© Γιάγκος Παπαδόπουλος
Στο εμβληματικό -και φαραωνικό- έργο του Marcel Proust (και σημαντικότερο του Γάλλου συγγραφέα), "Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο" ('À la recherche du temps perdu'), ο ίδιος εξετάζει το θέμα της ακούσιας μνήμης, με πιο γνωστό το παράδειγμα του γλυκού που περιγράφεται στην αρχή του πρώτου τόμου. Το μυθιστόρημα αποτελείται από ανασκοπήσεις του συγγραφέα από την παιδική του ηλικία και τις εμπειρίες του κατά την ενηλικίωση στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, στην αριστοκρατική Γαλλία, ενώ σκέφτεται τον χαμένο χρόνο και την απώλεια του νοήματος στον κόσμο.


Ακρίβως από εκεί -και πιο συγκεκριμένα από μέρος του γαλλικού του τίτλου- βαπτίστηκε το "Temps Perdu", που σχεδόν 1,5 χρόνο πριν έκανε την εμφάνισή του στον Πειραιά και αμέσως ξεχώρισε σαν ένα φρέσκο γαστρονομικό εγχείρημα με επίκεντρο τη ζύμη. Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.
Τα αφράτα κρουασάν αλλά και οι πιο ευφάνταστες γλυκές και αλμυρές προτάσεις, οι γεύσεις των οποίων συνδυάζουν παράδοση και καινοτομία γοήτευσαν και πλέον θα μπορείς, πέρα από το μεγάλο λιμάνι, να τις βρίσκεις και στην καρδιά της Αθήνας.

Το Temps Perdu, the dough lab, κάνει το επόμενο βήμα του στην οδό Αξαρλιάν 2., έναν ήσυχο αστικό πεζόδρομο που ενώνει την Ερμού με την Καραγιώργη Σερβίας - στο σημείο όπου η καθημερινή ροή της πόλης συναντά μικρές στιγμές περιπλάνησης, ιδανικό για να υποδεχθεί την αισθητική και τη φιλοσοφία που χαρακτηρίζουν το brand.
Μετά την πορεία του στον Πειραιά λοιπόν, συνεχίζει να εξελίσσεται με σεβασμό στην αυθεντικότητα, την εποχικότητα και την εντοπιότητα. Οι σεφ Γιάννης Βλασίου και Δημήτρης Δρίτσας, καθοδηγούμενοι από το πάθος τους για τη ζύμη και τη γαστρονομική δημιουργία, συνεχίζουν να διαμορφώνουν ένα concept που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη ματιά. Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τις signature δημιουργίες του Temps Perdu, μεταξύ άλλων το αρωματικό cinnamon bun, το all-time classic κρουασάν βουτύρου και το αγαπημένο ham & graviera.

Παράλληλα, παρουσιάζεται μια σημαντική προϊοντική εξέλιξη: Τρεις νέες προτάσεις sandwich, καθεμία φτιαγμένη με διαφορετικό ψωμί, παρασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο εργαστήριό τους: Μπαγκέτα με χοιρομέρι Δράμας και οινοσπερίτη Ίου, Λαδένια (φοκάτσια) με πορκέτα Κέρκυρας και γραβιέρα Κρήτης και Bagel με καπνιστό κοτόπουλο και γραβιέρα Κρήτης.
Τα ψωμιά βασίζονται σε σιτηρά από τη Λήμνο, τα οποία φέρνουν και αλέθουν φρέσκα στον μικρό πετρόμυλό τους. Έτσι, κάθε ζύμη αποκτά το δικό της προφίλ, τη δική της υφή και την αρωματική της ταυτότητα.
Info
Αξαρλιάν 2, Αθήνα
Καραΐσκου 114, Πειραιάς
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
