Κι αν η φάση πάει στη Μεναίχμου;

Πώς ο δρόμος του Νέου Κόσμου εξελίσσεται σε μία δημοφιλή και cool πιάτσα.

Κι αν η φάση πάει στη Μεναίχμου;

Εν αρχή ήταν το "Annie Fine Cooking" για τον εξεταζόμενο σε τούτες τις γραμμές δρόμο και ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ, καθώς το βραβευμένο εστιατόριο ήταν ουσιαστικά εκείνο που έστρεψε τα φώτα στην off Βroadway Μεναίχμου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την οδό Καλλιρρόης και σε απόσταση δύο αναπνοών από τη λεωφόρο Συγγρού.

Η κουζίνα του εν λόγω σποτ αναπροσαρμόζεται σε λογική ελληνικού μπιστρό, όπου εκλεκτά υλικά με εποχική αντίληψη πρωταγωνιστούν στο μενού και οι παραδοσιακές γεύσεις συναντούν νέες προσεγγίσεις.

Annie Fine Cooking

Παλαμίδα με βιοδυναμικά εσπεριδοειδή - Annie Fine Cooking

Η ανοιχτή κουζίνα υπογραμμίζει τη σπιτική φιλοξενία στον ζεστό χώρο σκανδιναβικής αισθητικής, ενώ τα τραπεζάκια έξω διευρύνουν την cosy σάλα. Κι όλα τα παραπάνω συνηγορούν γιατί το "Annie's" έγινε στέκι.

Ήταν όμως το wine bar "Επτά Μάρτυρες" εκείνο που δημιούργησε τεράστιο hype, ήδη από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, τον περασμένο Ιανουάριο. Οι Nώντας Παππάς και Ορέστης Φαληρέας της σιφνέικης "Loggia" (ενός εκ των ομορφότερων και πιο ατμοσφαιρικών μαγαζιών των Κυκλάδων) ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Γιώργο και Νάνο Μπαλαμώτη, καθώς και με τον Ρομέν Γαβρά για να παρουσιάσουν ένα οινόμπαρο που έκανε αμέσως δυνατό γκελ.

Το νέο wine bar Επτά Μάρτυρες στο Νέο Κόσμο 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το νέο wine bar Επτά Μάρτυρες στο Νέο Κόσμο 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Με ψηλοτάβανο χώρο, μεγάλη μπάρα και διάσπαρτα τραπεζάκια εντός και εκτός, που μπαίνει στα χωράφια του συνοικιακού μεζεδοπωλείου, του γαλλικού μπιστρό ή του εκτός έδρας βολιώτικου τσιπουράδικου. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο και δημοφιλές κόνσεπτ. 

Προφανώς, μία βασική αιτία που στρέφουμε το ενδιαφέρον προς τα εκεί είναι και το πιο πρόσφατο χιτ που ακούει στο όνομα "Amore". Άνοιξε στα μέσα Σεπτεμβρίου και συστήνεται ως κλασική σπριτζερία, σε έναν πολύ όμορφα και ταιριαστά για τη φάση της διαμορφωμένο χώρο. Για το ύφος, αρκεί να γνωρίζεις πως θυμίζει ιταλικό ομόλογό του, με highlight την όμορφη μπάρα που δένει αρμονικά με στοιχεία όπως το μωσαϊκό στο πάτωμα, η γραμματοσειρά του λογοτύπου του και τα καρό τραπεζομάντιλα. Φυσικά, βγάζει και τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο.

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το "Αmore" αγαπάει τα βερμούτ, σερβίρει ακατάπαυστα Αperol, Campari και Cynar spritzes, ενώ, όσο προχωρά η δράση, από την μπάρα του φεύγουν Negroni και Garibaldi, δίχως αυτό να σημαίνει πως δε θα βρεις και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα (με ωραία αφρώδη και γοητευτικές ρετσίνες), που αλλάζουν συχνά.

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η νέα spritzerία Amore στο Νέο Κόσμο 7
© Λεωνίδας Τούμπανος

Απεριτίβο δίχως να τσιμπήσεις κάτι δεν παίζει, έτσι εδώ υπάρχουν μικρά πιάτα στο στιλ του μεζέ: banderillas (το περαστό σε οδοντογλυφίδα τάπα), διαλεχτά αλλαντικά και τυριά, ψωμί και ντοματίνια, τουρσιά και αβγοτάραχο με ψητά αμύγδαλα, μεταξύ άλλων.

Διαβάστε Επίσης

Ένα από τα μέρη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι και το "Baubo". Μετρώντας περίπου ένα έτος λειτουργίας στον αριθμό 3 της Μεναίχμου, παίζει στο δίπολο Bottleshop/ Groceries, με χαρακτήρα καφε-ζυθοπαντοπωλείου. 

