
Πιο αεράτο και πιο νόστιμο, ένα από τα πιο sui generis λόγω θέσης εστιατόρια των Αθηνών χτυπάει δέκα στον πίνακα της «Φθηνής Γαστρονομίας». Γεύσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Ανατολή με την επιμέλεια της Μυρσίνης Λαμπράκη.

Ο «Πράσινος Λόφος» είναι ένα πολύ ξεχωριστό εστιατόριο. Βρίσκεται σε μια άγνωστη γωνιά του Αλίμου, στο λόφο Τρουμπάρι που τον ξέρουν μόνο οι άνθρωποι της γειτονιάς, και είναι περικυκλωμένο από πεύκα. Έτσι λοιπόν όπως κάθεσαι στις φερ-φορζέ πολυθρόνες και ακουμπάς σχεδόν με τα χέρια τις πευκοβελόνες, είναι σαν να φεύγεις ξαφνικά στην εξοχή, σ’ ένα μέρος cool και χαλαρωτικό που δεν το περιμένεις μέσα στην πόλη – έχει μια γλυκιά αθωότητα. Το πρωτογνωρίσαμε όταν στην πρώτη του φάση επιμελήθηκε το μενού του ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Τώρα ο «Πράσινος Λόφος» λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και την επιμέλεια της κουζίνας έχει η Μυρσίνη Λαμπράκη. Ο χώρος έχει γίνει πιο αεράτος, οι κουρτίνες έχουν φύγει και το εξοχικό περίπτερο του «Πράσινου Λόφου» αναπνέει.

Ξεκινήσαμε να τσιμπολογάμε, και μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, διότι στο ορεκτικό καλωσόρισμα υπάρχει μια μαϊντανοσαλάτα με ξύσμα lime όλο χρώμα και άρωμα, ένας εκφραστικός συνδυασμός ντοματοπιπερένιας σάλτσας με βουτυράτη φέτα, κι ένα γήινο χούμους με δροσιστική πινελιά γιαουρτιού. Το μενού έχει πολλές επιλογές και πολύ γλυκές τιμές, με γεύσεις που κινούνται ανάμεσα σε Κρήτη, μοντέρνα Ελλάδα, εγγύς αλλά και πιο μακρινή Ανατολή. Μπορεί στα πολύ όμορφα τηγανισμένα χορτοκαλτσουνάκια να περίμενα περισσότερο άρωμα, αλλά δεν έχω κανένα παράπονο από τη «χανιώτικη τούρτα»: άψογη ζύμη σαν χωριάτικο ψωμί και πεντανόστιμο συνταίριασμα κατσικιού –σαν βραστό μοιάζει– που λιώνει στο στόμα, με γραβιέρα, κρητική μαλάκα και ξινομυζήθρα. Νότα πιο σύγχρονη το ψητό ταλαγάνι με μια ωραία, πυκνή μαρμελάδα lime πασπαλισμένη με ροζ πιπέρι. Το κεφάλαιο σαλάτες έχει πολλούς πειρασμούς, μεταξύ των οποίων πολύ καλή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πληθωρικά δροσιστική φατούς.
Από τα κεμπάπ προτείνω οπωσδήποτε το γιαουρτλού, όπου το ωραίο αρνίσιο κρέας αρωματίζεται με βουβαλίσιο βούτυρο. Το οφτό αρνάκι είναι ένα καραμελωμένο λουκούμι που έρχεται μέσα σε χάρτινη «βάρκα» μαζί με αρωματικότατες, όλο umami, μελωμένες πατάτες φούρνου, αρωματισμένες με πορτοκάλι. Τελείωμα με τραγανό και ελαφροσιροπιασμένο κιουνεφέ – τόσο ωραίο δεν έχω ξαναφάει εν Ελλάδι.
(+) Ο συνδυασμός πράσινο, ποιοτική κουζίνα και γλυκές τιμές είναι ακαταμάχητος. (-) Χρειάζεται περισσότερη τόλμη στο καρύκευμα, ώστε σπεσιαλιτέ σαν το κοτόπουλο ταντούρι ή το πέρσικο βασιλικό ρύζι να αποκτήσουν τον αισθησιασμό της Ανατολής.