4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Nana Princess Κρήτη

Εκείνο που κάνει έναν σεφ να ξεχωρίζει ακόμη και ανάμεσα στην κορυφαία φυλή των 3άστερων, εκτός φυσικά από το εξαιρετικό φαγητό, είναι το concept που κρύβουν τα πιάτα του. Εκείνη η κεντρική ιδέα δηλαδή, που όταν είναι πετυχημένη και αποδίδεται σωστά ενθουσιάζει και η γεύση της σου μένει αξέχαστη. Το σκεφτόμουν με την πρώτη μπουκιά από τον μπακαλιάρο του 3άστερου Γερμανού σεφ Thomas Bühner που μαγείρεψε πρόσφατα μαζί με τον  Παύλο Κυριάκη σ' ένα 4hands στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" του εξαιρετικού ξενοδοχείου "Nana Princess" στη Χερσόνησο. Κι αυτό διότι αφιέρωσε μαεστρικά τη σπεσιαλιτέ του στις υφές των ψαριών, σερβίροντας σούπερ ντελικάτο μπακαλιάρο ψημένο με απόλυτη ακρίβεια sous vide, έτσι που η σάρκα του να εμφανίζεται  μαργαριταρένια και αλαβάστρινη, σφιχτή και καλογυμνασμένη, διακριτικά αλμυρή και όλο απαλότητα ∙ επάνω του, έπαιρνε σκυτάλη κοιλιά τόνου otoro που η σάρκα της ως γνωστόν λιώνει στο στόμα, σ΄ ένα αρμονικό  χέρι – γάντι συνταίριασμα τρυφεράδας, υπέρτατης απαλότητας και αίσθησης  υπαινιχτικού aldente. Τα ντελικάτα ψάρια ήρθαν σερβιρισμένα μ' ένα αφέψημα σαφράν μέσα σε dashi, ποίημα έντασης και νοστιμιάς.

Nana Princess Κρήτη

Το δεύτερο πιάτο που με έστειλε ήταν ο μπλε αστακός σερβιρισμένος σε διάφορες μορφές, ταρτάρ και ψητός. Η ιδέα γύρω από την οποία αναπτύχθηκε η σπεσιαλιτέ, ήταν η βουτιά στη θάλασσα και το ιώδιο του αρώματός της ∙ εκτός από τη γλύκα του αστακού, μια εξπρεσιονιστική σάλτσα φυκιών nori ακτινοβολούσε ιώδιο σε μια σοφιστικέ πικρούτσικη εκδοχή ως τέλειο συμπλήρωμα, και ένα πολύ ξεχωριστό al dente ριζότο γιαπωνέζικου ρυζιού μαγειρεμένο σε μια σχεδόν σιροπιαστή σάλτσα κοτόπουλου  - γαρίδας. Είχε προηγηθεί η γλύκα γαρίδων Κοιλάδας του Παύλου Κυριάκη σερβιρισμένη με τη δροσιστική οξύτητα κίτρινης ντομάτας, τη νοστιμάδα ενός virgin Bloody Mary, και τις πικάντικες τσιμπιές φύλλων γουασάμπι.

Nana Princess Κρήτη

Και το ίδιο το "Eternal Blue" όμως από τη στιγμή της δημιουργίας του είχε σαφή γαστρονομικό προσανατολισμό. Το είχα διαπιστώσει από πέρυσι, αλλά ξαναδοκιμάζοντας την κουζίνα του σεφ Κωνσταντίνου Καραπαναγιώτη φέτος, διαπίστωσα το ψηλό της επίπεδο. Από τη φινέτσα ενός amuse bouche με espuma χελιού και pecan μέχρι τον εξαιρετικό αστακό με τη μοσχοβολιστή σάρκα και την ελαφριά, πολύ αρωματική μπισκ με τραγανή γλυκύτητα καρότου και εσπεριδοειδή. Αμ εκείνο το φαντεζί μπαρμπούνι τηγανισμένο στην εντέλεια έτσι που να ακτινοβολεί το άρωμα της ελληνικής ανωτερότητας, συνδυασμένο με πεντανόστιμη φίνα σάλτσα μπουγιαμπές, απαλή κρέμα κουνουπιδιού και τραγανιστή ζελατίνη με τραγανιστό φαγόπυρο, φυσάει. Στο menu degustation παίζουν και πιο fine comfort ιδέες σαν το μαύρο τραχανότο με ωραία και σωστά μαγειρεμένα θαλασσινά η το ξυνούτσικο βασιλικό καβούρι με πρωτότυπο παγωτό αγγουριού με σέλερι. Προάγγελος ενός άλλου σαν προεπιδόρπιο που συνδυάζει σορμπέ λεμονιού και λάιμ με ζωντανό χυμού βασιλικού.

Nana Princess Κρήτη

www.nanaprincess.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Για απογευματινό τσάι στον Πύργο Βασιλίσσης

Μία αριστοκρατική παρουσίαση με θέμα την παράδοση του απογευματινού τσαγιού κατά το Βρετανικό έθιμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
15/09/2025

O "Κάβος 1964" στα Ίσθμια είναι η ψαροταβέρνα στα καλύτερά της

Κρυμμένη στις παρυφές της παλιάς Ε/Ο Κορίνθου - Επιδαύρου, η κλασική ψαροταβέρνα της οικογένειας Βλάσση παραμένει στον αφρό της ψαροφαγίας χάρη στην αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα και την κορυφαία πρώτη ύλη, την οποία δε διστάζει να δει και με μοντέρνα ματιά.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας 2025: Save the date για τη μεγάλη γαστρονομική γιορτή!

Το "α", οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς σάς προσκαλούν στον πιο δημοφιλή γαστρονομικό θεσμό της χρονιάς, για να γευτείτε προκλητικά μενού σε ειδικές τιμές στα βραβευμένα εστιατόρια της Ελλάδας!

O 'Armando' βγάζει την πίτσα του… out of the box

Μια σειρά από αναπάντεχα pop ups φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πίτσα, στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος.

Πώς το Μαμαλούκα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Θεσσαλονίκης

Όλη η Ελλάδα στο πιάτο, με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα sui generis γευστικό σποτ.

Agora Paths στο Σύνταγμα: Η αρχαία αθηναϊκή αγορά γίνεται πιο σύγχρονη από ποτέ

Πάγκοι με τοπικά προϊόντα, γευσιγνωσίες και κρασί στην καρδιά της Αθήνας, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτή την αυλή του Αιγάλεω ξέρουν τα πάντα για τον μεζέ

Ένα ανακαινισμένο παλιό προσφυγικό σπίτι σερβίρει προσιτές ελληνικές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον απόλυτης χαλαρότητας.