
Μεγαλώνοντας, μονίμως με προβλημάτιζε το εξής παράδοξο: Η πατριαρχική κοινωνία έχει για αιώνες εδραιώσει ένα συγκεκριμένο στερεότυπο για τις γυναίκες και την θέση τους στον κόσμο, σύμφωνα με το οποίο το φυσικό τους περιβάλλον είναι στην κουζίνα, μαγειρεύοντας γεύματα για την υπόλοιπη οικογένεια και φροντίζοντας το σπιτικό όσο ο άνδρας δουλεύει. Έχουμε εκατομμύρια παραδείγματα αυτής της αντίληψης, τόσο στην pop κουλτούρα όσο και στην διαφήμιση, τις καθημερινές συζητήσεις, τα dynamics μεταξύ των ζευγαριών και φυσικά τις διάφορες προσβολές που συχνά προκύπτουν όταν μία γυναίκα τολμήσει να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. "Γύρνα στην κουζίνα και φτιάξε μου ένα σάντουιτς” δεν λένε άλλωστε;
Έτσι λοιπόν θα περίμενες πως, έχοντας αναγκαστικά υιοθετήσει τον ρόλο της μαγείρισσας, οι γυναίκες θα είχαν κυριαρχήσει στον χώρο της εστίασης χωρίς κανένα πρόβλημα. Κι όμως, οι επαγγελματικές κουζίνες είναι σκανδαλωδώς ανδρική υπόθεση τόσο στην χώρα μας όσο και στον κόσμο. Συγκεκριμένα το 2018, το Office of National Statistics αποκάλυψε πως μόνο το 17% των σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι γυναίκες. Το 2013, το περιοδικό Time είχε στο εξώφυλλό του τους "Θεούς της Μαγειρικής”, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο ξέχασε να συμπεριλάβει έστω και μία γυναίκα, όχι μόνο στην αρχική φωτογραφία αλλά και σε ολόκληρο το αφιέρωμα. Για να μην νομίζουμε ότι μόνο στο ελληνικό Master Chef συμβαίνουν κάτι τέτοια δηλαδή.
Ο Οδηγός Michelin ισχυρίζεται με την σειρά του πως με περηφάνια φιλοξενεί γυναίκες της εστίασης χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά παρόλα αυτά το 2020 έδωσε τρία αστέρια σε μόνο μία Γαλλίδα σεφ, την Anne-Sophie Pic, ενώ μία ακόμα έλαβε δύο αστέρια, η Stéphanie Le Quellec. Πώς λέμε στα γαλλικά το ‘μάλιστα’;
Μέσα σε αυτό το τοξικό και καθόλου δίκαιο περιβάλλον λοιπόν, είναι τεράστια πρόκληση για οποιαδήποτε γυναίκα σεφ να εδραιώσει τον εαυτό της, να αναπτυχθεί και να θριαμβεύσει. Σήμερα έχουμε συγκεντρώσει 10 τέτοιες σεφ και μαγείρισσες που το κατάφεραν. Όσο μαθαίνουμε για αυτές, ευχόμαστε οι επόμενες να βρουν έναν πιο εύκολο δρόμο μπροστά τους.
Julia Child

H Julia Child δεν έμαθε στον κόσμο μόνο πώς να μαγειρεύει αλλά και πώς να απολαμβάνει το φαγητό που τρώει. Και αυτό γιατί η καριέρα της βασίστηκε στην τεράστια αγάπη της για το ο,τιδήποτε νόστιμο και στην εκτίμησή της για το κάθε πιάτο που δοκίμαζε και στην συνέχεια δίδασκε. Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνη και ο σύζυγός της μετακόμισαν στο Παρίσι, όπου ερωτεύτηκε παράφορα την γαλλική κουζίνα, φοίτησε στην σχολή Le Cordon Bleu και τελικά κυκλοφόρησε τον οδηγό μαγειρικής The Art of French Cooking, o oποίος θεωρείται η ‘Βίβλος’ των συνταγών μιας νοικοκυράς μέχρι και σήμερα. Στην συνέχεια απέκτησε την δική της τηλεοπτική εκπομπή, η φήμη της ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο και μία ρέπλικα της κουζίνας της βρίσκεται στην μόνιμη έκθεση του μουσείου Smithsonian.
Dione Lucas
Η Βρετανή Dione Lucas ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση. Και σαν αυτό το κατόρθωμα να μην ήταν αρκετό, αποτέλεσε και την πρώτη γυναίκα που φοίτησε στην σχολή Le Cordon Bleu, ανοίγοντας τον δρόμο για την Julia Child και όλες τις υπόλοιπες. Η Lucas ίδρυσε το δικό της εστιατόριο στο Λονδίνο και στην συνέχεια στην Νέα Υόρκη, μαζί με μία μαγειρική σχολή στο όνομά της. Η εκπομπή της είχε τίτλο To The Queen‘s Taste και ξεκίνησε να προβάλλεται στο on CBS το 1948. Η ίδια έχει γράψει ότι μαγείρεψε γεμιστό περιστέρι για τον Χίτλερ, αλλά ζήτησε από τους αναγνώστες της να μην μισήσουν την συνταγή λόγω αυτού του γεγονότος.
Edna Lewis

