicale Ζάκυνθος

Tέρμα διαδρομής σου δείχνει το gps, προορισμός το εστιατόριο "Dominicale", στο Αργάσι της Ζακύνθου. Βγαίνεις, και μπροστά σου ορθώνεται ένας παραμυθένιος βενετσιάνικος πύργος του 15ου αιώνα σε γλυκιά ώχρα, με ζεματίστρες και περίτεχνα σκαλίσματα, λουσμένος εκείνη την ώρα στον ήλιο του δειλινού. Λίγο χαμηλότερα, το μικρό εκκλησάκι του πύργου με το κουκλίστικο καμπαναριό γίνεται μέρος του θεατρικού σκηνικού, μαζί με την ιστορική ενετική κρήνη, τη λεγόμενη και "κρήνη του Σολωμού", γιατί στον πύργο σύχναζε ο Διονύσιος Σολωμός κι αγαπούσε να γράφει ποιήματα στη γωνιά της, κάτω από μια μουριά. Και για να ολοκληρωθεί η ιστορία, μαθαίνεις ότι αυτός ο πύργος-αγρέπαυλη του βενετσιάνου ευγενούς Δομενεγίνη φιλοξενούσε τις κρυφές συνεδριάσεις των τοπικών μελών της Φιλικής Εταιρείας. Ακριβώς δίπλα, το "Dominicale" μοιάζει κομμάτι του αναγεννησιακού αρχιτεκτονικού συνόλου, καθώς είναι χτισμένο στον ρυθμό των ντομινικάλε, των παλιών ζακυνθινών αρχοντικών που υποδηλώνει τ’ όνομά του. Μεγαλοπρεπές, με μια σειρά από πέτρινες καμάρες και νοσταλγικά χρώματα βενετσιάνικης ώχρας.  

Dominicale Ζάκυνθος

Υπερυψωμένη, ατελείωτη αυλή κάτω από τ΄αστέρια, λίγα δέντρα στο μέτωπο της θάλασσας και διάσπαρτα στο γκαζόν τα τραπέζια με τα λινά sous plats. Στα δυτικά, τα φώτα της πόλης της Ζακύνθου τρεμοπαίζουν στο μούχρωμα του δειλινού κι ένας σαξοφωνίστας έχει ήδη ξεδιπλώσει τις πρώτες νότες του. Η όλη εικόνα ξεφεύγει από κλασικό ελληνικό τοπίο, σε ταξιδεύει σε κλασάτη Μεσόγειο, έχει έναν αέρα από cοstiera amalfitana. Μια αίσθηση που τονίζεται, όταν ο écailler φέρνει στο πλάι σου το τραπεζάκι με τα στρείδια, τ΄ανοίγει επιδέξια και σου τα σερβίρει μ΄ ένα ποτήρι σαμπάνια γι αρχή -δεν τα παραλείπεις, ακόμα και για τη φάση!

Dominicale Ζάκυνθος

Έχεις ήδη φάει με τα μάτια τη λαχταριστή βιτρίνα με τα ψάρια και τα θαλασσινά στο έμπα του εστιατορίου, ρίχνοντας κλεφτά μια ματιά στις εντυπωσιακά λουσάτες εσωτερικές αίθουσες. Η έμφαση στην ολόφρεσκη θαλασσινή πρώτη ύλη είναι εμφανής. 

Dominicale Ζάκυνθος

Η κουζίνα του "Dominicale" κινείται μεταξύ κλασάτης κλασικής ψαροφαγίας και μιας σειράς από πιάτα ελληνικού ρεπερτορίου, δοσμένα με δημιουργική διάθεση από τον έμπειρο σεφ Δημοσθένη Ντάνο. Θα διαλέξεις ό,τι αγαπάς από τη βιτρίνα για σχάρα ή τηγάνι ή θα επιλέξεις ψάρια μαγειρευτά από το μενού, όπως με σάλτσα μπουρδέτο ή με ραβιόλι άγριων χόρτων και σαλτσα αγριομάραθου. Γαρίδες, καλαμάρι και όστρακα βρίσκουν θέση στη μακαρονάδα θαλασσινών με bisque καραβίδας, που είναι και το signature πιάτο του εστιατορίου.  

