
Πολύ λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με το φαγητό δίπλα στην θάλασσα, μία ζεστή ημέρα του καλοκαιριού. Υπάρχει κάτι το άκρως σαγηνευτικό σε ένα όμορφο εστιατόριο που ‘βρέχεται’ από τα κύματα μιας ακτής και η ατμόσφαιρα όχι μόνο σε ηρεμεί από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης αλλά κατά έναν μαγικό τρόπο κάνει και το φαγητό να έχει ακόμα πιο έντονη και νόστιμη γεύση. Οι inspectors του Οδηγού Michelin δοκιμάζουν κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο και ιδού τι έχουν να προτείνουν φέτος για όσους αναζητούν την επόμενη εμπειρία σε beach restaurants ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Σε πόσα θα πήγαινες;
Miramar (Llançà, Καταλονία)
Ένας από τους βασικούς λόγους για να επισκεφτείς το γραφικό αυτό λιμάνι της Κόστα Μπράβα είναι το εστιατόριο Miramar, το οποίο έχει κερδίσει ήδη δύο Michelin stars και στεγάζει το γαστρονομικό όραμα του βραβευμένου σεφ Paco Pérez, ο οποίος είναι κατά ένα μεγάλο μέρος υπεύθυνος για την τουριστική άνθιση της Llançà γενικότερα.
To Miramar βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την θάλασσα και προσφέρει δύο διαφορετικά μενού με τίτλους ‘The Mar’ και ‘Memory, Territory and Culture’. To πρώτο υπογραμμίζει την ύπαρξη των λόκαλ θαλασσινών με συνταγές που αντλούν έμπνευση από την Μεσόγειο ενώ το δεύτερο αφορά στις γεύσεις της περιοχής Empordà, και συμπεριλαμβάνει iconic πιάτα και εποχιακά γλυκά.
El Serbal (Σανταντέρ, Ισπανία)
Το Σανταντέρ είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της αυτόνομης κοινότητας και ιστορικής περιοχής της Κανταβρίας, στις βόρειες ακτές της Ισπανίας. Στην παραλία Σεγκούντα θα βρεις το El Serbal, το εστιατόριο-σήμα κατατεθέν της περιοχής που από το 1999 εώς σήμερα δουλεύει με τοπικές και φρέσκες πρώτες ύλες και έχει ως αποστολή να ευχαριστήσει στο έπακρον κάθε πελάτη ξεχωριστά.
Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κτηρίου Cormorán προσφέροντας μία εξαιρετική θέα στην θάλασσα, ενώ από την άλλη πλευρά οι θαμώνες μπορούν να παρακολουθήσουν την διαδικασία του σέρβις χάρη στην ανοιχτή κουζίνα.
Υπεύθυνοι για το μενού είναι ο maître d’ Rafael Prieto και ο σεφ Ignacio Maese, οι οποίοι παρουσιάζουν μία μοντέρνα εκδοχή παραδοσιακών συνταγών της Κανταβρίας, με βασικά συστατικά τα ντόπια κρέατα και τα φρέσκα ψάρια.
Sublime Comporta Beach Club (Carvalhal, Πορτογαλία)
Έχει στηθεί ακριβώς πάνω στην άμμο και προσφέρει ένα boho-chic στιλ που συνδυάζει τα vibes της Ibiza με την πορτογαλική φινέτσα. Η τέλεια ισορροπία μεταξύ της χαλάρωσης κοντά στην θάλασσα και της πολυτέλειας κάνουν το Sublime Comporta Beach Club τον ιδανικό προορισμό για ‘τεμπέλικα’ καλοκαιρινά γεύματα και νόστιμα κοκτέιλ όσο παρακολουθείς τους σέρφερς να δαμάζουν τα κύματα.
Στο μενού θα βρεις μία μεγάλη ποικιλία θαλασσινών πιάτων, τα οποία είναι πάντα φρέσκα και μαγειρεμένα με παραδοσιακές τεχνικές. Ένα από τα πιάτα- best sellers είναι η γλώσσα, η οποία έρχεται στο πιάτο σου κατευθείαν από το ψάρεμα της ημέρας και στην συνέχεια ψήνεται στην εντέλεια.
