
Αν το ελληνικό πνεύμα αναδύεται μέσα από πράσινες τηγανητές ελιές με φέτα, γιατί να «ζαλίζεται» από ένα ριζότο με μανιτάρια; Μπορεί να χαλαρώνεις στην έξω καρδιά βεράντα της «Ελιάς», αλλά στη γεύση θέλεις περισσότερα.

Τώρα το καλοκαίρι η περαντζάδα της Βουλιαγμένης μοιάζει με κεφάτη παραλία γευστικής διασκέδασης σε νησί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ολοκαίνουργια «Ελιά». Πήρε τη θέση της «Ίμβρου» και ο χώρος φωτίστηκε, άλλαξε ριζικά κι έγινε μια κομψή και λιτή μοντέρνα ταβέρνα, με φυσικό σκηνικό τους κορμούς πεύκων μπροστά της.
Αν υπάρχει ένα signature πιάτο στην «Ελιά», αυτό είναι οι τηγανητές ελιές με τυρί. Μολονότι είναι απλό, η καλοζυγισμένη αψάδα πράσινης ελιάς, κρυμμένης με φέτα σε κουρκούτι, του δίνει προσωπικότητα. Ωστόσο, αν και υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεύσεις, το μενού δεν έχει το χαρακτήρα που θα περίμενες από τον προσδιορισμό στον τίτλο του μαγαζιού «Greek food collection». Τι δουλειά έχουν εδώ το ριζότο με μανιτάρια και πολύχρωμες πιπεριές, το σπαγκέτι με κιμά και ντομάτα, οι ταλιατέλες με κοτόπουλο και μπρόκολο ή το ψαρονέφρι γεμιστό με μοτσαρέλα; Αν όλη η κουζίνα περιστρεφόταν γύρω από σπεσιαλιτέ όπως τα σπιτικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο που μοσχοβολάνε, η ενδιαφέρουσα μελιτζανοσαλάτα με το μετριοπαθές κάπνισμα, το ζουμερό κεμπάπ ή έστω το συμπαθές κοτόπουλο με φέτα και σάλτσα ντομάτα-ρίγανη, το μαγαζί θα έγραφε αλλιώς. Υπάρχουν κι άλλα, όμως, που θέλουν διορθωτικές κινήσεις. Τα κρητικά σκαλτσούνια με μέλι και σουσάμι είναι συμπαθητικά, αλλά ήρθαν λίγο ξερά. Στη χταποδοσαλάτα το χταπόδι είναι κάπως βαρύ, οι μαριναρισμένες σε λαδολέμονο άνηθου γαρίδες δεν έχουν τη χάρη που περιμένεις. Η «Ελιά» πρέπει να ξεκαθαρίσει το γευστικό στίγμα της βάζοντας περισσότερη Ελλάδα στο μενού της. Τα πολύ ωραία σουφλέ σοκολάτας και μπανόφι (βελούδινος συνδυασμός πικρής σοκολάτας και μπανάνας), ανάμεσα σε καρυδόπιτα και γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού, συγχωρούνται επειδή υπάρχει παράδοση τέτοιων γλυκών στη Βουλιαγμένη.
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Up: Η ατμόσφαιρα, το χαρούμενο ντεκόρ. Down: Το μη ξεκάθαρο γευστικό concept.