Η πολυπληθής ομάδα που συνέπραξε στο εξαιρετικό diner de gala αποθεώθηκε στο τέλος της βραδιάς.
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου φώτισαν και φέτος τους επίλεκτους της κυπριακής γαστρονομικής σκηνής, με μια λαμπερή τελετή απονομής που έλαβε χώρα την Τετάρτη 26/11 στο "Four Seasons" της Λεμεσού, με τη συνδιοργάνωση του "αθηνοράματος" και του δημοσιογραφικού οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος" της Κύπρου. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας αποτύπωσε ανάγλυφα το όλο και πιο ενδιαφέρον σκηνικό που διαμορφώνεται από χρόνο σε χρόνο, απονέμοντας συνολικά 36 βραβεία, δύο περισσότερα σε σχέση με πέρσι, και ανάμεσά τους έναν ολοκαίνουργιο Χρυσό Σκούφο για την Κύπρο.

Οι προσκεκλημένοι ξεκίνησαν να καταφτάνουν στους χώρους της εκδήλωσης από νωρίς το απόγευμα όπου τους υποδέχονταν η πρόεδρος του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής και επικεφαλής του γαστρονομικού θεσμού των Χρυσών Σκούφων, 'Άννη Ηλιοπούλου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος", Νίκος Παττίχης, ο εκδότης του "αθηνοράματος", Δημήτρης Ηλιόπουλος, και ο CEO του Ομίλου "Ο Φιλελεύθερος", Τάσος Αναστασίου. Ανάμεσά τους βρίσκονταν όπως πάντα σημαντικοί εκπρόσωποι από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ που μαζί με τους σεφ και τους επιχειρηματίες των βραβευόμενων εστιατορίων σχημάτιζαν ενδιαφέροντα πηγαδάκια ανταλλαγής προγνωστικών, εν μέσω βεβαίως δηλώσεων σε κάμερες και φλας που άστραφταν διαρκώς. Τα welcome cocktails με τη σφραγίδα της Nespresso ενίσχυσαν το κλίμα θετικής διάθεσης και αισιοδοξίας, ενώ τα γαστρονομικά νερά Acqua Panna και S.Pellegrino συνεισέφεραν τη χαρακτηριστική φινετσάτη δροσιά τους.

Πολύ σύντομα, οι πόρτες του Grand Ballroom άνοιξαν και άπαντες πήραν θέση στα κομψά στρωμένα τραπέζια με την όπως πάντα επιμελημένη art de la table που είχε φέτος ως centerpiece μία εντυπωσιακή δημιουργία με τον συμβολικό αριθμό "5", αφιερωμένο στις πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις των Χρυσών Σκούφων Κύπρου.


Μasters of ceremony ήταν η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Μαρίνα Φιλιππίδου και ο ηθοποιός και ραδιοφωνικός παραγωγός Ανδρέας Φυλακτού, που ανέβηκαν στη σκηνή αμφότεροι ντυμένοι με κόκκινο βελούδο και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς με ωραία χημεία, χιούμορ και κοφτερές ατάκες.

Ο χορός των βραβεύσεων και μαζί η αντίστροφη μέτρηση προς την κορυφή είχε ως αφετηρία τα συνολικά 11 για φέτος Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας με βαθμό 14/20, που παραδόθηκαν στους αποδέκτες τους από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Μαέστρος Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, Γιώργος Κουντούρης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ, Κορνήλιος Κορνηλίου, ο Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, και ο Ακαδημαϊκός και Εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης.
Οι ευχές για τη μακροημέρευση του θεσμού των Χρυσών Σκούφων και η σημαντική συνεισφορά του στην εξέλιξη του γαστρονομικού πεδίου της Κύπρου ήταν κάτι που ακούστηκε κατά κόρον κατά τη διάρκεια των απονομών, που συνεχίστηκαν με τις συνολικά 19 διακρίσεις των Top Notch στα εστιατόρια εκείνα με βαθμολογία από 14,25 έως 14,99/20. Μεγάλος νικητής της κατηγορίας αναδείχθηκε ο Αθηναγόρας Κωστάκος που ανέβηκε τρεις φορές στη σκηνή προκειμένου να παραλάβει περιχαρής τα βραβεία για τα εστιατόρια "Scale", "Oris" και "Musa" με τα οποία συνεργάζεται στενά ως consultant chef.
Δεν ήταν μάλιστα ο μόνος σεφ που ταξίδεψε από την Ελλάδα για τις ανάγκες της βραδιάς, καθώς το "παρών" έδωσαν επίσης ο 'Έκτορας Μποτρίνι και ο Παύλος Κυριάκης που παρέλαβαν αυτοπροσώπως από έναν Χρυσό Σκούφο για τα εστιατόρια "Sera" και "Polo" αντιστοίχως. Με βαθμό 15/20 και ένα Χρυσό Σκούφο διακρίθηκαν επίσης το "Matsuhisa Limassol" και το νεοεισερχόμενο στο κλαμπ των βραβευμένων "Cor Gastronomy" με την πολύ ενδιαφέρουσα μοντέρνα κουζίνα του Κύπριου σεφ Χριστόδουλου Θεοφάνους.