Σερβίρει/πουλά μπύρες και αρκετά ακόμη καλούδια (μαρμελάδες, σνακ, ζυμαρικά κλπ) - κάποια τα παίρνεις για το σπίτι, κάποια τα απολαμβάνεις άμεσα σε έναν χαρούμενο και εντελώς diy από τις δημιουργούς του χώρο.

Πριν από όλους τους υπόλοιπους και πιο συγκεκριμένα από το 1965, στη μικρή πλατεία πίσω από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα της Καλλιρρόης, η ταβέρνα "Παρνασσός 1965" σερβίρει λίγα και καλά, με αξιοθαύμαστη συνέπεια και αδυναμία στις οικείες, σπιτικές γεύσεις.

Φινάλε με το ιδιοσυγκρασιακό καφενείο που ακούει στο όνομα "Τιτάνας" και για την ακρίβεια βρίσκεται στη φυσική συνέχεια της Μεναίχμου, την οδό Σισμάνη και το νο.18 αυτής. Τα μόλις 11 τετραγωνικά της επιφάνειάς του αποτελούν μία αστεία αντιπαραβολή με το όνομά του, για το σποτ που δημιούργησαν οι  Λεωνίδας Δεληγιάννης ("Κάιν", "Kobra", "Ρεσιτάλ") και Μίλτος Κοντογιάννης ("Studiomateriality").

Άποψη του μέσα χώρου στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Μεζές στο Καφενείο Τιτάνας στο Νέο Κόσμο
©Λεωνίδας Τουμπάνος

Ο κατάλογος δε θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό από μαζεμένες και φροντισμένος: Μία μπύρα, αναψυκτικά, λίγα ποτά ροής, Negroni και Ντόπερμαν από cocktails. Ξέρω, έχεις απορίες σχετικά με το τελευταίο: Έτσι λένε το ούζο με cola στη Γαστούνη Ηλείας και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια fun προσθήκη στο μενού, σαν φόρος τιμής στον τόπο καταγωγής του ενός εκ των δύο ιδιοκτητών. Σερβίρεται επίσης και Moet & Chandon Rose Imperial. Γιατί όχι;

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Annie Fine Cooking

Μεναίχμου 4, Ν. Κόσμος
  • Εστιατόρια

Επτά Μάρτυρες

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος
  • Εστιατόρια

Amore

Μεναίχμου 1-3, Νέος Κόσμος
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'Smoku': Η επιστροφή του Δημήτρη Κατριβέση στην Αθήνα

Ο χαρισματικός δημιουργός, μαζί με τον αστεράτο Ebbe Vollmer δίνουν ξανά ζωή σε μία από τις δημοφιλέστερες αθηναϊκές στοές, με ένα φιλόδοξο και ενδιαφέρον κόνσεπτ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
24/11/2025

Το πιάτο της εβδομάδας: Τα nuggets κουνελιού στο 'Jerár'

Κάθε εβδομάδα, ένα μέλος της γευσιγνωστικής ομάδας του 'α', ξεχωρίζει ένα από τα πιάτα που δοκίμασε στα εστιατόρια της πόλης.

Στο Κουκάκι, για την ελληνική κουζίνα μιας άλλης εποχής

Με νοσταλγική διάθεση και σε ένα θεατρικό σκηνικό, δοκιμάζεις πιάτα με μνήμη και οικειότητα.

Το Simul γίνεται 10 ετών και ετοιμάζεται να το γιορτάσει

Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά σβήνει δέκα κεράκια στην τούρτα της ζωής του και μεριμνά για γεύση και πάρτι, με δυο ξεχωριστά events, στις 2 και 9 Δεκεμβρίου.

Το εστιατόριο-ναυαρχίδα των ελληνικών θαλασσών εξακολουθεί να πλέει στα γαλήνια πελάγη της νοστιμιάς

Και ξεχωρίζει, για όλους τους σωστούς λόγους, πάντοτε με έναν ικανότατο καπετάνιο στο πηδάλιο της κουζίνας του.

Τι γεύση μας αφήνει η 'Ντίβα' του Κολωνακίου

Το σέξι και ατμοσφαιρικό μπιστρό της Πατριάρχου Ιωακείμ φέρει τη μαγειρική σφραγίδα του σεφ Δημήτρη Κατσάνου και σερβίρει νόστιμα ποτά της Bar Etiquette.

Προσκύνημα στο 'Sushimou', τον omakase ναό της Σκούφου

Στο sui generis εστιατόριο του Αντώνη Δρακουλαράκου, τα ψάρια εξακολουθούν να τραγουδούν, σε δείπνα ευστρόφως λιτά, οριακά τελετουργικά και βαθιά συγκινητικά.