"Nyn Esti": Η τέχνη στο ΕΜΣΤ πλέον τρώγεται

Στο όμορφο ρεστοράν στην κορυφή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές καλλιτεχνεί μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με φυσιολατρικό χαρακτήρα.

Nynesti1

Αισθάνομαι πως πηγαίνω σε speakeasy dinner, έτσι όπως η ευγενέστατη νυχτερινή φύλακας με καλωσορίζει στο σκοτεινό ΕΜΣΤ και με κατευθύνει να πάρω το ασανσέρ για τον τέταρτο όροφο όπου εδώ και ελάχιστα εικοσιτετράωρα έχει ανάψει τα φώτα του το "Nyn Esti". Η προσμονή μου είναι μεγάλη γιατί τα εστιατόρια των αθηναϊκών μουσείων ουδέποτε κατάφεραν να ανθοφορήσουν γαστρονομικά, στο βαθμό, τουλάχιστον, που συμβαίνει σε άλλες μητροπόλεις του εξωτερικού.

Με καθησυχάζει ωστόσο το γεγονός πως τη διαχείριση του χώρου έχει αναλάβει ο όμιλος των nice’n’easy και την ευθύνη της γευστικής πρότασης ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μισομικές, που πρωτογνωρίσαμε στο χρυσοσκουφάτο εστιατόριο "Noble" της Ρόδου. Έκτοτε άνοιξε τα φτερά του σε αστεράτα ρεστοράν του Βελγίου, όπως όμως εξηγεί η πρόταση εκ μέρους του συνδημιουργού του ομίλου, Χρίστου Αθανασιάδη, ήρθε σε μια στιγμή που επιθυμούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αποτελέσει κομμάτι της ακμάζουσας γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. 

nynesti2

Η πρόταση του στο "Nyn Esti" παρουσιάζει τη δική του οπτική για μια ελληνική κουζίνα σύγχρονη αλλά και σκεπτόμενη, που αγγίζει δηλαδή ζητήματα όπως η αειφορία και η βιωσιμότητα, κι έχει χαρακτήρα νατουραλιστικό και αρτιστίκ. Η μακρόστενη σάλα, λιτή και απέριττη σαν άγραφο ταμπλό βιβάν, θερμαίνεται εύστοχα από την φωτισμένη Ακρόπολη που εισβάλλει από τις μεγάλες τζαμαρίες και την ορθάνοιχτη κουζίνα όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου. Τα τραπέζια στρώνονται πρωτότυπα, έχοντας πάνω τους μικρά μνημεία της φύσης που βρίσκουν τη συνέχεια τους στα custom made σκεύη και πιάτα από ανακυκλωμένη πορσελάνη που εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

nynesti3

Το σερβίρισμα από την ίδια την μπριγκάδα κάνει την εμπειρία να θυμίζει διαδραστική περφόρμανς, έτσι όπως σου παρουσιάζουν για παράδειγμα ένα προς ένα τα σπέσιαλ χειροποίητα ψωμιά τους που συνοδεύονται από πρωτότυπα βούτυρα ή ψιλοκόβουν δίπλα σου ένα μπουκέτο από ολοζώντανα φυλλώματα τελειώνοντας έτσι στο τραπέζι μια εξαιρετική σαλάτα με καπνιστό λάδι, ξύδι και αλμυρό παγωτό από παπαρουνόσπορο. 

Έχει κι άλλα ωραία στιγμιότυπα το βασικό μενού γευσιγνωσίας Βιότοπος (€ 90) όσο ξεδιπλώνεται. Ένα ντολμαδάκι με στήρα, λεμόνι και ταραμά που εξελίσσεται "ταχυδακτυλουργικά" σε κύριο πιάτο από τα ίδια βασικά υλικά, μια υπέροχη μελιτζάνα "μπουκωτή" με σκόρδο και μαϊντανό όπου ο Μισομικές ξαναπιάνει το νήμα της ροδίτικης κουζίνας, αλλά και το εξαιρετικό επιδόρπιο χίλια φύλλα που δεν είναι μιλφέιγ αλλά μια γλυκιά βόλτα σε βαθύσκιωτο δάσος του φθινοπώρου. Εκτός από αυτό, σερβίρεται ακόμα το μενού Πανίδα (€ 75) που εστιάζει στο κρέας, το Αλς (€ 75) με πρωτεΐνες της θάλασσας και το χορτοφαγικό μενού Χλωρίδα (€ 55), ενώ υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής τριών πιάτων στα € 50. 

nynesti4

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Μία από τις πιο φίνες κερκυραϊκές κουζίνες για ένα βράδυ στην Αθήνα

Η υπέροχη γευστική πρόταση του Αριστοτέλη Μέγκουλα και του "Pomo d’ Oro" σερβίρεται για μία και μόνο νύχτα στο "Ark".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

Temps Perdu: Το καινοτόμο dough lab ξεφουρνίζει και στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σημείο που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με τη μοντέρνα, βιομηχανική αισθητική, με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αίσθηση του 'χαμένου' χρόνου, ο οποίος μέσα από τις εμπειρίες των γεύσεων αναβιώνεται και, τελικά, 'ξανακερδίζεται'.

"Kykloi by Priceless": Ένας νέος κύκλος γαστρονομίας ανοίγει στον Κεραμικό

Με τον βραβευμένο με Michelin Παύλο Κυριάκη στο τιμόνι της κουζίνας, το "Kykloi by Priceless" προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Το πιο designάτο μπαλκόνι της Αθήνας σερβίρει και έξοχη ελληνική κουζίνα

Θέα από την Ακρόπολη έως τον Λυκαβηττό, έργα του Jeff Koons και πεντανόστιμο γιουβέτσι αστακού.

Το πιο δημοφιλές μεζεδοπωλείο της Αθήνας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας και το γιορτάζει

Σημερα, Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Θησείο και από τις 18.30, σε περιμένει μια γιορτή με μουσική, κεράσματα, τσίπουρο και, φυσικά, αυθεντική ελληνική κουζίνα.

Τέχνη και γαστρονομία στο Οινοποιείο Ντουράκη

Τρεις "συλλεκτικές" βραδιές στις 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου, φέρνουν στο χανιώτικο οινοποιείο γαστρονομία διεθνών διακρίσεων για περιορισμένες θέσεις, με αφορμή την εικαστική έκθεση του σεφ Ιωσήφ Πετρόφ.