Ανεβαίνοντας στη σκηνή λίγο πριν την κορύφωση των απονομών, η Άννη Ηλιοπούλου δεν αναφέρθηκε μονάχα στην πέμπτη επέτειο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο αλλά και στα 70 χρόνια ζωής που γιορτάζει φέτος ο Φιλελεύθερος ως ο κορυφαίος εκδοτικός οργανισμός της χώρας. Εν μέσω πολλών χειροκροτημάτων, τα εστιατόρια "Helios" και "Amber Dragon" βρέθηκαν στην κορυφή της φετινής κατάταξης και με βαθμολογία 15,5/20 και ένα Χρυσό Σκούφο μοιράστηκαν από κοινού τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Κύπρου για το 2025-2026.

Αμέσως μετά τις βραβεύσεις, οι παρουσιαστές έδωσαν το σύνθημα για την έναρξη του γαστρονομικού μέρους της βραδιάς που φώτισε με τρόπο ανάγλυφο και απολαυστικό βεβαίως, το κυρίαρχο γαστρονομικό trend της εποχής: το κλασικό που επιστρέφει με νέα γοητεία στη γαστρονομία του σήμερα, συναρπάζοντας δημιουργούς και κοινό εξίσου. Αυτή η νέα μόδα της επιστροφής στις γαστρονομικές ρίζες του παγκόσμιου χωριού ήταν το κόνσεπτ του εξαιρετικού μενού που δημιούργησε ειδικά για τη βραδιά ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef των εμβληματικών ξενοδοχείων της Αθήνας "Μεγάλη Βρεταννία" και "King George".

Το γαστρονομικό ταξίδι πίσω στο χρόνο συνοδεύτηκε από αντίστοιχη μουσική και βίντεο ανά δεκαετία εντυπωσιάζοντας τους προσκεκλημένους. Εξού και όταν ο Κουστούδης ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τα στενά μέλη της ομάδας του για να παραλάβει την αναμνηστική του ανθοδέσμη, το χειροκρότημα που πλημμύρισε τη σάλα της απονομής ήταν κάτι παραπάνω από θερμό. Ο γενικός διευθυντής του "Four Seasons" Κώστας Νικολάου, ο F&B manager Γιάννος Γρηγορίου, ο Group executive chef Πανίκος Χατζηττοφής και ο executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Χαραλάμπους με την μπριγάδα τους και το εξαιρετικά χορογραφημένο σέρβις υποστήριξαν με τον καλύτερο τρόπο τον guest chef της απονομής και τις ανάγκες μιας βραδιάς υψηλού επιπέδου, συμβάλλοντας στην επιτυχία της.

Η βραδιά της απονομής σε 23 κλικ




Τρεις από τους κορυφαίους ξενοδόχους της Κύπρου, ο Χρίστος Μουσκής, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου FourSeasons, ο Δήμος Δημοσθένους, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Amara και ο Ζήνωνας Πίπης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Alasia.



Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η 'Άννη Ηλιοπούλου, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής και ο Νίκος Παττίχης, εκδότης του Δημοσιογραφικού οργανισμού "Ο Φιλελεύθερος".


Η Δέσποινα Ζευκιλή, διευθύντρια του αθηνοράματος, η αγαπημένη ερμηνεύτρια Αλέξια Βασιλείου, και ο Γιώργος Κουντούρης, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας νέων Κύπρου.


Ο Πέτρος Κεφαλάς, σεφ του εστιατορίου Matsuhisa Limassol, ο Μπάμπης Δούκας, μέλος γευσιγνωστικής επιτροπης των Χρυσών Σκούφων, ο Markus Tauwald, culinary director της Melco resorts & entertainment και ο Γιάννος Γρηγορίου, food and beverage director της Mouskita hotels.


Η Μύρνα Παττίχη, η Μαρίνα Σιακόλα Πρόεδρος του Sophia for Children, η 'Άννη Ηλιοπούλου και ο Ντίνος Λευκαρίτης Εκτελεστικός Διευθύνων Σύμβουλος Petrolina group.







Ο Γιώργος Λουκαϊδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ και η σύζυγος του Μοίρα Λουκαΐδη.




