
Μια κουζίνα από το παρελθόν που συντονίζεται με το μέλλον. ένα θέατρο γεύσεων. ευγένεια και καλλιέπεια. μπαρόκ μοντερνισμός.

Ηιδιαιτερότητα της θεατρικής παρουσίασης των σπεσιαλιτέ πριν μαγειρευτούν, με ωμά τα υλικά τους, είναι πλέον cult στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι αυτή η κουζίνα, που τις βάσεις της έβαλε ο Κλάους Φόγιερμπαχ πριν από 20 χρόνια και που με μικρά «κλικ» εξελίσσει ο Μιχάλης Λυτρίβης, παραμένει απίστευτα επίκαιρη και μέσα στις στιλιστικές προτιμήσεις της εποχής κι έχει ακόμη μέλλον. Αυτήν τη μεταξωτή σάλτσα-πουρές μελιτζάνας, συνδυασμένη με άψογο μπαρμπούνι που το άρωμά του μιλάει, θα τη ζήλευαν και ρεστοράν με αστέρι Michelin. Παρομοίως, τα απλά εκ πρώτης όψεως μανιτάρια, εκτός από τη φυσική νοστιμιά, τη φρεσκάδα τους και το διάχυτο άρωμα του σκορδοβούτυρου με μυρωδικά, έχουν το ιδιαίτερο προσόν να παιχνιδίζουν με τις ιδιαίτερες υφές τους στη γλώσσα. Όσο για τον αστακό στο κέλυφός του, που μαγειρεύεται εξαιρετικά με al dente σπανάκι, είναι πιάτο-υπόδειγμα για όσους ασχολούνται με το θέμα «αστακομακαρονάδα».
Σ’ αυτό το intellectual σκηνικό με την αύρα του παλιού σπιτιού, τους παλιάτσους και τους πίνακες του Εγγονόπουλου, η ευγένεια περισσεύει – και η γεύση το ίδιο.
Το νιώθεις ακόμη και σε λιγότερο εντυπωσιακές συνταγές, όπως μια κόντρα γάλακτος γεμισμένη με λαχανικά, αλλά και σε πιο ψαγμένα πιάτα, όπως οι κολοκυθανθοί με καραβίδα ή ο λαγός με γλυκοπατάτα και σάλτσα juniper berries (το άρωμα του τζιν).
Διάλειμμα: ακόμη κι αν δεν συντρέχει ειδικός λόγος, μια επίσκεψη στις τουαλέτες επιβάλλεται. Είναι πολύ όμορφα διακοσμημένες, και με πολύ χιούμορ, πράγμα που επιβεβαιώνει τη γενικότερη περί αισθητικής άποψη των συντελεστών της «Εδωδής». Και στο φινάλε σε περιμένει ο πειρασμός με το καρότσι των γλυκών. Το έχουμε ξαναπεί, είναι από μόνα τους λόγος για να έρθεις εδώ – ακόμη και για after cinema ή theatre κοζερί. Στην τελευταία μου επίσκεψη ενθουσιάστηκα με το κυδώνι μαριναρισμένο σε φασκόμηλο, γκρέιπφρουτ και τσάι Ταϋγέτου, τη μους ελιάς με γλυκάνισο και λευκή σοκολάτα και το χαλβά με κανέλα και κάστανο.
Up: Ο συνδυασμός καλλιέργεια - ιδαιτερότητα - γαστρονομικός μοντερνισμός είναι πολύ δυνατός. Down: Αν είναι κάτι που θα θέλαμε, αυτό είναι νέες σπεσιαλιτέ με νέες ιδέες πιο συχνά.