Jardin Tropezina (Ramatuelle, Γαλλία)
Αυτό το πολυτελές garden restaurant έχει μαγευτική θέα στην θάλασσα και είναι αναμφισβήτητα celebrity attraction. Το μενού έχει αναλάβει ο σεφ Jean-François Piège, με πιάτα που έχουν ως βάση την κουζίνα της Προβηγκίας, με ένα ιταλικό τουίστ. Η άριστη εξυπηρέτηση, η εντυπωσιακή τοποθεσία και οι DJ βραδιές καθιστούν το Jardin Tropezina έναν πολύ δημοφιλή προορισμό, επομένως αν βρεθείς να κάθεσαι σε ένα από τα τραπέζια του, μην κομπλάρεις αν δίπλα σου παραγγέλνει ο Έλτον Τζον ή η Πάρις Χίλτον.
Il Bikini (Χερσόνησος του Σορρέντο, Ιταλία)
Το Il Bikini είναι ένα ολόκληρο τουριστικό complex στην περιοχή Vico Equense της Χερσονήσου Σορρέντο και σίγουρα το όνομά του είναι απόλυτα ταιριαστό καθώς προσφέρει ένα υπέροχο beach club και εστιατόριο με πανοραμική θέα την θάλασσα που σου κόβει την ανάσα. Το μενού περιέχει μεσογειακά πιάτα, τόσο κρεατικά όσο και θαλασσινά, ενώ οι Michelin inspectors προτείνουν το ριζότο με τηγανιτά ψάρια και λεμόνι ή τον τόνο με κρέμα ψητής ντομάτας, καπονάτα, πέστο ελιάς και μαγιονέζα κρεμμυδιού.
Jun Hom (Ko Samui, Ταϊλάνδη)
Αν έχεις δει το White Lotus, τότε σίγουρα αναγνωρίζεις το Ko Samui σαν την τοποθεσία της τρίτης και πολυσυζητημένης σεζόν. Παρόλα αυτά, η περιοχή ήταν ήδη γνωστή σε τουρίστες και ντόπιους εξίσου, και ένας από τους λόγους είναι η open-air eatery Jun Hom. Εδώ θα απολαύσεις εξαιρετικά φρέσκο και νόστιμο φαγητό σε λογικές τιμές, με απόλυτο πρωταγωνιστή τα θαλασσινά. Η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις το γεύμα σου είναι κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, και η casual ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου μέρους σίγουρα θα σε κάνει να θες να ξαναπάς.
My Hanh Seafood (Da Nang, Βιετνάμ)
Έκανε το ντεμπούτο του το 1991 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα αγαπημένα spots των επισκεπτών και των ντόπιων. Το My Hanh Seafood προσφέρει μία απίστευτη θέα του ωκεανού και στην είσοδό του έχει τοποθετήσει ένα μεγάλο ενυδρείο με ψάρια που υπόσχεται με τον τρόπο του μία νόστιμη γευστική εμπειρία. Ανάμεσα στα best sellers είναι οι γαρίδες mantis και το καβούρι Hoi An, τα οποία μαγειρεύονται με απλό τρόπο έτσι ώστε να προωθηθούν οι φυσικές τους γεύσεις. Οι τιμές είναι λογικές, οι μερίδες γενναιόδωρες και η ατμόσφαιρα πολύ χαλαρή και όμορφη.
French Riviera (Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα)
Το εστιατόριο French Riviera βρίσκεται στο Jumeirah Al Qasr και είναι τοποθετημένο πάνω σε μία ιδιωτική παραλία με θέα τον Περσικό Κόλπο. Για μία ολοκληρωμένη εμπειρία, οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί προτείνουν να πλησιάσεις μέσω της εισόδου του ξενοδοχείου, προκειμένου να δεις τους υπερπολυτελείς κήπους που πλαισιώνουν το μέρος. Το μενού έχει αναλάβει ο σεφ Kim Joinié-Maurin, με πιάτα που χαρακτηρίζονται από γαλλικές και μεσογειακές γεύσεις.