Λάμψη αστεριών Michelin στον ουρανό του Ντουμπάι

ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΣΕΛΕΝ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ @ michelinguide

Για πρώτη φορά, ο οδηγός Michelin μοίρασε αστέρια στη Μέση Ανατολή και δε θα μπορούσε να ξεκινήσει από άλλο μέρος, πέρα από το Ντουμπάι. Είναι αλήθεια πως το εμιράτο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικό γαστρονομικό ενδιαφέρον, με ολοένα και περισσότερους σημαντικούς ή δημοφιλείς -με την mainstream έννοια- σεφ και ρεστορατέρ να δραστηριοποιούνται εκεί.

Το The Michelin Guide Dubai 2022 έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη και περιλαμβάνει συνολικά 69 εστιατόρια. Από αυτά, 11 απέσπασαν αστέρια (δύο με 2* και εννιά με 1*), 14 τιμήθηκαν με Bib Gourmand και τα άλλα 44 βρίσκονται στις επιλογές του περίφημο οδηγού.

Τα διάστερα είναι το STAY του Yannick Alléno και το Il Ristorante του Niko Romito. Στο πρώτο, ο σημαντικός Γάλλος σεφ από τα βόρεια προάστια του Παρισιού παρουσιάζει μία less is more κουζίνα που πατά πάντοτε στη γαστρονομική κουζίνα της χώρας του, σε έναν Colonial-style χώρο του Palm Jumeirah.

Στη δεύτερη περίπτωση και το εστιατόριο του Bulgari Resort Hotel, ο χαρισματικός Ιταλός μάγειρας και επιχειρηματίας από το Castel di Sangro έχει εμπιστευτεί απόλυτα τον συμπατριώτη του σεφ Giacomo Amicucci, που σερβίρει σοφιστικέ πιάτα υπό το πρίσμα της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας, με το ψάρι και την pasta να πρωταγωνιστούν στο μενού. 

"Οι επιθεωρητές μας είδα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια παγκοσμίου φήμης σεφ μέχρι τα απλά μπιστρό των φιλικών ντόπιων. Και αυτή είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή για το Ντουμπάι όσο και για τον οδηγό Michelin" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Gwendal Poullennec, που από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει το ρόλο του International Director of The Michelin Guides. 

Μέση Ανατολή, πρώτη φορά

Τι ώθησε τον οδηγό Michelin να εξετάσει μία τέτοια γαστρονομική αγορά; Προφανώς το γεγονός πως το εστιατορικό τοπίο παρουσιάζει μία ταχύρυθμη, δυναμική και παθιασμένη εξέλιξη, συνδυαστικά με την ύπαρξη ενός μεγάλου και εξαιρετικά κινητικού απόδημου πληθυσμού, με πάνω από 200 εθνικότητες - και ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα "επικούρειο καλειδοσκόπιο στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων", σύμφωνα με τον Poullennec.

> Διάβασε ακόμη: Το 'Apoteka' είναι ένα διαφορετικό μπαρ, βγαλμένο από τα 80s

Τα παραπάνω δεν είναι παρά μία επιβεβαίωση της προόδου στην προσφορά φαγητού, με ολοένα και περισσότερα εστιατόρια που σχηματίζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όλα τα βραβευμένα μέρη υπηρετούν ευρωπαϊκές και ασιατικές κουζίνες. Κανένα την τοπική ή κάποια της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Tanpopo

Το τελευταίο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά δίνει στην καθημερινότητα μητροπολιτική αύρα.

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

Στου 'Μαραθωνίτη' για σένιο φρυγαδέλι και παϊδάκι πρόβατο

Στο υπόγειο κουτούκι του Παγκρατίου έχουν βρει την κρεάτινη συνταγή της επιτυχίας και τη σιγοντάρουν με σπιτικό κρασί.

Τα χρυσοσκουφάτα εστιατόρια της Αθήνας

Η κρεμ ντε λα κρεμ της αθηναϊκής εστίασης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τους Χρυσούς Σκούφους 2024.

Η χρυσοσκουφάτη γαστρονομία του Αιγαίου

Η haute cuisine του ελληνικού αρχιπελάγους όπως την ξεχώρισε για φέτος ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας.

Texturas: όταν η γαστρονομία πασπαλίζεται με μαγεία!

Η avant guard της γαστρονομίας δηλώνει ξανά ισχυρό παρόν οδηγώντας τα γευστικά πράγματα προς τα μπρος. Τα κόλπα των σεφ που ζηλεύουν οι ερασιτέχνες της μαγειρικής και φέρνουν τη μαγεία και τη φαντασία στη ρεαλιστική μαγειρική. Η σεφ Natalie Jewell μας εξηγεί πως και γιατί.