Surf 'n turf-ing σε Λισαβόνα και Κασκάις

Η κουζίνα της Πορτογαλίας έχει μακραίωνη σχέση αγάπης με τη θάλασσα, προβάλλει όμως και ένα ζωηρό γήινο προφίλ σε μαγαζιά για κάθε γούστο και βαλάντιο. Ένα γαστρονομικό city break σε Λισαβόνα και Κασκάις αρκεί για να το αποδείξει.

Λισαβόνα

Στη Λισαβόνα, το "Bairro do Avillez" (bairrodoavillez.pt), στην καρδιά της περιοχής Chiado, είναι μια άτυπη γαστρονομική "γειτονιά", δημιουργία του γνωστού υπερδραστήριου σεφ José Avillez, η οποία στεγάζεται σε εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα έκτασης 1.000 τ.μ.

Maré
© Grupo José Avillez
Το "Maré" του διάσημου Jose Avillez στο Κασκάις είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή

Εδώ θα πάρετε μια γεύση του σύμπαντος του Avillez και της πορτογαλικής μαγειρικής αλεγρίας σε τέσσερα διαφορετικά και βαθιά νόστιμα concepts: το παραδοσιακό "Taberna", το εντυπωσιακό "Páteo" (ταράτσα), όπου ο σεφ παρουσιάζει τις τοπικές γεύσεις με ωραίες δημιουργικές πινελιές, η παμπ "Mini Bar" και η "Pizzaria Lisboa", ιδανική στάση αν ο χρόνος σας για γαστρονομικές "γύρες" είναι περιορισμένος. Είναι σίγουρα η γειτονιά που θα ήθελες να μένεις… Το δε κομψό κρεατοφαγικό "Sala de Corte" (saladecorte.pt) του νέου και επίσης δραστήριου σεφ Luis Gaspar είναι από τα πιο αξιόλογα του είδους στην πόλη, με στιβαρές, έξοχα ψημένες κοπές ωρίμανσης και μια ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών στην κάβα του. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το food hall "Time out Lisboa" (timeoutmarket.com/lisboa), που συγκεντρώνει πλέον κάτω από την ίδια στέγη μερικούς από τους καλύτερους σεφ αλλά και καλλιτέχνες της Λισαβόνας.

Το Κασκάις μπορεί να είναι γνωστό ως η "πορτογαλική Ριβιέρα" με τα πανέμορφα αξιοθέατα, τα κτίρια του 19ου αιώνα και το εντυπωσιακό "Boca do inferno" που το χτυπούν τα κύματα μανιωδώς, ωστόσο, λόγω τοποθεσίας, είναι και σημείο αναφοράς για ψάρι και θαλασσινά.

Το "Maré" (marejoseavillez.pt), επίσης του José Avillez, μοσχοβολά ιώδιο, με τα διαμαντάκια του ωκεανού να φιγουράρουν στον πάγο: από γλυκοφάγωτες γαρίδες carabineros, μύδια και χταπόδι μέχρι αχιβάδες, γυαλιστερές και χηνόμυδα (percebes). Εδώ το πλατό με ψάρια και θαλασσινά είναι έπος!

Προορισμός και το ντιζαϊνάτο "Lota da Esquina" (lotadaesquina.com), όπου ο σεφ Vitor Sobral τιμά και επαναπροσδιορίζει την πορτογαλική κουζίνα σε ένα ιστορικό κτίριο 2.000 τ.μ., με τη θαλασσοφαγία να κρατά τα ηνία σε κλασικές και σύγχρονες βερσιόν, αλλά και νόστιμα κρεατοφαγικά πιάτα. Στην καρδιά των foodies μιλά η Mercado da Villa, η τεράστια κεντρική αγορά της πόλης, όπου θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Όσο για τα περίφημα pastel de nata, ένα από τα πιο λαμπρά τοπικά γαστρονομικά διαμαντάκια, θα απολαύσετε την ωραία κρούστα και την πυκνή, βελούδινη κρέμα τους στην καλύτερη εκδοχή τους, δίπλα σε ωραία χαρμάνια καφέ στο ιστορικό "Garrett Estoril" (garrettestoril. pt), που λειτουργεί από το 1934. Βom proveito!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η Ναταλία Δραγούμη μαθαίνει πώς γλεντάει η Θεσσαλονίκη στο "Mamalouka"

Το εστιατόριο που έγραψε τον ορισμό του πολυπρόσωπου dining στη Θεσσαλονίκη, σερβίρει ελληνικό food for the soul σε κεφάτη, φιλική ατμόσφαιρα, που μπορεί να φιλοξενήσει οικογενειακά, παρεΐστικα, αλλά κι επαγγελματικά γεύματα, με την ίδια ευκολία που μπορεί και να σε ανεβάσει στο τραπέζι από τη μια στιγμή στην άλλη.

26/04/2024

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.