"Nyn Esti": Η τέχνη στο ΕΜΣΤ πλέον τρώγεται

Στο όμορφο ρεστοράν στην κορυφή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές καλλιτεχνεί μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Nynesti1

Αισθάνομαι πως πηγαίνω σε speakeasy dinner, έτσι όπως η ευγενέστατη νυχτερινή φύλακας με καλωσορίζει στο σκοτεινό ΕΜΣΤ και με κατευθύνει να πάρω το ασανσέρ για τον τέταρτο όροφο όπου εδώ και ελάχιστα εικοσιτετράωρα έχει ανάψει τα φώτα του το "Nyn Esti". Η προσμονή μου είναι μεγάλη γιατί τα εστιατόρια των αθηναϊκών μουσείων ουδέποτε κατάφεραν να ανθοφορήσουν γαστρονομικά, στο βαθμό, τουλάχιστον, που συμβαίνει σε άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού.

Με καθησυχάζει ωστόσο το γεγονός πως τη διαχείριση του χώρου έχει αναλάβει ο όμιλος των nice’n’easy και την ευθύνη της γευστικής πρότασης ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές, που πρωτογνωρίσαμε στο χρυσοσκουφάτο εστιατόριο "Noble" της Ρόδου. Έκτοτε άνοιξε τα φτερά του σε αστεράτα ρεστοράν του Βελγίου, όπως όμως εξηγεί η πρόταση εκ μέρους του συνδημιουργού του ομίλου, Χρίστου Αθανασιάδη, ήρθε σε μια στιγμή που επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποτελέσει κομμάτι της ακμάζουσας γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. 

nynesti2

Η πρόταση του στο "Nyn Esti" παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη αλλά και σκεπτόμενη, που αγγίζει δηλαδή ζητήματα όπως η αειφορία και η βιωσιμότητα, κι έχει χαρακτήρα νατουραλιστικό και αρτιστίκ. Η μακρόστενη σάλα, λιτή και απέριττη σαν άγραφο ταμπλό βιβάν, θερμαίνεται εύστοχα από την φωτισμένη Ακρόπολη που εισβάλλει από τις μεγάλες τζαμαρίες και την ορθάνοιχτη κουζίνα όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου. Τα τραπέζια στρώνονται πρωτότυπα, έχοντας πάνω τους μικρά μνημεία της φύσης που βρίσκουν τη συνέχεια τους στα custom made σκεύη και πιάτα από ανακυκλωμένη πορσελάνη που εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

nynesti3

Το σερβίρισμα από την ίδια την μπριγκάδα κάνει την εμπειρία να θυμίζει διαδραστική περφόρμανς, έτσι όπως σου παρουσιάζουν για παράδειγμα ένα προς ένα τα σπέσιαλ χειροποίητα ψωμιά τους που συνοδεύονται από πρωτότυπα βούτυρα ή ψιλοκόβουν δίπλα σου ένα μπουκέτο από ολοζώντανα φυλλώματα τελειώνοντας έτσι στο τραπέζι μια εξαιρετική σαλάτα με καπνιστό λάδι, ξύδι και αλμυρό παγωτό από παπαρουνόσπορο. 

Έχει κι άλλα ωραία στιγμιότυπα το βασικό μενού γευσιγνωσίας Βιότοπος (€ 90) όσο ξεδιπλώνεται. Ένα ντολμαδάκι με στήρα, λεμόνι και ταραμά που εξελίσσεται "ταχυδακτυλουργικά" σε κύριο πιάτο από τα ίδια βασικά υλικά, μια υπέροχη μελιτζάνα "μπουκωτή" με σκόρδο και μαϊντανό όπου ο Μισομικές ξαναπιάνει το νήμα της ροδίτικης κουζίνας, αλλά και το εξαιρετικό επιδόρπιο χίλια φύλλα που δεν είναι μιλφέιγ αλλά μια γλυκιά βόλτα σε βαθύσκιωτο δάσος του φθινοπώρου. Εκτός από αυτό, σερβίρεται ακόμα το μενού Πανίδα (€ 75) που εστιάζει στο κρέας, το Αλς (€ 75) με πρωτεΐνες της θάλασσας και το χορτοφαγικό μενού Χλωρίδα (€ 55), ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής τριών πιάτων στα € 50. 

nynesti4

Περισσότερες πληροφορίες

Nyn Esti

Λεωφ. Συγγρού 51-53, Φιξ
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Αφιέρωμα | Ιταλική Κουζίνα: Εστιατόρια της Αθήνας που μιλούν -πολύ καλά- ιταλικά

Δεν υπάρχει πιο αγαπημένη εθνική κουζίνα στην πόλη, και τα spots που την υπηρετούν, κλασικά και ολόφρεσκα, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις. Ανακαλύψτε εστιατόρια και τρατορίες που παίζουν στα δάχτυλα πίτσα, πάστα, τιραμισού και κάθε άλλη νοστιμιά που έχει να προσφέρει η κουζίνα της Μπότας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Στη 'Λέσβο' των Εξαρχείων ζει ακόμα το αυθεντικό ουζερί

Αγαπημένο στέκι δικηγόρων και φοιτητών, το μυτιληνιό ουζερί της Εμμανουήλ Μπενάκη μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής χωρίς να χάσει την ουσία, την εικόνα και τον παλμό του, σε πείσμα των καιρών.

Το πρώτο Athens Asian Food Festival έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κυψέλη

Γεύσεις και εμπειρίες από Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα, Ταϊλάνδη και άλλα μέρη, μαζί με DJ sets καταφθάνουν στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και μάλιστα με δωρεάν είσοδο.

Ένα εστιατόριο-έκπληξη στο Γαλάτσι: Ο Μιχάλης Μερζένης υπογράφει το μενού στο 'Elea'

Ο "Άσωτος" σεφ επιμελείται μια πρόταση γεύσης με πιάτα όπου τίποτα δεν είναι περιττό αλλά ούτε και τυχαίο, σε ένα σχετικά φρέσκο και ενδιαφέρον μέρος της πόλης.

Ένα από τα πιο viral αθηναϊκά street food ανοίγει και στο The Mall Athens

Tacos, burritos, quesadillas, nachos και άλλες λιχουδιές καταφθάνουν και σε δεύτερο αθηναϊκό σημείο.

Στην Chinatown της Αθήνας υπάρχει ένα από τα πιο Bourdainικά εστιατόρια της πόλης

Τι ακριβώς παίζει στο γευστικό σποτ που ακούει στο απλό όνομα 相遇面馆.

Σε αυτά τα νέα εστιατόρια και μπαρ τρώει και πίνει τώρα η Αθήνα

Ταβέρνες, microbakeries αλλά και soft clubbing, μπάρες και bar restaurants, πίτσες και καφενεία: Όλα τα φρέσκα μέρη στα οποία συχνάζει, πια, η πόλη.