Εδωδη

Μια κουζίνα από το παρελθόν που συντονίζεται με το μέλλον. ένα θέατρο γεύσεων. ευγένεια και καλλιέπεια. μπαρόκ μοντερνισμός.

Εδωδη

Μια κουζίνα από το παρελθόν που συντονίζεται με το μέλλον. ένα θέατρο γεύσεων. ευγένεια και καλλιέπεια. μπαρόκ μοντερνισμός.

Εδωδη - εικόνα 1

Ηιδιαιτερότητα της θεατρικής παρουσίασης των σπεσιαλιτέ πριν μαγειρευτούν, με ωμά τα υλικά τους, είναι πλέον cult στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτή η κουζίνα, που τις βάσεις της έβαλε ο Κλάους Φόγιερμπαχ πριν από 20 χρόνια και που με μικρά «κλικ» εξελίσσει ο Μιχάλης Λυτρίβης, παραμένει απίστευτα επίκαιρη και μέσα στις στιλιστικές προτιμήσεις της εποχής κι έχει ακόμη μέλλον. Αυτήν τη μεταξωτή σάλτσα-πουρές μελιτζάνας, συνδυασμένη με άψογο μπαρμπούνι που το άρωμά του μιλάει, θα τη ζήλευαν και ρεστοράν με αστέρι Michelin. Παρομοίως, τα απλά εκ πρώτης όψεως μανιτάρια, εκτός από τη φυσική νοστιμιά, τη φρεσκάδα τους και το διάχυτο άρωμα του σκορδοβούτυρου με μυρωδικά, έχουν το ιδιαίτερο προσόν να παιχνιδίζουν με τις ιδιαίτερες υφές τους στη γλώσσα. Όσο για τον αστακό στο κέλυφός του, που μαγειρεύεται εξαιρετικά με al dente σπανάκι, είναι πιάτο-υπόδειγμα για όσους ασχολούνται με το θέμα «αστακομακαρονάδα».

Σ’ αυτό το intellectual σκηνικό με την αύρα του παλιού σπιτιού, τους παλιάτσους και τους πίνακες του Εγγονόπουλου, η ευγένεια περισσεύει – και η γεύση το ίδιο.

Το νιώθεις ακόμη και σε λιγότερο εντυπωσιακές συνταγές, όπως μια κόντρα γάλακτος γεμισμένη με λαχανικά, αλλά και σε πιο ψαγμένα πιάτα, όπως οι κολοκυθανθοί με καραβίδα ή ο λαγός με γλυκοπατάτα και σάλτσα juniper berries (το άρωμα του τζιν).

Διάλειμμα: ακόμη κι αν δεν συντρέχει ειδικός λόγος, μια επίσκεψη στις τουαλέτες επιβάλλεται. Είναι πολύ όμορφα διακοσμημένες, και με πολύ χιούμορ, πράγμα που επιβεβαιώνει τη γενικότερη περί αισθητικής άποψη των συντελεστών της «Εδωδής». Και στο φινάλε σε περιμένει ο πειρασμός με το καρότσι των γλυκών. Το έχουμε ξαναπεί, είναι από μόνα τους λόγος για να έρθεις εδώ – ακόμη και για after cinema ή theatre κοζερί. Στην τελευταία μου επίσκεψη ενθουσιάστηκα με το κυδώνι μαριναρισμένο σε φασκόμηλο, γκρέιπφρουτ και τσάι Ταϋγέτου, τη μους ελιάς με γλυκάνισο και λευκή σοκολάτα και το χαλβά με κανέλα και κάστανο.

Up: Ο συνδυασμός καλλιέργεια - ιδαιτερότητα - γαστρονομικός μοντερνισμός είναι πολύ δυνατός. Down: Αν είναι κάτι που θα θέλαμε, αυτό είναι νέες σπεσιαλιτέ με νέες ιδέες πιο συχνά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα κορυφαία εστιατόρια της Πελοποννήσου

Τα σημαντικά γευστικά σημεία της περιοχής, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες βραβεύσεις στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2025

Γιατί σχηματίζονται ουρές στο Olivia’s Brother του Χολαργού;

Πώς τo brunch spot και μικρό αδερφάκι του Juicy Grill κατάφερε να μην αδειάζει ποτέ και να χτίσει ένα μύθο στη γειτονιά του.

Ρετρό: Πώς έμαθε να τρώει σούσι η Αθήνα

Μία ματιά στο πώς ξεκίνησε να απολαμβάνει το "ωμό ψάρι με ρύζι" το κοινό της εστιατορικής πρωτεύουσας και πού βρισκόμαστε σήμερα.

Pork Dog Γουρνοπούλας, Τάκος Προβατίνας, Street Κοκορέτσι: Πού θα τα φας στην Αθήνα

Ό,τι καλύτερο παίζει σε street food στην πόλη σε περιμένει αυτό το ΠΣΚ.

Τα καλύτερα μπριζολάδικα του κόσμου για το 2025 - ένα αθηναϊκό ανάμεσά τους

Το Champions League της καρνιβορικής τελειότητας, το World's 101 Best Steak Restaurants, κατέληξε στους φετινούς νικητές - αναλυτικά η λίστα.

Γιάννη Παρίκο, τι θα τρώμε στον Κέδρο, στη Λυκόβρυση;

Ο βραβευμένος σεφ ανοίγει σε λίγες ημέρες το καινούριο του εστιατόριο στα ΒΠ. Μιλά για όσα ετοιμάζει στο 'α'.

Anther. Ένα εστιατόριο ανθίζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Το καινούριο εστιατόριο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης ξανακαλεί στην περιοχή το κοινό που την ανακάλυψε.