3 μεγάλοι σεφ στην Ίο

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Στυλιανουδάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου δίνουν φέτος το «παρών» στο όμορφο κυκλαδονήσι που υποδέχεται το καλοκαίρι με ανανεωμένο γευστικό πρόσωπο.

tsiotinis Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την Ίο τα τελευταία χρόνια να διαμορφώνει αργά και προσεκτικά ένα διαφορετικό γευστικό πρόσωπο, πιο ώριμο σε σχέση με το παρελθόν. Οι αξιόλογες προσπάθειες ήταν μέχρι πρότινος μεμονωμένες ("Ιθaka", "Grandma’s"), φέτος ωστόσο φαίνεται να φυσά ένας δυνατός αέρας γαστρονομικής ανανέωσης στο όμορφο κυκλαδονήσι. Φρεσκοβραβευμένος για μια ακόμα φορά από τους Χρυσούς Σκούφους, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το πολυτελές ξενοδοχείο "Calilo" που ανήκει στο πλούσιο portfolio του ομίλου Luxurios και θα ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές Ιουνίου. "Ερωτεύτηκα το ξενοδοχείο από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα, τόσο για την ατμόσφαιρα όσο και για την μοναδική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Θα επιμελούμαι τη γευστική πρόταση συνολικά, ξεκινώντας από το πρωινό με πολλά ελληνικά προϊόντα και το all day εστιατόριο που θα σερβίρει fine comfort ελληνική κουζίνα. Αργότερα μέσα στη σεζόν θα λειτουργήσει και το πιο επίσημο εστιατόριο του ξενοδοχείου με chef de cuisine τον συνεργάτη μου Σπύρο Τζίλη, που θα σερβίρει αποκλειστικά menu degustation με κόνσεπτ "33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια”. Τα πιάτα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο κάθε μενού θα είναι και ένα μικρό tour στις Κυκλάδες, με "σταθμούς” όπως η Μύκονος (κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φρέσκα βότανα και χειροποίητο λαρδί), η Τήνος (κροκέτες κολοκυθιού με τηνιακό αλλαντικό σαλτσίτσι και κρέμα καπνιστού τυριού) και φυσικά η Ίος (κατσικάκι νιώτικο στα κάρβουνα με χειροποίητο κριθαράκι μερμιτζέλι και λαχανικά κονφί)". 

stylianoudakis
Γιώργος Στυλιανουδάκης

Λιμάνι στην Ίο πιάνει όμως για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και ο έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης που θα επιμελείται της κουζίνας στο "Ios Club" προτείνοντας πιάτα στο χαρακτηριστικό μοντέρνο ελληνικό του ύφος. "Δεν είναι καινούργιο μαγαζί, ωστόσο η θέα του πραγματικά κόβει την ανάσα και οι ιδιοκτήτες θέλουν να αναβαθμίσουν τη γευστική πρόταση. Κάποια από τα πιάτα που σχεδιάζω για τα τέλη Μαΐου οπότε και θα ξεκινήσουμε, είναι το ριζότο δημητριακών με ζωμό λαχανικών, κολοκυθάκι, μανιτάρι και γραβιέρα, και ο μουσακάς με μάγουλα μπρεζέ που θα σερβίρουμε μέσα σε μελιτζάνα και θα σκεπάζουμε με χλιαρή μπεσαμέλ. Παράλληλα σκοπεύω να χρησιμοποιήσω και κάποια από τα τοπικά προϊόντα όπως τα νιώτικα τυριά αλλά και τους κολοκυθοανθούς που θα σερβίρουμε τηγανιτούς και γεμιστούς με ψαρικά".

Evangelou
Σωτήρης Ευαγγέλου

Για δεύτερη σεζόν δίνει το "παρών" στο νησί ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος θα δημιουργήσει και φέτος το μενού για το εστιατόριο "Grandma’s" (Top Notch 2022) στο καλό ξενοδοχείο Liostasi. "Θυμάμαι ήταν βράδυ χειμώνα όταν πρωτοβρέθηκα στο νησί, όμως το αγάπησα κατευθείαν γιατί έχει μια ανεμελιά και ταυτόχρονα κάτι αναρχικό που εμένα μου ταιριάζει πολύ. Μου αρέσουν πολύ οι παραλίες της Ίου, οι βραδιές στη Χώρα αλλά και το γεγονός πως διατηρεί ακόμα σε κάποια σημεία τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Έχει επίσης κάποια δικά της προϊόντα, όπως τα τυριά, η φάβα και το άνυδρο ντοματάκι, που αν και είναι σε περιορισμένες ποσότητες προσπαθώ έστω και με δυσκολία να χρησιμοποιώ για τα μενού μου. Και φέτος στο "Grandma’s” θα παρουσιάσω από τις αρχές Μαΐου την δική μου οπτική για την ελληνική και περισσότερο την κυκλαδίτικη κουζίνα, με πιάτα όπως ο κόκκορας γεμιστός με ψωμί, κρεμμύδι, συκωτάκια και πουρέ κρεμμυδιών που εμπνέεται από το κλασικό κυκλαδίτικο πατίδο".  
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα μαγαζιά της Αθήνας που είναι viral στο TikTok (και γιατί συμβαίνει αυτό)

Αναφορές στην ποπ κουλτούρα, πρωτότυπη αισθητική ή πιάτα που σε προκαλούν να τα βγάλεις φωτογραφία. Ποια είναι τα μαγαζιά της Αθήνας που συγκεντρώνουν πολλά likes και γιατί.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
14/10/2025

Το Ex Machina γίνεται 2 ετών και το γιορτάζει με έναν εκλεκτό καλεσμένο

Δύο κεράκια στην τούρτα για το sui generis εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά, με ένα ξεχωριστό dinner στις 25 Οκτωβρίου.

Στο 'Dopios Glyfada' για μεζεδοφαγία με φαντασία κι εντοπιότητα διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια

Δεύτερη έδρα για το δημοφιλές new style μεζεδοπωλείο που συνεχίζει το ταξίδι του στα νότια προάστια της πόλης.

Ένα μικρό εστιατόριο με μεγάλα κότσια στη Νέα Ερυθραία

Δίπλα ακριβώς στο οικογενειακό ιχθυοπωλείο, ο σεφ Μιχάλης Κεχαγιόγλου μας προκαλεί να δούμε με άλλο μάτι την έννοια του ψαρομεζέ, μέσα από ένα μενού 12 πιάτων μοντέρνας ψαροφαγίας, που αλλάζουν κάθε 12 μέρες.

Για λίγες ακόμη ημέρες, μπορείς να δοκιμάσεις τα καλύτερα εστιατόρια σε σπέσιαλ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς ολοκληρώνεται στις 15/10. Προλαβαίνετε να δοκιμάσετε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές.

Όταν το κοντοσούβλι μπαρμπούνι συνάντησε το ocean negroni

Η cocktail list του Τραβόλτα με την υπογραφή του head bartender και mixologist Δημήτρη Παπαϊωάννου εισάγει νέα δεδομένα στην ποιοτική ψαροφαγία.

Το πιο value for money ρομαντικό δείπνο για βραβείο

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, με βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα να σχεδιάζουν ειδικά μενού σε εξαιρετικές τιμές, μερικά απ’ αυτά όμως είναι ιδανικά για τετ α τετ όχι μόνο με τη γαστρονομία, αλλά και με το έτερο ήμισυ.