Στα καλούδια του "Βασίλαινα" ταιριάζει το "Δεκαράκι"

Απολαυστικές ασκήσεις γευστικής αρμονίας ανάμεσα στα διαλεκτά μονοποικιλιακά τσίπουρα και τις σπεσιαλιτέ του Μανώλη Γαρνέλη.

Βασίλαινας

Ο "Βασίλαινας", μοναδική περίπτωση εστιατορίου με ζωντανή ιστορία 100 και χρόνων, δεν αναπαύεται στις δάφνες του. Παρακολουθεί τις τάσεις της εποχής, αφουγκράζεται τις ευαισθησίες και η head to tail πρόταση μενού από ολόκληρο ψάρι είναι μια σαφής έκφραση φροντίδας για τον δραστικό περιορισμό των διατροφικών αποβλήτων στις κουζίνες. Στο "Βασίλαινα", όμως, καλλιεργούν συστηματικά την απόλαυση της αρμονίας του φαγητού με ποτά και έτσι στην τελευταία μας επίσκεψη διαλέξαμε ένα εξαιρετικό τσίπουρο ή μάλλον τρία μονοποικιλιακά αποστάγματα "Δεκαράκι" με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη γευστική ταυτότητα που δίνουν οι ποικιλίες Μοσχάτο Τυρνάβου, Μαλαγουζιά και Ροδίτης.

Βασίλαινας

Σ’ αυτό το ειδικό head to tail μενού, από σφυρίδα στην περίπτωσή μας, η διαδοχή των πιάτων ξεκινά πάντα με την περίφημη ταραμοσαλάτα εστιατορίου και η φρουτώδης απαλότητα του "Δεκαράκι Ροδίτη" με τους γήινους τόνους σουσαμιού στη γεύση του την αγκαλιάζει και προβάλει πολύ όμορφα το θαλασσινό της χρώμα και την αφράτη της υφή.

Δεκαράκι Ροδίτης

Από την κοιλιά του ψαριού ο σεφ Μανώλης Γαρνέλης βγάζει ασυνήθιστες fine dirty "κοτολέτες" που έρχονται ελαφροτηγανισμένες και με κρούστα τραγανή μαζί με μια πολύ δυναμική BBQ με καραμελωμένη ένταση και ωραία οξύτητα, ενώ από "ξέφτια" πτερυγίων και ουράς φτιάχνουν πρωτότυπα και πολύ αφράτα σουτζουκάκια που μοσχοβολάνε κύμινο και συνοδεύονται από πουρέ παστινάκι και σάλτσα από ψητές ντομάτες. Και τα δύο ταιριάζουν πολύ στο "Δεκαράκι Μοσχάτο" που όχι μόνο προβάλλει τα δικά τους αρώματα, αλλά και τα καρυκεύει με τα δικά του εκρηκτικά (συκομαΐδα, ρεικόμελο, περγαμόντο, καρύδι και γλυκά μπαχαρικά).

Δεκαράκι Μοσχάτο

Με σφυρίδα αυγολέμονο μαζί με πικρούτσικα άγρια χόρτα, πιάτο πλούσιο και με ανακουφιστική αρμονία, το "Δεκαράκι Μαλαγουζιά" ταιριάζει χέρι – γάντι στην κομψότητά του. Στον "Βασίλαινα" όμως υπάρχουν και πολύ καλές σπεσιαλιτέ με κρέας. Να, σαν το τρυφερό μοσχάρι μ’ ένα φανταστικό στην υφή (κρατάει στο δόντι όσο πρέπει) και στη γεύση ελαφρά καραμελωμένο κριθαράκι, ή ακόμη το αρνάκι με βελούδινο πουρέ μελιτζάνας.

Δεκαράκι Μαλαγουζιά

Στο πρώτο, το Μοσχάτο σερφάρει πολύ ωραία τα αρώματα του πάνω στο φαγητό, ενώ ο επίσης ταιριαστός Ροδίτης ελαφραίνει τη γευστική αίσθηση. Στο δεύτερο -και ειδικά με τη μελιτζάνα - και τα δύο αποστάγματα συνδυάζονται πολύ ευχάριστα, με τον Ροδίτη να πετυχαίνει μια πιο σφύζουσα λαχταριστή αρμονία.

Βασίλαινας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ξυνό Νερό: Μια νέα εποχή για το θρυλικό ανθρακούχο της Φλώρινας

Ο αιρετός πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας πίσω από το αγαπημένο των Έλλήνων "Ξυνό Νερό", Χρήστος Θωμαΐδης, οικονομολόγος-κάτοχος ΜΒΑ και ελεύθερος επαγγελματίας, μιλά για την ιστορία και το μέλλον του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού με τα ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικά, σήμα κατατεθέν για την Έλλάδα στην κατηγορία του, αλλά και για το σημαντικό αποτύπωμα μιας επιχείρησης που επιστρέφει τα κέρδη της στην τοπική κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
18/12/2025

Η πιο under the radar γαστροταβέρνα της Αθήνας σερβίρει στα Πετράλωνα

Με όνομα που εμπνέεται από τον Ελύτη και γενναιόδωρες μερίδες που τιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αναβλύζουν οικειότητα.

Στο Smash ‘n Bun, για δύο εξόχως premium burgers

Από σήμερα, 18 Δεκεμβρίου, έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων 2025 και Πρωτοχρονιάς: Πού θα βγούμε και τι μενού θα δοκιμάσουμε στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία της Αθήνας

Για κάθε γούστο και budget, ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στα προσεγμένα μενού που ετοιμάζουν τα εστιατόρια της Αθήνας για τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο οδηγός Michelin πάει Θεσσαλονίκη και Σαντορίνη

Για το 2026, η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στον Michelin Guide με την εκ νέου επιλογή εστιατορίων για την Αθήνα, την ένταξη για πρώτη φορά της συμπρωτεύουσας με πλήρη αξιολόγηση όλων των πιθανών διακρίσεων αλλά και της Σαντορίνης.

Η κατευναστική νοστιμιά του ΄Καφενείου'

Το σημαντικό σποτ του Κολωνακίου επέστρεψε για τα καλά με καθημερινό, καλομαγειρεμένο ελληνικό φαγητό αλλά και τον ρόλο του σημείου συνάντησης στη δημοφιλή γειτονιά της πόλης.

Δύο μαέστροι της αθηναϊκής πίτσας δίνουν ραντεβού στη Βούλα

Η πίτσα, ως πράξη δημιουργίας και μοιράσματος, γίνεται αφορμή για μια ξεχωριστή συνεργασία στο Etien Pizza Bar.