Ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα που πρέπει να δοκιμάσεις

Τα εστιατόρια ιταλικής κουζίνας αυξάνονται στην Αθήνα, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια, προσανατολίζοντας το γευστικό GPS μας από τον Βορρά έως τον Νότο της Γείτονος.

Ιταλική κουζίνα

Η γαστρονομική κουλτούρα της Ιταλίας είναι από τις πιο γοητευτικές και εξωστρεφείς παγκοσμίως κερδίζοντας με την comfort θέρμη, την απλότητα και τη βαθιά νοστιμιά της τους ουρανίσκους των απανταχού γαστροφίλ. Εξάλλου, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό πιάτο από χειροποίητα ζυμαρικά ή μία pizza με φρέσκα υλικά που σε προσκαλεί να την απολαύσεις; Η απάντηση είναι άμεση και αυθόρμητη: Κανείς! Γιατί η ιταλική είναι η πιο αγαπημένη, γοητευτική, ερωτεύσιμη κουζίνα του κόσμου και εμείς ως γείτονες δείχνουμε αφειδώς τα αισθήματά μας για τη γαστρονομική κουλτούρα της Μπότας, ετοιμάζοντας ένα αφιέρωμα με 27 εστιατόρια ιταλικής κουζίνας στην Αθήνα

Ιταλική κουζίνα

Χαρτογραφώντας γαστρονομικά τη χώρα, μπορούμε να τη χωρίσουμε σε τρεις γαστρονομικές περιοχές, βόρεια, κεντρική και νότια, καθεμιά από τις οποίες διαθέτει το δικό terroir, το οποίο προφανώς επηρεάζει και τον χαρακτήρα της παραγωγής και αντανακλάται στα ιταλικά εστιατόρια. Στην κουζίνα της βόρειας Ιταλίας, για παράδειγμα, κυρίαρχα υλικά είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά αφού στην περιοχή εκτρέφονται αρκετά βοοειδή και παράγονται εξαιρετικά τυριά από αγελαδινό γάλα και βούτυρο. Επίσης καταναλώνονται ευρέως τα φρέσκα ζυμαρικά, η πολέντα και το ρύζι δεδομένου ότι το Πιεμόντε είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού της περιοχής.

Η κουζίνα της κεντρικής Ιταλίας έχει αρκετές ομοιότητες με της νότιας, αγαπά το ελαιόλαδο -αφού διαθέτει πολλούς ελαιώνες και αμπελώνες- και αξιοποιεί με ζέση κατσίκια, αρνιά, βοοειδή και χοιρινά που εκτρέφονται εκτενώς σε μια περιοχή που φημίζεται για την υψηλή ποιότητα της παραγωγής της. Στο νότιο τμήμα της χώρας ωστόσο, που θεωρείται και το φτωχότερο της χώρας, τα βοοειδή είναι σπάνια, καταναλώνονται λοιπόν περισσότερο αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο και χρησιμοποιούνται συχνότερα το κατσικίσιο, το πρόβειο και το βουβαλίσιο γάλα. Σημαντικότερη από γαστρονομικής σκοπιάς, θεωρείται η Εμίλια Ρομάνια (βόρεια Ιταλία), γνωστή και με το "παρατσούκλι" "La Grossa" (η παχουλή-τροφαντή) αφού τα προϊόντα που παράγει είναι αναρίθμητα με ναυαρχίδες την περίφημη parmigiano reggiano, το βαλσαμικό ξίδι και το προσούτο Πάρμας, τα οποία είναι προϊόντα ΠΟΠ, που σημαίνει πρακτικά ότι προστατεύονται από ειδική, αυστηρή νομοθεσία. 

Ιταλική κουζίνα

Η βεντάλια των ιταλικών εστιατορίων της Αθήνας που τιμούν τα προϊόντα και τη μαγειρική κληρονομιά της Ιταλίας συνεχώς χρωματίζεται με νέες αφίξεις ενώ οι σταθερές αξίες εμπλουτίζουν τα μενού με πιάτα κλασικά ή μπολιασμένα με δημιουργικές νότες. Vitello tonnato, pinsa Romana, ταλιατέλες ραγού, cacio e pepe και λογιών λογιών πίτσες με αφράτη, κυψελωτή ζύμη, φιγουράρουν στα μενού με antipasti και ελάχιστες-συνήθως- επιλογές σε ψάρι και κρέας, με το γευστικό σενάριο συχνά να συμπληρώνεται από deli με επιλεγμένα προϊόντα. 

Οργανώνουμε λοιπόν τη νόστιμη ατζέντα μας σε ένα ταξίδι με ρετσέτες από όλη την επικράτεια της γείτονος, που μας ακομπανιάρουν στα τραπέζια των ιταλικών εστιατορίων της Αθήνας σε προσεγμένα γευστικά σενάρια.

Δείτε το αφιέρωμά μας στα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Fine Mess' φάγαμε ένα από τα πιο ζημιάρικα πιάτα της σεζόν

Ο λόγος για το Texas Toast, ένα από τα πρώτα στάδια στο νέο degustation menu του σοφιστικέ BBQ spot του Κέντρου, όπου τα low & slow μαγειρέματα σε "δύσκολες" κοπές παραμένουν ένα από τα κρεατοφαγικά hightlights της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
04/10/2025

Οι Έλληνες σεφ που βρίσκονται ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου για το 2025

Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards.

Ο Rasmus Munk είναι -και πάλι- ο καλύτερος σεφ του κόσμου

Ο Σκανδιναβός γευσιπλάστης βρέθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κορυφή των The Best Chef Awards.

Fine Mess

Το σοφιστικέ smokehouse του Κολωνακίου διευρύνει τους μαγειρικούς ορίζοντές του, εντάσσοντας ένα δημιουργικό μενού γευσιγνωσίας στη βεντάλια των επιλογών του, όμως κλου της γευστικής του πρότασης παραμένουν οι σημαιοφόροι της επιτυχίας του, ήτοι τα low & slow μαγειρέματα "δύσκολων" κοπών.

Στο ιστορικό κτήριο 'Κωστής Παλαμάς' του ΕΚΠΑ, υπάρχει πια ένα εστιατόριο ελληνικής κουζίνας

Έχεις δοκιμάσει ποτέ κασσιώτικα ντολμαδάκια και αρνί φρικασέ σε ακαδημαϊκό περιβάλλον;

'Pino': Σπιρτάδα ρωμαϊκής τρατορίας και ωραία πίτσα στη Γλυφάδα

Πήραμε μια πρώτη γεύση από το τι ακριβώς μαγειρεύει ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi στο νέο εστιατόριό του, στα ΝΠ.

Στη Νέα Πεντέλη για το νέο burger spot 'Both Burgers and Buns'

Xειροποίητα ψωμάκια και ζουμερά μπιφτέκια, signature cocktails και hot-dogs, λουκουμάδες και feelgood vibes στα ΒΠ.