Θεωρείται η ‘λαίδη’ της μαγειρικής του αμερικάνικου Νότου και σύμφωνα με το National Women’s History Museum αποτέλεσε την πρώτη μαύρη γυναίκα που έγραψε βιβλίο με δικές της συνταγές και δεν υπέγραψε με ψευδώνυμο για να κρύψει το φύλο και την εθνικότητά της. Η Lewis πέρασε πάνω από 75 χρόνια αφήνοντας το στίγμα της στον κόσμο της μαγειρικής, κυκλοφόρησε τρία βιβλία τα οποία έγιναν ανάρπαστα, ήταν η σεφ σε πολλά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια της Αμερικής και έχει κερδίσει πολλαπλά βραβεία James Beard. Πέθανε το 2006 σε ηλικία 89 ετών, όμως η κληρονομιά και ο θρύλος της παραμένουν ζωντανά. Μάλιστα, το πιο γνωστό βιβλίο της In Pursuit of Flavor υπάρχει επίσης στο μουσείο Smithsonian.
Nigella Lawson

Ξεκίνησε σαν κριτικός γεύσης και βιβλίων μαγειρικής, πριν τελικά αποφασίσει να εκδώσει τις δικές της συνταγές και να ξεκινήσει μία τηλεοπτική εκπομπή όπου μαγειρεύει η ίδια. Σταδιακά κατάφερε όχι μόνο να γίνει γνωστή αλλά να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία γύρω από το όνομά της, με βασικό όπλο τον εύκολο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει το κάθε πιάτο και φυσικά, την αριστοκρατική και τρομερά ηρεμιστική φωνή της.
Padma Lakshmi

Η Padma Lakshmi γεννήθηκε στην Ινδία και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη μαζί με την οικογένειά της στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο και γρήγορα έγινε διάσημη στον χώρο της μόδας, έχοντας συνεργασίες με τους μεγαλύτερους οίκους της βιομηχανίας. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει παρουσιάστρια διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών της εποχής, μία από τις οποίες ήταν και ο διαγωνισμός Top Chef. Στο πλατό του συγκεκριμένου show η Padma ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για την μαγειρική και τελικά κυκλοφόρησε πετυχημένα βιβλία με συνταγές, τα οποία έχουν κάνει εκατομμύρια πωλήσεις. Έχει υπάρξει εξαιρετικά ειλικρινής με τα προβλήματα και τις ρατσιστικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε εξαιτίας της εθνικότητάς της και προσπαθεί συνεχώς να εντάξει την ινδική κουλτούρα στα φαγητά της.
Μartha Stewart

