
Salonique gourmet
Όλα είναι εδώ, τα τραπέζια με τα άσπρα βότσαλα, η αρτίστικη διάθεση, η νοστιμότατη κουζίνα, το παρτίστικο πνεύμα. Σ' έναν κάπως φορτωμένο αλλά κομψό χώρο, μια φίρμα της Θεσσαλονίκης ξεκινάει δυνατή καριέρα.

Τελικά παρά τους αρχικούς δισταγμούς των δημιουργών, η κατάσταση στο «7 Θάλασσες» εξελίσσεται τα μεσημέρια του weekend σε πάρτυ, πανηγύρι, γλεντοκόπι. Το αθηναϊκό κοινό έχει ζήσει ανάλογες καταστάσεις στο μαγαζί της Θεσσαλονίκης και έπιασε αμέσως το νήμα. Όπως μάλιστα διαπίστωσα προσωπικώς κάποιες σπεσιαλιτέ μπορεί να είναι και καλύτερες στην πρωτεύουσα από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως η εξαιρετική αγιορείτικη συνταγή του ψαριού λόγου χάριν. Σερβίρεται ως πιάτο ημέρας όταν υπάρχει μεγάλο φρέσκο ψάρι· εμένα μου έτυχε εξαιρετική βλαχοσφυρίδα μαγειρεμένη άψογα, έτσι ώστε να μένει χυμώδης και προκλητική, μαζί με μελωμένες μέσα στη νοστιμιά του ψαριού πατάτες παρφουμαρισμένες με δεντρολίβανο (στη Θεσσαλονίκη το ψάρι ήταν παραψημένο). Καλό όμως είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με λίγα από τα ορεκτικά του ούζου (κλασικά ή νεωτεριστικά) στα οποία ειδικεύεται ο Βορράς. Τα αλίπαστα είναι ζημιά, και θα το διαπιστώσετε τσιμπολογώντας υπέροχο καπνιστό σκουμπρί, μελωμένη αλαβάστρινη λακέρδα περιωπής, δυνατή καπνιστή σαρδέλα. Το λεπτότατο καρπάτσιο τόνου, σερβιρισμένο όμορφα πάνω στο μάρμαρο, μπορεί να είναι λίγο παραπάνω λεμονάτο αλλά παραμένει πολύ γευστικό. Αλλάζοντας γειτονιά ενθουσιάζεσαι μια φορά με τη σκληρή μεζετζίδικη φινέτσα του λευκού ταραμά και δύο ή και περισσότερες με τα χτένια σχάρας (περιχυμένα με σκορδάτο ελαιόλαδο κινούνται σε συχνότητες ερεθιστικού, μελάτου acid που ευωδιάζει). Με την ψαρόσουπα, πάλι, θα στυλωθείτε από την πυκνή, απαλή της γεύση. Τα θαλασσινά Χαλκίδας γκρατινέ είναι ένα αλλιώτικο σαγανάκι με γόνο καλαμαριού και γαρίδα ενωμένα πετυχημένα με φέτα. Από τα πρωτότυπα πιάτα που έχουν την υπογραφή «7 Θάλασσες» ξεχωρίσαμε ακόμα το φρικασέ με φρέσκο μπακαλιάρο και γαρίδα μαγειρεμένα με χόρτα.
Στο φινάλε, το παγωτό λουκούμι με μπισκότα πτι-μπερ θα σας γοητεύσει με τη γεύση του αλλά και με τη μεταμοντέρνα νοσταλγία του, ενώ ο σιμιγδαλένιος χαλβάς με μαριναρισμένα φρούτα, παγωτό ταχίνι και σιρόπι λεμονιού έχει γήινη γλύκα και δύναμη.
INFO7 ΘΑΛΑΣΣΕΣ Ομήρου 11 & Βησσαρίωνος 1, Κολωνάκι, 2103624825. Τιμή: € 27-60.
Δημήτρης Αντωνόπουλοςdantonopoulos@athinorama.gr