Τρεις σημαντικοί σεφ από την Ελλάδα που βραβεύτηκαν και στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου, ο Παύλος Κυριάκης, σεφ του εστιατορίου Polo, ο 'Έκτoρας Μποτρίνι, επικεφαλής σεφ του Sera by Botrini και ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος.


Η Ντία Αρίστου και η Μαρία Κόμπου.

Οι απονομές
Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025
AMBER DRAGON, Ξεν. City of Dreams Mediterranean, Λεμεσός, 15,50/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

HELIOS, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 15,50/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

COR GASTRONOMY, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος / New Entry

MATSUHISA LIMASSOL, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

POLO RESTAURANT, Alasia Boutique Hotel, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

SERA BY ETTORE BOTRINI, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 15/20 και 1 Χρυσός Σκούφος

Τιμητικές διακρίσεις Top Notch 2025
ANAÏS , Ξενοδοχείο City of Dreams Mediterranean, Λεμεσός, 14,75/20

BASILIKO, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 14,50/20

BEEFBAR, Ξενοδοχείο Amara, Λεμεσός, 14,50/20 / New Entry

BISTROT 55 CLASSIC, Λεμεσός, 14,50/20 / New Entry

KINGFISHER, Πάφος, 14,50/20

LIMANAKI SEAFOOD RESTAURANT, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός, 14,50/20

PRIME STEAKHOUSE, Ξενoδοχείο City of Dreams Mediterranean, Λεμεσός, 14,50/20 / New Entry

RISTORANTE LOCATELLI, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός, 14,50/20

SEASONS ORIENTAL, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 14,50/20

SENTIO, Λευκωσία, 14,50/20

THĒTA MEDITERRANEAN, Λάρνακα, 14,50/20

TOCAYO, Λευκωσία, 14,50/20

BOTTEGA AMARO, Λευκωσία, 14,25/20

THE GRILL ROOM, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός, 14,25/20

KUZUBA, 14,25/20 New Entry

M FUSION, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός, 14,25/20

MÚSA, Λεμεσός, 14,25/20 New Entry

ORIS FIRE KITCHEN & BAR, Λεμεσός, 14,25/20 New Entry

SCALE, MAP Hotel, Λευκωσία, 14,25/20

Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας 2025
ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62, Λευκωσία, 14/20

DIONYSUS MANSION, Λεμεσός, 14/20

ΕΜΠΕΡΣ, Λεμεσός, 14/20 New Entry

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ, Παραλίμνι, 14/20

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ, Λάρνακα, 14/20

ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ, Λευκωσία, 14/20

ΜΠΕΜΠΑ, Λευκωσία, 14/20

PELAGOS, Ξενοδοχείο Anassa, Νέο Χωριό Πάφου, 14/20

ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ, Καμπί Φαρμακά, Λευκωσία, 14/20

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE, Λετύμπου, Πάφος, 14/20

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ, Λάρνακα, 14/20

Η γαστρονομία της βραδιάς

Πολυβραβευμένος, δημιουργικός και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γενιάς του, o επίτιμος προσκεκλημένος της φετινής απονομής Αστέριος Κουστούδης επιχείρησε μια συναρπαστική βουτιά στο παρελθόν, επέλεξε χαρακτηριστικά πιάτα που έχουν αφήσει εποχή και τα επανέφερε με μαεστρία στο σήμερα μέσα από ένα fine dining μενού – φόρος τιμής στη γαστρονομία των τελευταίων 60 ετών.



Το συναρπαστικό countdown ξεκίνησε από το σήμερα και το ισχυρό ρεύμα του ινσταγκραμικού φαγητού, με τρεις ορεκτικές μπουκιές- πραγματικά κομψοτεχνήματα (μανούρα Σίφνου με παντζάρι κονφί, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και σύκο, πίκλα αγγουριού με καπνιστό χέλι και χαβιάρι) που ασφαλώς δεν περιορίστηκαν μονάχα στην ομορφιά της εικόνας τους και συνοδεύτηκαν με premium μπίρα Staropramen.

Προζυμένιο ψωμί, βούτυρο με φθινοπωρινή τρούφα,
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άγρια ρίγανη και μπούκοβο.
Σερβιρίστηκε με Champagne Jacquart – Mosaïque Brut NV

Canapés δεκαετία 2020
Μανούρα Σίφνου, παντζάρι κονφί, πετιμέζι
Kαπνιστό χέλι, χαβιάρι, αγγούρι
Ταραμοσαλάτα, αβγοτάραχο, σύκο
Staropramen Premium Beer
Η "ταπεινή" Ντομάτα που ακολούθησε, παρουσιασμένη σε 4 διαφορετικές εκδοχές και υφές (μπαβαρουάζ, κονσομέ, κονφί, σορμπέ) και δίχως να πεταχτεί τίποτα, ήταν ένας ύμνος στο ένα και μοναδικό υλικό και μαζί το πιάτο που επέλεξε ο σεφ για να τιμήσει τη δεκαετία του 2010 που έφερε μαζί της τις αρχές της βιωσιμότητας και του zero food waste – μαζί της ήπιαμε Chateau Nico Lazaridi Rosé του 2023.

