Ο "Αορίτης" στην εποχή της ταβέρνας

Το εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη κρατά το όνομα αλλά προσεγγίζει πιο σφαιρικά πια τη γεύση της παράδοσης. Πάντοτε όμως, με την ίδια νοστιμιά.

Εκεί θα φας και θα πιεις μετά τον Μαραθώνιο

Φαγητό παραδοσιακό κι αληθινό, με ελάχιστους νεωτερισμούς. Και πάντοτε, με πολύ καλή πρώτη ύλη που δεν κρύβεται. Χώρος που παραμένει ζεστός, με λιγοστές προσθήκες και προσαρμογές. Ατμόσφαιρα πάντοτε οικεία. Συν τα ανοιχτόκαρδα τραπεζάκια στο μικρό πάρκο στο πλάι της Μιχαλακοπούλου και τον πεζόδρομο της Μαιάνδρου. Ο "Αορίτης" -το εστιατόριο των Σήφη Μανουσέλη, Βάιου Κορομηλά, Μπάμπη Καζάνα, Δημήτρη Ψυχογιού και Γιώργου Φουντουλάκη- ανανεώνεται ελαφρώς και κάνει στροφή σε ένα ευρύτερο φάσμα της παραδοσιακής γευστικής κουλτούρας, πραγματοποιώντας με τρόπο άμεσο και νόστιμο το rebranding του.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 11
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πατά στο οικουμενικά αποδεκτό κόνσεπτ της ταβέρνας -που η αλήθεια είναι πως τόσο πολύ λείπει από την Αθήνα, τουλάχιστον η πολύ καλή βερσιόν της- και ανοίγει την γκάμα της νοστιμιάς του πολύ πιο μακριά από την Κρήτη, με τη μεγαλόνησό όμως να έχει στίγμα στο μενού.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 3
© Λεωνίδας Τούμπανος

Έτσι, στην κάρτα πια συναντάς και σταμναγκάθι με τριμμένη ντομάτα και κολοκυθάκια τηγανητά με αρωματικό γιαούρτι. Και ντολμαδάκια και ρεβιθάδα στη γάστρα. Και γιουβέτσι με μοσχάρι συν γραβιέρα Κρήτης και χοιρινή μπριζόλα από το Αγρίνιο. Και μπακαλιάρο με πράσινη σκορδαλιά και ψάρι ημέρας γιαχνί. Και χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και τσιγεροσαρμάδες. Στα παραπάνω, προσθέτεις 2-3 πιάτα ημέρας και έχεις τη μεγάλη εικόνα. 

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 123
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 133
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ειδική μνεία αξίζουν -δίχως να είναι τα μόνα, αλλά πόσα να δοκιμάσεις σε μία και μόνο επίσκεψη;- ο σούπερ μουσακάς, στιβαρός και ταυτόχρονα ραφινάτος, και τα φανταστικά αρνίσια παϊδάκια που, προερχόμενα από μικρό ζώο, ξεχειλίζουν κρεάτινης νοστιμιάς, ψημένα μαεστρικά.

Σε περίπτωση που ανησύχησες από τη μη αναφορά του έως τώρα, θα βρεις και το περίφημο αντικριστό από τον πρότερο κρητικό βίο του μαγαζιού, κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι αλλά και κατόπιν παραγγελίας. 

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Πίνεις παγωμένη μπύρα, ωραία επιλεγμένα αποστάγματα και ελληνικά κρασιά, ενώ όπως κάθε ταβέρνα που σέβεται τον εαυτό της, ο "Αορίτης" σερβίρει και χύμα κρασί - με υπευθυνότητα και ορθή κρίση, έχει διαλεχτεί ένα Chardonnay από το Οινοποιείο Τρωιάνου.

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Δίνω έξτρα πόντους για το μπισκοτογλυκό ταψιού, που έρχεται στην καλύτερη εκδοχή που θα το βρεις ποτέ, οπουδήποτε. Αν δεν ψήνεσαι, υπάρχει ακόμη πάστα σεράνο και χειροποίητο γαλακτομπούρεκο. 

Η παραδοσιακή ταβέρνα Αορίτης στην Αθήνα 4
© Λεωνίδας Τούμπανος


Info

Μαιάνδρου 15, Αθήνα
Τηλ. 210 7255699
Ανοιχτά καθημερινά 13.00 - 01.00, Κυρ. 13.00 - 20.00

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/10/2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.