Πράσινος Λόφος

Πιο αεράτο και πιο νόστιμο, ένα από τα πιο sui generis λόγω θέσης εστιατόρια των Αθηνών χτυπάει δέκα στον πίνακα της «Φθηνής Γαστρονομίας». Γεύσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Ανατολή με την επιμέλεια της Μυρσίνης Λαμπράκη.

Πράσινος Λόφος

Πιο αεράτο και πιο νόστιμο, ένα από τα πιο sui generis λόγω θέσης εστιατόρια των Αθηνών χτυπάει δέκα στον πίνακα της «Φθηνής Γαστρονομίας». Γεύσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Ανατολή με την επιμέλεια της Μυρσίνης Λαμπράκη.

Πράσινος Λόφος - εικόνα 1

Ο «Πράσινος Λόφος» είναι ένα πολύ ξεχωριστό εστιατόριο. Βρίσκεται σε μια άγνωστη γωνιά του Αλίμου, στο λόφο Τρουμπάρι που τον ξέρουν μόνο οι άνθρωποι της γειτονιάς, και είναι περικυκλωμένο από πεύκα. Έτσι λοιπόν όπως κάθεσαι στις φερ-φορζέ πολυθρόνες και ακουμπάς σχεδόν με τα χέρια τις πευκοβελόνες, είναι σαν να φεύγεις ξαφνικά στην εξοχή, σ’ ένα μέρος cool και χαλαρωτικό που δεν το περιμένεις μέσα στην πόλη – έχει μια γλυκιά αθωότητα. Το πρωτογνωρίσαμε όταν στην πρώτη του φάση επιμελήθηκε το μενού του ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Τώρα ο «Πράσινος Λόφος» λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και την επιμέλεια της κουζίνας έχει η Μυρσίνη Λαμπράκη. Ο χώρος έχει γίνει πιο αεράτος, οι κουρτίνες έχουν φύγει και το εξοχικό περίπτερο του «Πράσινου Λόφου» αναπνέει.

Πράσινος Λόφος - εικόνα 2

Ξεκινήσαμε να τσιμπολογάμε, και μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, διότι στο ορεκτικό καλωσόρισμα υπάρχει μια μαϊντανοσαλάτα με ξύσμα lime όλο χρώμα και άρωμα, ένας εκφραστικός συνδυασμός ντοματοπιπερένιας σάλτσας με βουτυράτη φέτα, κι ένα γήινο χούμους με δροσιστική πινελιά γιαουρτιού. Το μενού έχει πολλές επιλογές και πολύ γλυκές τιμές, με γεύσεις που κινούνται ανάμεσα σε Κρήτη, μοντέρνα Ελλάδα, εγγύς αλλά και πιο μακρινή Ανατολή. Μπορεί στα πολύ όμορφα τηγανισμένα χορτοκαλτσουνάκια να περίμενα περισσότερο άρωμα, αλλά δεν έχω κανένα παράπονο από τη «χανιώτικη τούρτα»: άψογη ζύμη σαν χωριάτικο ψωμί και πεντανόστιμο συνταίριασμα κατσικιού –σαν βραστό μοιάζει– που λιώνει στο στόμα, με γραβιέρα, κρητική μαλάκα και ξινομυζήθρα. Νότα πιο σύγχρονη το ψητό ταλαγάνι με μια ωραία, πυκνή μαρμελάδα lime πασπαλισμένη με ροζ πιπέρι. Το κεφάλαιο σαλάτες έχει πολλούς πειρασμούς, μεταξύ των οποίων πολύ καλή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι και πληθωρικά δροσιστική φατούς.

Από τα κεμπάπ προτείνω οπωσδήποτε το γιαουρτλού, όπου το ωραίο αρνίσιο κρέας αρωματίζεται με βουβαλίσιο βούτυρο. Το οφτό αρνάκι είναι ένα καραμελωμένο λουκούμι που έρχεται μέσα σε χάρτινη «βάρκα» μαζί με αρωματικότατες, όλο umami, μελωμένες πατάτες φούρνου, αρωματισμένες με πορτοκάλι. Τελείωμα με τραγανό και ελαφροσιροπιασμένο κιουνεφέ – τόσο ωραίο δεν έχω ξαναφάει εν Ελλάδι.

(+) Ο συνδυασμός πράσινο, ποιοτική κουζίνα και γλυκές τιμές είναι ακαταμάχητος. (-) Χρειάζεται περισσότερη τόλμη στο καρύκευμα, ώστε σπεσιαλιτέ σαν το κοτόπουλο ταντούρι ή το πέρσικο βασιλικό ρύζι να αποκτήσουν τον αισθησιασμό της Ανατολής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα ιταλικά εστιατόρια της παραλίας

Από το Παλαιό Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, αυτά τα μέρη πλαισιώνουν την comfort κουζίνα της Μπότας με τον αέρα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Κάτι νόστιμο συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Fuga

H σεφ Yuka Aoyama σε υποδέχεται για 4 βραδιές, με 2 μενού, σε 1 αξέχαστη εμπειρία, στον Κήπο του Μεγάρου.

Στη Σαλαμίνα υπάρχει ένα ουζερί που αξίζει την προσοχή σου

Ό,τι πρέπει για μια νόστιμη απόδραση σε ένα off Broadway νησί.

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

"Μαραμπού": Η φιλοσοφία του αληθινού παγωτού

Όταν το όνειρο για παγωτό γίνεται πραγματικότητα.

Στο Solo Gelato τρώμε παγωτό με μεράκι από γενιά σε γενιά

Στην τζελατερία που βρίσκεται στην καρδιά του Χαλανδρίου, το παγωτό είναι οικογενειακή υπόθεση.

"Georgios Galifianakis": Στον "βασιλιά της κρέμας" ξέρουν και από έξοχο παγωτό

Στα ζαχαροπλαστεία "Georgios Galifianakis" με μακρά ιστορία στην δημιουργία σιροπιαστών και άλλων γλυκών καταφέρνουν να φτιάχνουν, εδώ και δεκαετίες, παγωτό που λιώνει όχι μόνο στο στόμα, αλλά και στην καρδιά.