Surf 'n turf-ing σε Λισαβόνα και Κασκάις

Η κουζίνα της Πορτογαλίας έχει μακραίωνη σχέση αγάπης με τη θάλασσα, προβάλλει όμως και ένα ζωηρό γήινο προφίλ σε μαγαζιά για κάθε γούστο και βαλάντιο. Ένα γαστρονομικό city break σε Λισαβόνα και Κασκάις αρκεί για να το αποδείξει.

Λισαβόνα

Στη Λισαβόνα, το "Bairro do Avillez" (bairrodoavillez.pt), στην καρδιά της περιοχής Chiado, είναι μια άτυπη γαστρονομική "γειτονιά", δημιουργία του γνωστού υπερδραστήριου σεφ José Avillez, η οποία στεγάζεται σε εντυπωσιακό μοναστηριακό συγκρότημα έκτασης 1.000 τ.μ.

Maré
© Grupo José Avillez
Το "Maré" του διάσημου Jose Avillez στο Κασκάις είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή

Εδώ θα πάρετε μια γεύση του σύμπαντος του Avillez και της πορτογαλικής μαγειρικής αλεγρίας σε τέσσερα διαφορετικά και βαθιά νόστιμα concepts: το παραδοσιακό "Taberna", το εντυπωσιακό "Páteo" (ταράτσα), όπου ο σεφ παρουσιάζει τις τοπικές γεύσεις με ωραίες δημιουργικές πινελιές, η παμπ "Mini Bar" και η "Pizzaria Lisboa", ιδανική στάση αν ο χρόνος σας για γαστρονομικές "γύρες" είναι περιορισμένος. Είναι σίγουρα η γειτονιά που θα ήθελες να μένεις… Το δε κομψό κρεατοφαγικό "Sala de Corte" (saladecorte.pt) του νέου και επίσης δραστήριου σεφ Luis Gaspar είναι από τα πιο αξιόλογα του είδους στην πόλη, με στιβαρές, έξοχα ψημένες κοπές ωρίμανσης και μια ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών στην κάβα του. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το food hall "Time out Lisboa" (timeoutmarket.com/lisboa), που συγκεντρώνει πλέον κάτω από την ίδια στέγη μερικούς από τους καλύτερους σεφ αλλά και καλλιτέχνες της Λισαβόνας.

Το Κασκάις μπορεί να είναι γνωστό ως η "πορτογαλική Ριβιέρα" με τα πανέμορφα αξιοθέατα, τα κτίρια του 19ου αιώνα και το εντυπωσιακό "Boca do inferno" που το χτυπούν τα κύματα μανιωδώς, ωστόσο, λόγω τοποθεσίας, είναι και σημείο αναφοράς για ψάρι και θαλασσινά.

Το "Maré" (marejoseavillez.pt), επίσης του José Avillez, μοσχοβολά ιώδιο, με τα διαμαντάκια του ωκεανού να φιγουράρουν στον πάγο: από γλυκοφάγωτες γαρίδες carabineros, μύδια και χταπόδι μέχρι αχιβάδες, γυαλιστερές και χηνόμυδα (percebes). Εδώ το πλατό με ψάρια και θαλασσινά είναι έπος!

Προορισμός και το ντιζαϊνάτο "Lota da Esquina" (lotadaesquina.com), όπου ο σεφ Vitor Sobral τιμά και επαναπροσδιορίζει την πορτογαλική κουζίνα σε ένα ιστορικό κτίριο 2.000 τ.μ., με τη θαλασσοφαγία να κρατά τα ηνία σε κλασικές και σύγχρονες βερσιόν, αλλά και νόστιμα κρεατοφαγικά πιάτα. Στην καρδιά των foodies μιλά η Mercado da Villa, η τεράστια κεντρική αγορά της πόλης, όπου θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα. Όσο για τα περίφημα pastel de nata, ένα από τα πιο λαμπρά τοπικά γαστρονομικά διαμαντάκια, θα απολαύσετε την ωραία κρούστα και την πυκνή, βελούδινη κρέμα τους στην καλύτερη εκδοχή τους, δίπλα σε ωραία χαρμάνια καφέ στο ιστορικό "Garrett Estoril" (garrettestoril. pt), που λειτουργεί από το 1934. Βom proveito!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Casta Diva": Μύρισε θάλασσα στη Μηλιώνη

Μία νέα ενδιαφέρουσα πινέζα κάνει την εμφάνισή της εκεί όπου κάποτε συναντούσες το 'Πρυτανείον'.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
12/04/2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η συναρπαστική γαστρονομία της βραδιάς πιάτο πιάτο

Το αποκορύφωμα της 31ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων στο "Athenaeum InterContinental" συντελέστηκε μ’ ένα συναρπαστικό 4 hands γκουρμέ dîner de gala πολλών αστέρων από τους Jacob Jan Boerma και Παύλο Κυριάκη.

Τα πασχαλινά αυγά φέτος φωνάζουν "Ourse"

Η φετινή δημιουργία φέρει την υπογραφή του Σπύρου Πεδιαδιτάκην και πρόκειται για ένα σπασμένο αυγό μέσα από το οποίο βγαίνει η αρκούδα – σήμα του γνωστού pastry shop.

Ένα τραπέζι με γεύσεις Κυκλάδων στο Προεδρικό Μέγαρο

Δέκα Κυκλαδίτες σεφ βρέθηκαν να μαγειρεύουν μαζί στις κoυζίνες του Προεδρικού Μεγάρου, με αποτέλεσμα ένα γεύμα αντιπροσωπευτικό του τόπου τους. Μια εμπνευσμένη ομαδική δουλειά, που δεν συναντάμε συχνά.

Food On: Ένα διαφορετικό τραπέζι στο κέντρο της Αθήνας

Περνώντας ένα βράδυ σε ένα πολύ ξεχωριστό dining event.

Pappu

Κρυμμένο στην ησυχία μιας γειτονιάς στο Περιστέρι, ασκεί έλξη σε όλο το λεκανοπέδιο.

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.