Γνώριζες, αλήθεια, ποιος είναι ο Κυριάκος Πιττάκης; Υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές της ελληνικής αρχαιολογίας και η πρώτη καθοριστική μορφή του κλάδου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, συμβάλλοντας μάλιστα καθοριστικά στην ίδρυση του πρώτου Μουσείου της Ακρόπολης. 'Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη διαμόρφωση της αρχαιολογικής επιστήμης στην Αθήνα και στην εθνική ταυτότητα του νεότερου ελληνικού κράτους. Γιατί στα γράφω όλα αυτά; Μα για να αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο που κάποτε στέγαζε το σπίτι του ιστορικού αρχαιολόγου, ο οποίος με το πάθος του ανέδειξε την ιστορία της πόλης και της χώρας.
Στην προαναφερθείσα χωροταξική συνθήκη λοιπόν, στα χαμηλά της Ερμού (Ερμού 92-94, Μοναστηράκι) έχει εδώ και μερικούς μήνες κάνει την εμφάνισή του ένα πολύ ιδιαίτερο και ενδιαφέρον γευστικό κόνσεπτ, με αρκετές προεκτάσεις.

Η πιο πρόσφατη εξ' αυτών, αφορά το εστιατόριο Ydoron, που μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του, προστίθεται στο πλάι του πολύ αξιόλογου Liystor (από την ίδια ομάδα) και κάνει σοβαρό focus στην ψαροφαγία.
Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο όροφο του ιστορικού αρχοντικού, το Ydoron συστήνεται ως ένα πρωτοποριακό γαστρονομικό project που φέρνει νέα ήθη και έθιμα όσον αφορά την προσέγγιση του ψαριού στην Αθήνα. Προσεγγίσει τα καλούδια του αφρού και του βυθού με τη λογική και τη φινέτσα ενός εκλεκτού steakhouse. Ο χώρος, μινιμαλιστικός και ατμοσφαιρικός, αντικατοπτρίζει την ουσία του concept, με καθαρότητα, τεχνική και ευγένεια.


Η φρέσκια αυτή πρόταση είναι αφιερωμένη στη δύναμη της απλότητας και στην επιστήμη της τεχνικής, με επιλεγμένες κοπές ψαριών που μετατρέπονται σε high end γευστικές εμπειρίες. Η ποιοτική πρώτη ύλη, η γνώση και ο σεβασμός προς το προϊόν μπαίνουν στο κέντρο του κάδρου και συναντούν τη δημιουργικότητα της σύγχρονης κουζίνας.
Η ξηρά ωρίμανση ψαριών αποτελεί την καρδιά της φιλοσοφίας του Ydoron, σε μια σύγχρονη προσέγγιση που όμως έχει τις ρίζες της σε μια αρχαία τέχνη. Μέσα από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και χρόνου, τα ψάρια αποκτούν νέα διάσταση: Η γεύση γίνεται πιο συμπυκνωμένη, η υφή μεταξένια και η αρωματική πολυπλοκότητα αποκαλύπτει το βάθος του θαλασσινού χαρακτήρα.

Επικεφαλής της δημιουργικής διαδικασίας εδώ είναι σεφ Νίκος Αποστολάκης, ο οποίος και εξειδικεύεται στην ξηρά ωρίμανση. Με καταγωγή από την Κρήτη, ο σεφ Αποστολάκης διαθέτει γαλόνια και εμπειρία σε εμβληματικά εστιατόρια σαν το τριάστερο Boury στο Ρόζελαρ του Βελγίου, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Residenz Heinz Winkler, στη Βαυαρία, και το Celeste (Στοκχόλμη, ένα αστέρι Michelin). Στην προκειμένη εστιατορική περίσταση υπογράφει ένα γαστρονομικό αφήγημα που συνδυάζει τεχνική ακρίβεια, αισθητική ισορροπία και βαθιά σύνδεση με την ελληνική παράδοση.




Τα πιάτα του Ydoron πλαισιώνει μία εξαιρετικά επιμελημένη λίστα κρασιών από το walk in κελάρι του εστιατορίου, σχεδιασμένη να συνοδεύει τη θαλάσσια πρόταση με ισορροπία και βάθος.
Info
Πιττάκη 1 και Ερμού 92-24, Μοναστηράκι
Τηλ. 210 2241113
ydoron.com
Ανοιχτά Τετ. - Σάβ. 19.00 - 23.30, Κυρ. 13.30 - 18.00
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.
