Λάμψη αστεριών Michelin στον ουρανό του Ντουμπάι

ΑΣΤΕΡΙΑ ΜΙΣΕΛΕΝ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ @ michelinguide

Για πρώτη φορά, ο οδηγός Michelin μοίρασε αστέρια στη Μέση Ανατολή και δε θα μπορούσε να ξεκινήσει από άλλο μέρος, πέρα από το Ντουμπάι. Είναι αλήθεια πως το εμιράτο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σημαντικό γαστρονομικό ενδιαφέρον, με ολοένα και περισσότερους σημαντικούς ή δημοφιλείς -με την mainstream έννοια- σεφ και ρεστορατέρ να δραστηριοποιούνται εκεί.

Το The Michelin Guide Dubai 2022 έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη και περιλαμβάνει συνολικά 69 εστιατόρια. Από αυτά, 11 απέσπασαν αστέρια (δύο με 2* και εννιά με 1*), 14 τιμήθηκαν με Bib Gourmand και τα άλλα 44 βρίσκονται στις επιλογές του περίφημο οδηγού.

Τα διάστερα είναι το STAY του Yannick Alléno και το Il Ristorante του Niko Romito. Στο πρώτο, ο σημαντικός Γάλλος σεφ από τα βόρεια προάστια του Παρισιού παρουσιάζει μία less is more κουζίνα που πατά πάντοτε στη γαστρονομική κουζίνα της χώρας του, σε έναν Colonial-style χώρο του Palm Jumeirah.

Στη δεύτερη περίπτωση και το εστιατόριο του Bulgari Resort Hotel, ο χαρισματικός Ιταλός μάγειρας και επιχειρηματίας από το Castel di Sangro έχει εμπιστευτεί απόλυτα τον συμπατριώτη του σεφ Giacomo Amicucci, που σερβίρει σοφιστικέ πιάτα υπό το πρίσμα της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας, με το ψάρι και την pasta να πρωταγωνιστούν στο μενού. 

"Οι επιθεωρητές μας είδα από τα πιο πολυτελή εστιατόρια παγκοσμίου φήμης σεφ μέχρι τα απλά μπιστρό των φιλικών ντόπιων. Και αυτή είναι μία πραγματικά ιστορική στιγμή για το Ντουμπάι όσο και για τον οδηγό Michelin" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Gwendal Poullennec, που από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχει το ρόλο του International Director of The Michelin Guides. 

Μέση Ανατολή, πρώτη φορά

Τι ώθησε τον οδηγό Michelin να εξετάσει μία τέτοια γαστρονομική αγορά; Προφανώς το γεγονός πως το εστιατορικό τοπίο παρουσιάζει μία ταχύρυθμη, δυναμική και παθιασμένη εξέλιξη, συνδυαστικά με την ύπαρξη ενός μεγάλου και εξαιρετικά κινητικού απόδημου πληθυσμού, με πάνω από 200 εθνικότητες - και ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα "επικούρειο καλειδοσκόπιο στην πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων", σύμφωνα με τον Poullennec.

> Διάβασε ακόμη: Το 'Apoteka' είναι ένα διαφορετικό μπαρ, βγαλμένο από τα 80s

Τα παραπάνω δεν είναι παρά μία επιβεβαίωση της προόδου στην προσφορά φαγητού, με ολοένα και περισσότερα εστιατόρια που σχηματίζουν μία πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως όλα τα βραβευμένα μέρη υπηρετούν ευρωπαϊκές και ασιατικές κουζίνες. Κανένα την τοπική ή κάποια της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτω στον Πειραιά… στον "Papafigo"

Από ναυτικό όρο δανείζεται το όνομά του το θαλασσινής κατεύθυνσης ρακάδικο που ξεκίνησε πρόσφατα την πλεύση του στην πειραιώτικη Ακτή Μουτσοπούλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
27/01/2023

"Κikko": Ξεδιπλώνοντας γευστικές πτυχές της ιαπωνικής κουλτούρας

Big in Japan νοστιμιές και εξωτικό feeling στο Παλαιό Φάληρο.

Ποιος θα είναι ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος του 2023;

Mια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining θα αναδείξει τον Έλληνα Οινοχόο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Οι κυρίαρχες τάσεις στη γαστρονομία και τον τουρισμό στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Ένα πλούσιο τριήμερο με πλήθος παραγωγών, εκπρόσωπους επιχειρήσεων από τον κλάδο της λιανικής, της εστίασης, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, σεμινάρια μαγειρικής και συζητήσεις που εστιάζουν στις κυρίαρχες γαστρονομικές τάσεις.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου: Ένας και πλέον αιώνας συνεταιριστικής παράδοσης και δημιουργίας

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στο μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του Πηλίου, τη Ζαγορά, το 1916 από 199 κατοίκους της περιοχής, εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του εξυπηρετώντας πλέον συνολικά περισσότερα από 800 μέλη.

Napul’è

Το ιταλιάνικο εστιατόριο της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio έχει αυθεντικότητα στηριγμένη σε εξαιρετικά ιταλικά προϊόντα και είναι αγαπημένο στέκι των σεφ της Αθήνας, με αστεράτες πίτσες, ριζότο, μακαρονάδες και άλλα ωραία.

Ο Κώστας Κούφαλης είναι ο νέος chef de cuisine της "Σπονδής"

Εσωτερική μεταγραφή στην κουζίνα του βραβευμένου εστιατορίου.