Μπαβαρουάζ, κονφί, κονσομέ και σορμπέ από ποικιλίες κειμήλια
Château Nico Lazaridi Rosé 2023, Ροζέ Ημίξηρος Οίνος
Η παλαμίδα μαρινέ εξέφρασε με τη σειρά της τη μεγάλη των Σκανδιναβών σχολή που φύτεψε τους πρώτους σπόρους της στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το ημίπαστο ψάρι, απαλό σαν βούτυρο, ντύθηκε με τις ωραίες εντάσεις της πικάντικης σάλτσας από φιστίκι σε ζύμωση και ταίριαξε ιδανικά με Chateau Nico Lazaridi White του 2024.

Παλαμίδα μαρινέ δεκαετία 2000
Παλαμίδα μαρινέ, σαλάτα αγγούρι με ακτινίδιο και σάλτσα από φιστίκι σε ζύμωση
Château Nico Lazaridi White 2024, Λευκός Ξηρός Οίνος
Το ίδιο κρασί στάθηκε επάξια πλάι στο επόμενο πιάτο που έγραψε ιστορία στις κουζίνες της δεκαετίας του 1990 με την τάση του fusion σε πλήρη άνθηση. Μαργαριταρένιος μπακαλιάρος στον ατμό με απαλή μους γαρίδας, αυγά πέστροφας, σχοινόπρασο και μια εξαιρετική σος σαμπάνιας με γαλλική κομψότητα που ενισχύθηκε ειδικά για την περίσταση με yuzu kosho αποκτώντας ακόμα πιο έντονο fusion χαρακτήρα.

Μπακαλιάρος δεκαετία 1990
Μπακαλιάρος στον ατμό με γαρίδα, σάλτσα σαμπάνιας, αβγά πέστροφας και σχοινόπρασο
Château Nico Lazaridi White 2024, Λευκός Ξηρός Οίνος
Η φραγκόκοτα γεμιστή με φουαγκρά, ντιξέλ μανιταριών, βουτυράτο πουρέ πατάτας και σάλτσα κρασιού με πραλίνα φουντούκι εξέφρασε πλήρως τη δεκαετία του 1980 και το πνεύμα της αθάνατης γαλλικής κουζίνας. Μια περίτεχνη και εκκεντρική δημιουργία, πλούσια και γενναιόδωρη σε νοστιμιά που απολαύσαμε με Famille Perrin Gigondas "La Gille" 2021.

Φραγκόκοτα γεμιστή με φουαγκρά, ντιξέλ μανιταριών, βουτυράτος πουρές πατάτας και σάλτσα κρασιού με πραλίνα φουντούκι
Famille Perrin Gigondas "La Gille” 2021, Ερυθρός Ξηρός Οίνος
Από τη δεκαετία του 1970 και την πρωτοεμφανιζόμενη τότε nouvelle cuisine, ο σεφ επέλεξε το πιο διάσημο επιδόρπιο της εποχής: την εμβληματική ανάποδη μηλόπιτα Tarte Tatin με σφολιάτα ψημένη στο φούρνο, που συνοδεύτηκε με παγωτό βανίλια Mӧvenpick και δίπλα της ουίσκι Tamdhu single malt 12 ετών.

Tarte tatin με σφολιάτα στο φούρνο και παγωτό βανίλια Mövenpick "Αρωματίζεται" με δεντρολίβανο, βανίλια και καραμέλα
Tamdhu single malt whisky 12 y.o.

Εμπνευσμένος μάλιστα από το αρχαιότερο αρωματοποιείο του κόσμου που έχει ανακαλυφτεί στην Κύπρο, δημιούργησε ένα σπέσιαλ άρωμα ειδικά για τους Χρυσούς Σκούφους με το οποίο ψεκάστηκε το επιδόρπιο της βραδιάς στο τραπέζι εντυπωσιάζοντας και πάλι τους προσκεκλημένους με τις δημιουργικές του ιδέες.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ: EUROBANK
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: CIC Mercedes-Benz, Nespresso, St. Pellegrino & Acqua Panna, Nico Lazaridi, Famille Perrin, Champagne Jacquart, Staropramen Beer, Mövenpick, Tamdhu whisky
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο FOUR SEASONS
ΧΟΡΗΓΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ: Amaxulus
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Αθηνόραμα, Ο Φιλελεύθερος