Ελιά

Αν το ελληνικό πνεύμα αναδύεται μέσα από πράσινες τηγανητές ελιές με φέτα, γιατί να «ζαλίζεται» από ένα ριζότο με μανιτάρια; Μπορεί να χαλαρώνεις στην έξω καρδιά βεράντα της «Ελιάς», αλλά στη γεύση θέλεις περισσότερα.

Ελιά

Αν το ελληνικό πνεύμα αναδύεται μέσα από πράσινες τηγανητές ελιές με φέτα, γιατί να «ζαλίζεται» από ένα ριζότο με μανιτάρια; Μπορεί να χαλαρώνεις στην έξω καρδιά βεράντα της «Ελιάς», αλλά στη γεύση θέλεις περισσότερα.

Ελιά - εικόνα 1

Τώρα το καλοκαίρι η περαντζάδα της Βουλιαγμένης μοιάζει με κεφάτη παραλία γευστικής διασκέδασης σε νησί. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην ολοκαίνουργια «Ελιά». Πήρε τη θέση της «Ίμβρου» και ο χώρος φωτίστηκε, άλλαξε ριζικά κι έγινε μια κομψή και λιτή μοντέρνα ταβέρνα, με φυσικό σκηνικό τους κορμούς πεύκων μπροστά της.

Αν υπάρχει ένα signature πιάτο στην «Ελιά», αυτό είναι οι τηγανητές ελιές με τυρί. Μολονότι είναι απλό, η καλοζυγισμένη αψάδα πράσινης ελιάς, κρυμμένης με φέτα σε κουρκούτι, του δίνει προσωπικότητα. Ωστόσο, αν και υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεύσεις, το μενού δεν έχει το χαρακτήρα που θα περίμενες από τον προσδιορισμό στον τίτλο του μαγαζιού «Greek food collection». Τι δουλειά έχουν εδώ το ριζότο με μανιτάρια και πολύχρωμες πιπεριές, το σπαγκέτι με κιμά και ντομάτα, οι ταλιατέλες με κοτόπουλο και μπρόκολο ή το ψαρονέφρι γεμιστό με μοτσαρέλα; Αν όλη η κουζίνα περιστρεφόταν γύρω από σπεσιαλιτέ όπως τα σπιτικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο που μοσχοβολάνε, η ενδιαφέρουσα μελιτζανοσαλάτα με το μετριοπαθές κάπνισμα, το ζουμερό κεμπάπ ή έστω το συμπαθές κοτόπουλο με φέτα και σάλτσα ντομάτα-ρίγανη, το μαγαζί θα έγραφε αλλιώς. Υπάρχουν κι άλλα, όμως, που θέλουν διορθωτικές κινήσεις. Τα κρητικά σκαλτσούνια με μέλι και σουσάμι είναι συμπαθητικά, αλλά ήρθαν λίγο ξερά. Στη χταποδοσαλάτα το χταπόδι είναι κάπως βαρύ, οι μαριναρισμένες σε λαδολέμονο άνηθου γαρίδες δεν έχουν τη χάρη που περιμένεις. Η «Ελιά» πρέπει να ξεκαθαρίσει το γευστικό στίγμα της βάζοντας περισσότερη Ελλάδα στο μενού της. Τα πολύ ωραία σουφλέ σοκολάτας και μπανόφι (βελούδινος συνδυασμός πικρής σοκολάτας και μπανάνας), ανάμεσα σε καρυδόπιτα και γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού, συγχωρούνται επειδή υπάρχει παράδοση τέτοιων γλυκών στη Βουλιαγμένη.

Δημήτρης Αντωνόπουλος

Up: Η ατμόσφαιρα, το χαρούμενο ντεκόρ. Down: Το μη ξεκάθαρο γευστικό concept.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Κάτι νόστιμο συμβαίνει αυτές τις μέρες στο Fuga

H σεφ Yuka Aoyama σε υποδέχεται για 4 βραδιές, με 2 μενού, σε 1 αξέχαστη εμπειρία, στον Κήπο του Μεγάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/07/2025

Στη Σαλαμίνα υπάρχει ένα ουζερί που αξίζει την προσοχή σου

Ό,τι πρέπει για μια νόστιμη απόδραση σε ένα off Broadway νησί.

Η φάση είναι semifreddo στο Sweet Nolan

Scoop, smile, repeat για ένα καλοκαίρι που σερβίρεται στο γλυκό σποτ του κέντρου.

"Μαραμπού": Η φιλοσοφία του αληθινού παγωτού

Όταν το όνειρο για παγωτό γίνεται πραγματικότητα.

Στο Solo Gelato τρώμε παγωτό με μεράκι από γενιά σε γενιά

Στην τζελατερία που βρίσκεται στην καρδιά του Χαλανδρίου, το παγωτό είναι οικογενειακή υπόθεση.

"Georgios Galifianakis": Στον "βασιλιά της κρέμας" ξέρουν και από έξοχο παγωτό

Στα ζαχαροπλαστεία "Georgios Galifianakis" με μακρά ιστορία στην δημιουργία σιροπιαστών και άλλων γλυκών καταφέρνουν να φτιάχνουν, εδώ και δεκαετίες, παγωτό που λιώνει όχι μόνο στο στόμα, αλλά και στην καρδιά.

Oggi: Ένα παγωτό σαν ιταλικό φιλί στο Σύνταγμα

Ένας μικρός ναός του gelato που μετατρέπεται σε έναν καθημερινό φόρο τιμής στην τεχνική, την εποχικότητα και την αφοσίωση με ιταλικό DNA και αθηναϊκή ψυχή.