Ο Άγγελος Ναουμίδης ταξίδεψε την ψυχή της Μακεδονικής γης στη θάλασσα του Ark

Με τη μαγειρική του ταυτότητα βαθιά ριζωμένη στη γη του Αμυνταίου, ο Άγγελος Ναουμίδης υπέγραψε στο Ark ένα μενού-προσωπικό αφήγημα στην αυθεντική γαστρονομία της Δυτικής Μακεδονίας.

naoumidis_ark

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, το αεράκι της Γλυφάδας ενώθηκε με την ομίχλη του Αμυνταίου σ΄ ένα τραπέζι με την υπογραφή του Άγγελου Ναουμίδη, στα πλαίσια του θεσμού "Symposio At Ark". Ο οικοδεσπότης του Ark Γιάννης Μπαξεβάνης και η ομάδα του άνοιξαν την κουζίνα τους για να υποδεχτούν τον σεφ και συνεχιστή της οικογενειακής γαστρονομικής παράδοσης του εμβληματικού εστιατορίου "Ναουμίδης" στις όχθες της Βεγορίτιδας, στο Αμύνταιο της Φλώρινας.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Σπάνια συναντά κανείς ένα δείπνο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως γευστικό ταξίδι, πολιτισμική γέφυρα και ωδή στην ελληνική πρώτη ύλη. Αλλά αυτό χαρακτηρίζει τον Άγγελο Ναουμίδη. Στα πιάτα του, μπορεί να διακρίνει κανείς τον κύκλο της ζωής, τους ανθρώπους που δουλεύουν τη γη και την ταυτότητα ενός ολόκληρου τόπου. Πρωτοπόρος στην ανάδειξη της βιολογικής πιπεριάς Φλωρίνης και αφοσιωμένος στην τοπική πρώτη ύλη της Δυτικής Μακεδονίας, συνθέτει μια κουζίνα βαθιά ριζωμένη στον τόπο αλλά με σύγχρονη ματιά και φέρνει ένα ολόκληρο κόσμο αρωμάτων και μνήμης σ’ έναν γευστικό διάλογο με την κομψότητα της fine dining αισθητικής του Ark.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η γευστική αυλαία άνοιξε με φρυγανισμένη μπρουσκέτα χωριάτικης πίτας, έτοιμη να υποδεχτεί το πέστο βιολογικής πιπεριάς Ναουμίδη (καλλιεργημένη με φυσικές πρακτικές στη γη του Αμυνταίου, ξεφλουδισμένη στο χέρι και καπνισμένη σε ξύλα οξιάς) που φιλοξενεί πάνω του τσιγαρίδα από μάγουλο μαύρου χοίρου Φλώρινας, με μαστιχωτή υφή και λιπαρή νοστιμιά. Ένα amuse-bouche σωστό καλωσόρισμα του σεφ καλλιεργητή Άγγελου Ναουμίδη που συνοδευόταν νοερά από τη δήλωση: απόψε η γεύση έχει καταγωγή, άποψη και μνήμη.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ακολούθησαν τα ντολμαδάκια με κέδρο, τυλιγμένα σε φύλλα απ΄ το βιολογικό αμπελώνα ξινόμαυρου Αμυνταίου, με γέμιση που μύριζε καλοκαίρι και φρεσκοσκαμμένη γη. Η πινελιά της κατσικίσιας ψητής φέτας Μινόπουλου, ως βάση, προσέθετε την απαραίτητη αλμύρα.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το ριζότο με ζουμερό μανιτάρι Καίσαρα και μακτσαλάν τυρί ήταν μια αποκάλυψη· γήινο και ντελικάτο μαζί, λες και κάθε πιρουνιά μας έφερνε πιο κοντά στο δάσος. Η φρέσκια μαύρη τρούφα, τριμμένη επιτόπου, όσο λαχταρούσε η στιγμή (ή καλύτερα ο ουρανίσκος μας!) απογείωνε τη γεύση με τη μυστικιστική της ένταση πάνω στον αχνό του πιάτου.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στην καρδιά του δείπνου υπήρξε δίλημμα: Κριθαρότο ή μοσχίδα; Εδώ σε θέλω ουρανίσκε! Ευτυχώς εμείς μπορούσαμε να γευτούμε και τα δύο. Το κριθαρότο ποταμίσιας καραβίδας με αυγά λευκού σολομού Κορήγονος ήταν ένα πιάτο λεπτό και αρωματικό, με ευγενή θαλασσινή γεύση, μια μαγειρική σύνθεση που μιλούσε με τη γλώσσα του νερού, αλλά ακουγόταν ξεκάθαρα στους γευστικούς μας κάλυκες. Οι ποταμίσιες καραβίδες, γλυκές και φίνες στέκονταν με χάρη πάνω στο κριθαρότο, ενώ τα αυγά του λευκού σολομού, σαν μικρές εκρήξεις ιωδίου, έφερναν το άγγιγμα της λίμνης στην άκρη της γλώσσας.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η εναλλακτική για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, ήταν εξίσου εκφραστική. Βραχυκερατική μοσχίδα ωρίμανσης σε ταλιάτα, συντροφιά με αχνιστά βασιλομανίταρα. Η μοσχίδα από βραχυκερατική φυλή – ένα ζώο που μεγαλώνει αργά και τρέφεται φυσικά- είχε ωριμάσει σωστά, ώστε να αναδείξει όλα της τα αρώματα. Ψημένη σε ταλιάτα, ροζ στο κέντρο και τραγανή εξωτερικά, έδενε ιδανικά με τα αχνιστά βασιλομανίταρα, που είχαν διατηρήσει την τρυφερή, σχεδόν βουτυράτη υφή τους και πρόσθεταν μια ανάσα άγριου δάσους στο πιάτο.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ο γλυκός επίλογος συμπεριλάμβανε ρεβανί φτιαγμένο με αυγά από το πιπερόκτημα και συνοδεία κατσικίσιου παγωτού. Ένα επιδόρπιο με νοσταλγική γλύκα και ανάλαφρη δροσιά που παντρεύει την οικειότητα του παραδοσιακού με τη φινέτσα της σύγχρονης ματιάς.

