'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι © Λεωνίδας Τούμπανος

Από τον 12ο έως και τα μέσα του 19ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της φεουδαρχικής περιόδου της Ιαπωνίας, υπήρχε ένας πολύ συγκεκριμένος όρος που χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τους περιπλανώμενους σαμουράι μετά το θάνατο του αφέντη τους ή στην περίπτωση που έχαναν την εύνοια και τα προνόμια αυτού: Ronin. Σύμφωνα με το Μπουσίντο, τον ηθικό κώδικα των σαμουράι,  όταν ένας τέτοιος 'έχανε' τον μάστερ του, έπρεπε να προβεί σε μία μορφή τελετουργικής αυτοκτονίας -στο σεπούκου, κάτι σαν το χαρακίρι- και όποιος δεν το εφάρμοζε, αυτομάτως έθετε τον εαυτό του στο ανεπιθύμητο καθεστώς του 'ρονίν', που θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και μία μορφή κοινωνικής διάκρισης.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι πως οι παραδόσεις από το μακρινό παρελθόν της Ιαπωνίας βρίσκουν την όποια εφαρμογή στην εστιατορική Αθήνα του σήμερα, οι απαντήσεις συναντώνται στον αριθμό 2 της οδού Ξανθίππου και σε μία αν μη τι άλλο fusion γειτονιά.

Ένα ιαπωνικό εστιατόριο με legacy

Εκεί, ο -δημιουργός των "Freud Oriental" και "Talking Breads"-Μανώλης Κωνιωτάκης επέλεξε τον όρο 'Ronin' για να βαφτίσει το νέο του project, που σηματοδοτεί την επιστροφή του στα εστιατορικά δρώμενα της πόλης και μετρά μερικές εβδομάδες ζωής στο Κολωνάκι.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 4
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 5
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στήνει έναν μίνιμαλ και φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρεια χώρο -το διαπιστώνεις είτε επιλέξεις τη σε διαρκή κίνηση σάλα, είτε το πιο ήσυχο πατάρι- που αντικατοπτρίζει την ιαπωνική φιλοσοφία, κάτι που ισχύει προφανώς και για την κουζίνα του.

Εκεί, επιστρατεύεται ο σεφ Vitharana Chandana (που κάποιοι ίσως θυμούνται και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του προαναφερθέντος "Freud Oriental") που μεριμνά για πιάτα άμεσα επισυναπτόμενα στην κλασική πτυχή της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 19
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 18
© Λεωνίδας Τούμπανος

Καλή πρώτη ύλη, κοψίματα ακριβείας στα ωμά, δυνατό τηγάνι και γενικότερη αυστηρή προσήλωση στην ιαπωνική κουζίνα είναι οι βασικοί πυλώνες. Η μετάφρασή τους καταφθάνει επί του πιάτου με φινετσάτο aji tataki (με λάιμ, φρέσκο κρεμμυδάκι και ginger ponzu σος), δυνατό ταρτάρ τόνου με πικάντικη miso sauce, πολύ καλή γαρίδα tempura, ολόσωστα ρολάκια όπως τα ομώνυμα με το εστιατόριο, με ψίχα καβουριού ή sake skin με τραγανό δέρμα και σολομό φλαμπέ (inside out και τα δύο) αλλά και πιο 'μαγειρικές' προσεγγίσεις όπως το μοσχάρι amiyaki ή το παναρισμένο με katsu sauce (hire katsu) καθώς και black cod με μελιτζάνα agedashi. 

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 17
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το ιαπωνικό εστιατόριο Ronin στο Κολωνάκι 12
© Λεωνίδας Τούμπανος

Συνοδεύεις με κάποια ετικέτα από την περιεκτική γκάμα κρασιών και ποτών, σηματοδοτείς το φινάλε κάθε γεύματος με παγωτό. 

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Ronin Athens

Ξανθίππου 2, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες είναι από τους νοστιμότερους της Αθήνας

Έχουν λάχανο ντελικάτο κι ανάλαφρο σα φύλλο gyoza, κρύβουν μέσα τους μαυλιστική μπουκιά από κόκκινη γαρίδα, και σερβίρονται σε ένα όμορφο loft στο Μοναστηράκι, με τον Παρθενώνα σα καρτ-ποσταλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
22/10/2025

Taste Atlas: Στην κορυφή των καλύτερων τυλιχτών του κόσμου το σουβλάκι

Το Taste Atlas δημοσιεύει νέα λίστα και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με το εθνικό της φαγητό.

Okra

Με τον Δήμο Μπαλόπουλο επί κεφαλής της κουζίνας του, το ρομαντικό loft του Μοναστηρακίου ανανεώνει το γευστικό ενδιαφέρον του, χρειάζεται όμως να ακονίσει περισσότερο τη μαγειρική του πρόταση για να αποκτήσει σαφή ταυτότητα.

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.