Dominicale Ζάκυνθος

Αρχίζοντας από τα ωμά, το βελούδινο crudo από μαγιάτικο Ιονίου μέσα σε ζωμό ώριμης ντομάτας με καυτερή πιπεριά, χόρτα σχάρας και καπνιστό χέλι, αναδύει umami φρεσκάδα, μαζί με διακριτικές καπνιστές νότες. Το λαστιχωτό τηγανητό καλαμάρι θα έρθει επάνω σε μια κρέμα από μπριάμ κι ένα πικάντικο ταρτάρ ντομάτας-κάπαρης, σε μια σύνθεση που φωνάζει "ελληνικό καλοκαίρι". Ο ζακυνθινός αστακός είναι άψογα ψημένος, έχει βαθιά νόστιμη σάρκα και ο Ντάνος τον σερβίρει έξυπνα, χωρίς να τον μπλέκει μέσα στο κριθαρότο αγριομάραθου που τον συνοδεύει, ώστε να χαρείς ατόφια τη γεύση του. Μια στείρα μαγειρεύτηκε à la minute σε μπιάνκο και ήρθε με ολοζώντανη τη νόστιμη σάρκα της και ωραίο ζωμό, αν και πιο διακριτικό στην ένταση σκόρδου-λεμονιού απ’ όσο αναζητά η συνταγή. Αλλά η μαστοριά στη σχάρα φάνηκε ιδιαίτερα στη "δύσκολη" σκορπίνα, που διαλέξαμε για ψήσιμο και ήρθε ολόσωστη και ζουμερή. 

Dominicale Ζάκυνθος

Η λίστα κρασιών του "Dominicale" εστιάζει στον ζακυνθινό και ευρύτερα στον ελληνικό αμπελώνα, αλλά υπάρχει και συνέχεια στο walk in κελάρι, όπου διατηρείται μια μικρή συλλογή φιαλών από τον διεθνή αμπελώνα, με έμφαση στα νεοκοσμίτικα, καθώς και μια σειρά από ελληνικές παλαιωμένες φιάλες με ενδιαφέρον. 

Dominicale Ζάκυνθος

Στην κουβέντα μας, η ιδιοκτήτρια και πανταχού παρούσα Νίκη Πλέσσα θα μας πει ότι το εστιατόριο έχει στηθεί με πολλή αγάπη, μεράκι και φροντίδα από την οικογένειά της, πράγμα που φαίνεται, άλλωστε: από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι την κουζίνα και την παραμικρή λεπτομέρεια, όλα δείχνουν ότι στο "Dominicale" έχει δοθεί ψυχή. Με κορυφαία ατού το αξεπέραστο περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, το γεύμα στο Dominicale αποτελεί μια εμπειρία στη Ζάκυνθο, που θα ήθελες να επαναληφθεί.  

"Dominicale", Αργάσι Ζακύνθου, τηλ. 2695042817, dominicale.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Σε αυτό το μεζεδοπωλείο των Άνω Πετραλώνων, το κλασικό είναι το καλύτερο

Παίρνει το όνομά του από ποίημα του Ελύτη, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει γεύση μερακλίδικη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΝΔΡΩΝΗ
05/09/2025

Μια κατακόκκινη βραδιά γαστρονομίας και οίνου στη Μεγάλη Βρεταννία

Τι συμβαίνει όταν η ελληνική τομάτα συναντά το εκλεκτό Ξινόμαυρο σε ένα γευστικό δείπνο;

Στο 'Neropistolo' κάνουν πάρτι με pastries για να μπει σωστά η νέα σεζόν

Το new age bakery του κέντρου επιστρέφει με ένα ολοήμερο πάρτι, γεμάτο ζύμες και μουσικές.

Γιατί τα vegan εστιατόρια κλείνουν ή πλέον βάζουν και κρέας στο μενού τους

Μερικές σκέψεις πάνω στο φαινόμενο, με αφορμή την πρόσφατη στροφή του φημισμένου 'Eleven Madison Park' στη Νέα Υόρκη.

To 'Emiliano Zapata' είναι μια μεξικάνικη έκπληξη στον Κορυδαλλό

Γεύσεις γεμάτες ένταση και ένας πανέμορφος χώρος συνθέτουν ένα ενδιαφέρον δίπτυχο.

Λένε πως στη Νέα Ερυθραία υπάρχει μία από τις ομορφότερες αυλές των ΒΠ

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

Blue Door Taverna: Η ψυχή της κρητικής φιλοξενίας στην Ελούντα

Η ταβέρνα που ζωντανεύει την παράδοση ενός παλιού ψαρόσπιτου και μεταμορφώνεται σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου η κρητική κουζίνα, η φιλοξενία και η θάλασσα γίνονται μία εμπειρία.