naoumidis_ark
© Λεωνίδας Τούμπανος

> Το φετινό Symposio ρίχνει αυλαία στο Ark με τον Ασημάκη Χανιώτη και το Myrtos του Λονδίνου την Πέμπτη 26 Ιουνίου. Κάνε την κράτησή σου στο symposioatark.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Η νοσταλγία της παλιάς Αθήνας μαγειρεύεται στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Φλοράλ ταπετσαρίες, βίντατζ έπιπλα, παλιά πορσελάνινα πιάτα και εκείνη η θαλπωρή που θυμίζει σπιτική κουζίνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
18/11/2025

Ο Λευτέρης Τσούγκας "καταλαμβάνει" το "Brera" για brunch

Ο σεφ με τη βραβευμένη με δυο αστέρια Michelin ομάδα του κάνει ένα pop-up takeover και υπογράφει ένα brunch menu, για τρεις ακόμα Κυριακές.

Στο Μαρούσι, για μια αστική νότα ελληνικής κουζίνας

Ο ιδιόκτητος λαχανόκηπος στην Παιανία προσφέρει εκλεκτή πρώτη ύλη, που συναντά κι άλλα εξαίρετα υλικά, τα οποία μεταμορφώνεται σε πιάτα με οικειότητα και νοστιμιά.

Το πιάτο της εβδομάδας: Αρνίσιος σβέρκος Βόνιτσας με χόρτα φρικασέ στο 'Vezené'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για το "Φίτα"

Η sui generis ταβέρνα του Νέου Κόσμου δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας στη δεύτερη ζωή της, με γεύσεις που μιλούν ελληνικά με τη δύναμη της παράδοσης και της κατσαρόλας.

Sunday Table: Στο The Dolli's Rooftop Restaurant στρώνουν κυριακάτικο τραπέζι

Οι Κυριακές γίνονται νόστιμα εκλεπτυσμένες, σε μια από τις ομορφότερες ταράτσες της Αθήνας.

Πού τρώμε νόστιμη ελληνική κουζίνα τώρα

Από μοντέρνα γαστρονομικά εστιατόρια μέχρι new age ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και καφενεία, ξεχωρίζουμε 39 σημεία της Αθήνας, που έχουν κάτι να πουν.