Φυσικά αυτή η λίστα θα ήταν ελλειπής χωρίς την Martha Stewart: επιχειρηματίας, συγγραφέας, τηλεοπτική περσόνα, σεφ, κολλητή του Snoop Dog.
Η Stewart ξεκίνησε να ασχολείται με το catering από το υπόγειο του σπιτιού της, αφού εκείνη και ο σύζυγός της έκαναν μία ανακαίνιση στον χώρο. Οι πελάτες της έμεναν πάντα υπερευχαριστημένοι και έτσι η επιχείρηση γρήγορα άνθισε, με αποτέλεσμα η Martha να κάνει γνωριμίες με πελάτες στον κόσμο των εκδόσεων. Κάπως έτσι το κοινό άρχισε να την μαθαίνει μέσω των βιβλίων της, ενώ σύντομα μετά από αυτό ξεκίνησε τις δικές της εκπομπές και πλέον δεν θεωρείται μία απλή σεφ, αλλά μέρος του αμερικάνικου lifestyle.
Leah Chase
Είναι γνωστή ως η ‘βασίλισσα της Creole’, παραδοσιακής κουζίνας της Νέας Ορλεάνης, η οποία βασίζεται σε αφρικανικές, ισπανικές, ινδικές και γαλλικές ρίζες. Η Leah ήταν η executive chef και συνιδιοκτήτρια του Dooky Chase’s Restaurant, ένα από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Αμερικής, ενώ τα βιβλία της εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιτυχία και η ίδια έχει εμφανιστεί σε εκπομπές μαζί με πολλούς άλλους γνωστούς σεφ, συμπεριλαμβανομένης και της Julia Child. Παρόλα αυτά, αξίζει να μάθεις το όνομά της όχι μόνο για τα μαγειρικά της κατορθώματα αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Όταν οι μαύροι κάτοικοι της Νέας Ορλεάνης δεν επιτρεπόταν να καθίσουν στα ίδια εστιατόρια με τους λευκούς στα 50s και τα 60s, η Leah μαγείρευε για εκείνους και έδινε δωρεάν γεύματα σε όσους διαμαρτύρονταν και κατέβαιναν σε διαδηλώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πέθανε το 2019, όμως το πνεύμα της εξακολουθεί να μαγειρεύει στο Dooky’s.
Alice Waters

H Alice Waters άνοιξε το εστιατόριο της Chez Panisse στο Berkeley της Αμερικής το 1971, σερβίροντας μόνο ένα μενού των 5 πιάτων με fixed τιμή (καινοτόμα κίνηση για την εποχή). Κάθε συνταγή είχε μαγειρευτεί με φρέσκα, εποχιακά υλικά, τα οποία προμηθευόταν από μία κοινότητα αγροτών και ψαράδων που μπορούσαν να της πουλήσουν βιολογικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά. Θεωρείται λοιπόν πρωτοπόρος σε ένα νέο κύμα μαγειρικής στην εστίαση, το οποίο βασίζεται στο sustainability, τις ποιοτικές πρώτες ύλες και την εποχικότητα των υλικών. Ό,τι δηλαδή σήμερα θεωρείται όχι μόνο mainstream αλλά και απαραίτητο.
Marcella Hazan
H πρώτη Ιταλίδα που έμαθε στους Αμερικάνους πώς να μαγειρεύουν σωστά την κουζίνα της πατρίδας της. Η επιρροή της είναι απέραντη, καθώς οι συνταγές της εδραιώθηκαν τόσο πολύ ως ο σωστός τρόπος για να προσεγγίζεις τα ιταλικά πιάτα, που πλέον ακόμα και όσοι δεν την γνωρίζουν, μαγειρεύουν σύμφωνα με τις οδηγίες της. Η Μarcella προωθούσε την απλότητα, την ακρίβεια και την ισορροπία σε κάθε της συνταγή και δεν είχε καθόλου υπομονή για τους αδύναμους χαρακτήρες που φοβόντουσαν να προσθέσουν αλάτι ή να ψάξουν τα σωστά συστατικά στην αγορά. Η πιο διάσημη συνταγή της είναι η σάλτσα ντομάτας, με κρεμμύδι, βούτυρο και αλάτι, η οποία αντιπροσωπεύει και ολόκληρη την φιλοσοφία της στην κουζίνα.
Nadiya Hussain
Και ένα γλυκό κορίτσι για το τέλος. Η Nadiya έγινε γνωστή σε όλον τον κόσμο όταν νίκησε τον διαγωνισμό ζαχαροπλαστικής The Great British Bake Off, όπου κάθε εβδομάδα έψηνε τούρτες και γλυκά που έμοιαζαν με έργα τέχνης. Από τότε έχει κλείσει συμφωνίες για δικές της εκπομπές και βιβλία, μία μόνιμη στήλη στην εφημερίδα The Times, θέση στην λίστα του περιοδικού Debrett με τους 500 πιο influential ανθρώπους στον κόσμο και την τιμή να φτιάξει την τούρτα της βασίλισσας Ελισάβετ για τα 90α της γενέθλια. Και αν αυτοί δεν είναι αρκετοί λόγοι για να την θαυμάζεις, η ίδια έχει μιλήσει αρκετά για την αγχώδη διαταραχή από την οποία πάσχει, δίνοντας προσοχή σε μία ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους όμως δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς.