3 μεγάλοι σεφ στην Ίο

Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Γιώργος Στυλιανουδάκης και Σωτήρης Ευαγγέλου δίνουν φέτος το «παρών» στο όμορφο κυκλαδονήσι που υποδέχεται το καλοκαίρι με ανανεωμένο γευστικό πρόσωπο.

tsiotinis Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την Ίο τα τελευταία χρόνια να διαμορφώνει αργά και προσεκτικά ένα διαφορετικό γευστικό πρόσωπο, πιο ώριμο σε σχέση με το παρελθόν. Οι αξιόλογες προσπάθειες ήταν μέχρι πρότινος μεμονωμένες ("Ιθaka", "Grandma’s"), φέτος ωστόσο φαίνεται να φυσά ένας δυνατός αέρας γαστρονομικής ανανέωσης στο όμορφο κυκλαδονήσι. Φρεσκοβραβευμένος για μια ακόμα φορά από τους Χρυσούς Σκούφους, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το πολυτελές ξενοδοχείο "Calilo" που ανήκει στο πλούσιο portfolio του ομίλου Luxurios και θα ανοίξει τις πόρτες του στις αρχές Ιουνίου. "Ερωτεύτηκα το ξενοδοχείο από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκα, τόσο για την ατμόσφαιρα όσο και για την μοναδική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Θα επιμελούμαι τη γευστική πρόταση συνολικά, ξεκινώντας από το πρωινό με πολλά ελληνικά προϊόντα και το all day εστιατόριο που θα σερβίρει fine comfort ελληνική κουζίνα. Αργότερα μέσα στη σεζόν θα λειτουργήσει και το πιο επίσημο εστιατόριο του ξενοδοχείου με chef de cuisine τον συνεργάτη μου Σπύρο Τζίλη, που θα σερβίρει αποκλειστικά menu degustation με κόνσεπτ "33 πιάτα από τα 33 κυκλαδονήσια”. Τα πιάτα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο κάθε μενού θα είναι και ένα μικρό tour στις Κυκλάδες, με "σταθμούς” όπως η Μύκονος (κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φρέσκα βότανα και χειροποίητο λαρδί), η Τήνος (κροκέτες κολοκυθιού με τηνιακό αλλαντικό σαλτσίτσι και κρέμα καπνιστού τυριού) και φυσικά η Ίος (κατσικάκι νιώτικο στα κάρβουνα με χειροποίητο κριθαράκι μερμιτζέλι και λαχανικά κονφί)". 

stylianoudakis
Γιώργος Στυλιανουδάκης

Λιμάνι στην Ίο πιάνει όμως για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι και ο έμπειρος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης που θα επιμελείται της κουζίνας στο "Ios Club" προτείνοντας πιάτα στο χαρακτηριστικό μοντέρνο ελληνικό του ύφος. "Δεν είναι καινούργιο μαγαζί, ωστόσο η θέα του πραγματικά κόβει την ανάσα και οι ιδιοκτήτες θέλουν να αναβαθμίσουν τη γευστική πρόταση. Κάποια από τα πιάτα που σχεδιάζω για τα τέλη Μαΐου οπότε και θα ξεκινήσουμε, είναι το ριζότο δημητριακών με ζωμό λαχανικών, κολοκυθάκι, μανιτάρι και γραβιέρα, και ο μουσακάς με μάγουλα μπρεζέ που θα σερβίρουμε μέσα σε μελιτζάνα και θα σκεπάζουμε με χλιαρή μπεσαμέλ. Παράλληλα σκοπεύω να χρησιμοποιήσω και κάποια από τα τοπικά προϊόντα όπως τα νιώτικα τυριά αλλά και τους κολοκυθοανθούς που θα σερβίρουμε τηγανιτούς και γεμιστούς με ψαρικά".

Evangelou
Σωτήρης Ευαγγέλου

Για δεύτερη σεζόν δίνει το "παρών" στο νησί ο σπουδαίος και πολυβραβευμένος σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, ο οποίος θα δημιουργήσει και φέτος το μενού για το εστιατόριο "Grandma’s" (Top Notch 2022) στο καλό ξενοδοχείο Liostasi. "Θυμάμαι ήταν βράδυ χειμώνα όταν πρωτοβρέθηκα στο νησί, όμως το αγάπησα κατευθείαν γιατί έχει μια ανεμελιά και ταυτόχρονα κάτι αναρχικό που εμένα μου ταιριάζει πολύ. Μου αρέσουν πολύ οι παραλίες της Ίου, οι βραδιές στη Χώρα αλλά και το γεγονός πως διατηρεί ακόμα σε κάποια σημεία τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Έχει επίσης κάποια δικά της προϊόντα, όπως τα τυριά, η φάβα και το άνυδρο ντοματάκι, που αν και είναι σε περιορισμένες ποσότητες προσπαθώ έστω και με δυσκολία να χρησιμοποιώ για τα μενού μου. Και φέτος στο "Grandma’s” θα παρουσιάσω από τις αρχές Μαΐου την δική μου οπτική για την ελληνική και περισσότερο την κυκλαδίτικη κουζίνα, με πιάτα όπως ο κόκκορας γεμιστός με ψωμί, κρεμμύδι, συκωτάκια και πουρέ κρεμμυδιών που εμπνέεται από το κλασικό κυκλαδίτικο πατίδο".  
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η ορδή των micro-bakeries …και το τέλος της μπαγκέτας;

Νεο-αρτοποιοί γεμίζουν τα ράφια με ζυμάρια μακράς ωρίμανσης και οργανικά αλεύρια, αφήνοντας τη μπαγκέτα εκτός παιχνιδιού, οι νέοι δεν αγοράζουν ψωμί καθημερινά, και το προκάτ sliced bread κερδίζει έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/12/2025

Το Πιάτο της Εβδομάδας: Χταπόδι alla Luciana στο Mercato

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Η Ιρλανδία του σεφ Angelo Vagiotis

Ο μεγαλωμένος στη Λιβαδειά αλλά ξενιτεμένος στην Ιρλανδία σεφ του "The Pullman Restaurant", που στεγάζεται σε δύο βαγόνια του Orient Express στο "Glenlo Abbey Hotel & Estate" του Galway, μας ξεναγεί στη θετή πατρίδα του.

La Pasteria & Make-A-Wish: Η ιταλική γεύση συναντά τη δύναμη της ευχής

Μια από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες ιταλικής κουζίνας στην Ελλάδα συνεχίζει τη συνεργασία της με το Make-A-Wish (Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος) συνδυάζοντας την απόλαυση μιας απλής εξόδου για φαγητό με την προσφορά.

"Ydoron": τι γεύση έχει το μοναδικό steak house ψαριού της Αθήνας;

Μια διαφορετική πρόταση κάνει ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Αποστολάκης, στεγάζοντας την κουλτούρα της ωρίμανσης των ψαριών σε ένα ατμοσφαιρικό οίκημα επί της Ερμού στο Μοναστηράκι.

Εορταστικά μενού, απογευματινό τσάι και βραδιές όπερας με την υπογραφή της Μεγάλης Βρεταννίας

Με μια παλέτα εμπειριών που συνδυάζουν υψηλή γαστρονομία, μουσική και διαχρονική πολυτέλεια, η Μεγάλη Βρεταννία μετατρέπει τις γιορτές σε μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Λαμπερές γιορτές στο εστιατόριο "Colonial"

Ο πιο λαμπερός μήνας της χρονιάς μάς οδηγεί προς τα νότια, για να γιορτάσουμε μοναδικά τις φωτεινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στον στολισμένο χώρο του εστιατορίου στο Golf Γλυφάδας.